48 uur in Perugia: eeuwenoude ambachten en cultuur in een bruisende universiteitsstad

Umbrië, gelegen in het hart van Italië, is een groene regio met olijf- en wijngaarden, honderden kilometers fiets- en wandelpaden die charmante dorpjes met elkaar verbinden, en evenementen en cultureel erfgoed van wereldklasse. De hoofdstad en meest dichtbevolkte stad van de regio, Perugia, telt 180.000 inwoners. Nood om even te ontsnappen aan de stress en drukte die grote steden met zich meebrengen? Plan een uitje naar Perugia om te onthaasten en herbronnen. 

   Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met italia.it.

Dag 1: Italiaanse geschiedenis opsnuiven op de Corso Vannucci

We beginnen onze eerste dag met een verkenning van het historische centrum. De binnenstad van Perugia ademt Italiaanse grandeur uit. Tal van impressionante bouwwerken en bezienswaardigheden bevinden zich op en rondom de Corso Vannucci. Deze straat is de levensader van de stad en werd vernoemd naar meesterschilder Pietro Vannucci, de zogenoemde Perugino, een icoon uit de renaissance en tevens leraar van de beroemde Rafaël. Zijn kleurrijke werken van serene Madonnas en andere religieuze onderwerpen zijn te bewonderen in kunstcollecties over de hele wereld. In de Galleria Nazionale dell'Umbria, het museum van schone kunsten, dat ondergebracht werd in het majestueuze Palazzo dei Priori aan de Corso Vannucci, huizen meerdere werken van de befaamde Perugino.

Tegenover het Palazzo dei Priori vinden we de monumentale Fontana Maggiore, gebouwd in de dertiende eeuw om de voltooiing van een aquaduct te vieren. Op de fontein, bestaande uit sierlijke middeleeuwse panelen, worden de maanden van het jaar, religieuze taferelen en historische figuren afgebeeld. 

Aan het andere eind van de Corso Vannucci dalen we met een roltrap af naar de Rocca Paolina. Deze mysterieuze ondergrondse straat met begraven huizen, maakte deel uit van een voormalig pauselijk bolwerk dat in 1540 gebouwd werd in opdracht van de toenmalige paus. De Rocca Paolina is een onderdeel van het alternatieve mobiliteitsplan van de stad, waarbij roltrappen het historische centrum op de heuvel verbinden met busverbindingen en parkeerplaatsen eronder.  

De Umbrische keuken, een gevarieerd smakenpalet aan lokale producten

Een hoogtepunt van de dag is een heerlijke maaltijd op basis van lokale ingrediënten en traditionele recepten.  De Umbrische keuken wordt gekenmerkt door varkensvlees, peulvruchten, seizoensproducten en truffels, die het hele jaar door worden gevonden en gebruikt om pastagerechten, vlees en knapperige bruschetta op smaak te brengen. In het centrum van Perugia worden in de traditionele restaurants heerlijke gerechten op tafel getoverd, steeds afgewerkt met kwaliteitsvolle olijfolie uit de regio. 

Duik in het Etruskische verleden

Geschiedenisliefhebbers zullen vrijwel overal in de stad sporen van de Etruskische, Romeinse en middeleeuwse cultuur ontdekken. De Etruskische boog, een monumentale poort, is een van de blikvangers van Perugia. Ook het nationale archeologische museum, bijgenaamd MANU, is een belangrijke toeristische trekpleister. Dit voormalig klooster, stelt oud aardewerk, Etruskische beeldhouwkunst in steen en brons en vondsten uit de vele archeologische sites van Umbrië tentoon. 

Ontdek het wervelende nachtleven 

’s Avonds trekken we erop uit om het bruisende nachtleven in de stad te ontdekken. De aanwezigheid van Italiaanse en internationale studenten creëert een levendige sfeer in universiteitsstad Perugia. Waag je aan traditioneel street food, broodjes met geroosterd varkensvlees, porchetta, zijn een populaire keuze. Geniet van live muziek op iedere straathoek of leef je uit in de nachtclubs. In juli brengt het Umbria Jazz festival allerlei soorten muziek naar de straten, theaters en het stadion.

Dag 2: Heropleving van oude ambachten

Na een verkwikkende nachtrust brengen we een bezoek aan interessante werkplaats-musea in de stad die oude ambachten in stand helpen houden. In de Studio Moretti Caselli, al vijf generaties lang een familiebedrijf, creëren meesters in de kunst van het handgeschilderde glas-in-lood prachtige olieverfschilderijen op glas. Het atelier bevindt zich in een eeuwenoud huis waar kleurrijke versieringen uit de vijftiende eeuw te bewonderen zijn. 

Vervolgens nemen we een kijkje in het museum en atelier Giuditta Brozzetti, gevestigd in een sierlijke gotische kerk. Dit is één van de laatst overgebleven ateliers waar traditionele weeftechnieken worden toegepast.  Het textiel bevat ontwerpmotieven van renaissancekunstenaars als Giotto en Leonardo Da Vinci. In de museumwinkel worden unieke tafellopers, sjaals en ander handgemaakt textiel verkocht. Wat een leuk aandenken kan zijn van je bezoek aan Perugia.  

Wijnproeven in pittoreske Umbrische dorpen en zoete lekkernijen

Alvorens we de gezellige dorpjes buiten het centrum verkennen, bewonderen we de impressionante schilderwerken van renaissance meesters in de abdij van San Pietro. Deze abdij bevindt zich net buiten de stadsmuren van Perugia. In de middeleeuwse abdijtuin lassen we een rustmoment in en genieten we van een wandeling tussen de bloeiende planten. 

In de dorpen rond Perugia, van Assisi en Torgiano tot de heuvels rond het nabijgelegen Trasimeno-meer, kan je een bezoek brengen aan de vele wijnhuizen. De lokale wijnen van Umbrië, de stevige rode Sagrantino, de frisse witte Grecchetto en vele andere, passen perfect bij de stevige keuken.

We sluiten ons bezoek aan Perugia af met een lokale lekkernij, Baci Perugina, een traditionele chocolade delicatesse. Naast de heerlijke lokale chocolade die in de stad wordt geproduceerd, staat Perugia ook bekend om Eurochocolate, een groots chocoladefeest dat elk jaar in oktober zijn deuren opent. Dit gigantische chocolade-imperium met begeleide proeverijen, workshops banketbakken en chocolade maken, kookshows, live muziek en educatief plezier voor kinderen is jaarlijks een groot succes. 

Meer info vind je via deze links:

Italië

Perugia

Rocca Paolina

Eurochocolate

Abdij van San Pietro

Umbria Jazz Festival

Etruskische boog

Fontana Maggiore

Galleria Nazionale dell'Umbria

Studio Moretti Caselli

Giuditta Brozzetti

Copyright foto's: Umbria region, Studio Moretti Caselli, Atelier Guiditta Brozzetti

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek