Actueel: Authentiek Asturië: toerisme in Noord-Spanje

Asturië, in het noorden van Spanje, is een regio waar natuur, cultuur en geschiedenis prachtig samensmelten. Van adembenemende berglandschappen en charmante kustdorpjes tot de rijke culinaire tradities. Deze streek biedt alles voor een onvergetelijke vakantie en ook de herfst is een ideale periode om dit stukje Noord-Spanje te verkennen. In dit artikel selecteren we de mooiste bezienswaardigheden van Asturië en geven we tips voor je verblijf.

Bezienswaardigheden in Asturië

Asturië heeft een enorme diversiteit aan natuurlijke en culturele schatten. Of je nu een liefhebber bent van wandelingen door ongerepte natuur of liever de historische steden verkent, er is voor iedereen wel iets te vinden.

Oviedo is de hoofdstad van Asturië en tevens ook het culturele en historische hart van het prinsdom Asturië. In het historische centrum dwaal je door smalle straatjes, langs charmante pleintjes en iconische gebouwen zoals de gotische kathedraal van San Salvador. Vergeet niet een stop te maken op Plaza del Fontán, waar je de lokale sfeer opsnuift en traditionele delicatessen kunt proeven. Bezoek ook het Museum voor Schone Kunsten van Asturië om meer te leren over de rijke kunstgeschiedenis van de regio.

2. Picos de Europa Een absolute must voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het Nationaal Park Picos de Europa. Dit ruige berglandschap biedt spectaculaire uitzichten en talloze wandelroutes, waaronder de beroemde Ruta del Cares, die je langs diepe kloven en steile kliffen leidt. De meren van Covadonga, omringd door groene valleien en indrukwekkende rotsformaties, zijn een van de meest iconische plekken in de regio. Voor een panoramisch uitzicht over de bergen kun je ook naar de Mirador del Fitu, waar je zowel de kust als de bergen kunt zien.

3. Pittoreske kustdorpjes Asturië heeft naast indrukwekkende bergen ook een prachtige kustlijn. Bezoek het vissersdorp Cudillero, bekend om zijn kleurrijke huizen die tegen de steile kliffen zijn gebouwd. Wandel door de smalle straatjes en geniet van de rust in dit authentieke dorpje. Een andere aanrader is Lastres, een traditioneel vissersdorp waar je heerlijk kunt wandelen langs de promenade en genieten van het uitzicht over de ruige kustlijn. Ook Ribadesella, met zijn prachtige stranden en historische grotten, is zeker een bezoek waard.

Waar verblijven in Asturië?

Tijdens je verblijf in Asturië kun je kiezen uit verschillende unieke overnachtingsmogelijkheden, van gezellige pensions tot charmante landelijke hotels.

Verblijf in het charmante Pensión Cabezas in Oviedo, op wandelafstand van de historische bezienswaardigheden. Dit gezellige pension biedt comfortabele kamers met een moderne uitstraling, ideaal voor een stadsverblijf. Als je de voorkeur geeft aan een landelijke omgeving, is

Hotel Rural El Texeu in Llanes een uitstekende keuze. Dit traditionele hotel ligt te midden van de groene heuvels van Asturië en biedt een prachtig uitzicht over de bergen en de kust.

Voor een authentieke ervaring kun je verblijven in Casona de La Paca in Cudillero, een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws landhuis dat je het gevoel geeft dat je een stap terug in de tijd zet. Of kies voor een verblijf in een van de charmante hotels in Cangas de Onís, zoals Hotel Granda, van waaruit je gemakkelijk de Picos de Europa kunt verkennen.

Eten en drinken in Asturië

Asturië staat bekend om zijn ambachtelijke cider, oftewel sidra, die op een bijzondere manier wordt geschonken: hoog boven het glas, om zuurstof toe te voegen. In de vele traditionele ciderbars kun je een glas sidra drinken, vaak vergezeld van heerlijke tapas. Oviedo en Gijón staan vol met gezellige sidrerías waar je de lokale sfeer kunt proeven.

De culinaire ster van Asturië is ongetwijfeld fabada, een rijke bonenstoofpot met chorizo en morcilla (bloedworst). Het gerecht wordt vaak geserveerd met knapperig brood en is perfect voor een stevige maaltijd na een dag in de natuur. Asturië staat ook bekend om zijn heerlijke kazen, met name Cabrales, een pittige blauwaderkaas die perfect samengaat met een glas cider. Daarnaast moet je zeker de verse zeevruchten proberen, zoals garnalen en kreeft.

Plan je volgende vakantie naar Asturië!

Asturië is een perfecte bestemming voor wie op zoek is naar een combinatie van natuur, cultuur en gastronomie. Of je nu door de schilderachtige dorpen wandelt, de indrukwekkende bergen verkent of geniet van een glas sidra in een lokale bar, deze regio laat een blijvende indruk achter.

 GRANDE.be reporter Jordi De Smedt volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels