- Home »
Het rijke industriële verleden langs het Centrumkanaal in Henegouwen
Het rijke industriële verleden langs het Centrumkanaal in Henegouwen
Het riviertoerisme beleeft in de provincie Henegouwen een hoogtepunt met zijn historisch Centrumkanaal. Dat 20,9 kilometer lange kanaal met zijn vier scheepsliften als stalen meesterwerken getuigt van het rijke industriële verleden van de streek.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met
Stalen meesterwerken
Van de acht scheepsliften die ooit in de wereld zijn gebouwd tussen het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, zijn enkel de vier liften van het historische Centrumkanaal nog in werking. De scheepsliften zijn stalen meesterwerken die je kan bezoeken of gebruiken om over te steken naar de streek van La Louvière. In 1988 werden ze door UNESCO erkend als Werelderfgoed.
De bekendste scheepslift is die van Strépy-Thieu. Dat is de meest recente, de lift dateert van 1982. Met zijn uitzonderlijke afmetingen en zijn technische prestaties die uniek zijn in de wereld, is het de tweede grootste scheepslift ooit: 117 meter hoog, 130 meter lang en 75 meter breed. Deze technologische reus laat de grote traditie van onze ingenieurs verder leven. Op de achtste verdieping van de kanaallift kan je de expo 'Waterwegen van vroeger, nu en morgen' bezichtigen waarbij je een duik neemt in de geschiedenis van de binnenscheepvaart maar ook een blik werpt op de toekomst van de waterwegen.
Je kan het historische Canal du Centre en zijn unieke scheepsliften ontdekken op drie manieren. Op het kanaal kan je een boottocht maken of je kan zelf een elektrisch bootje huren. Of je kan een fietstocht maken langs het kanaal.
Fietsen langs het kanaal
Doordat er weinig of geen hoogteverschillen zijn, is de RAVeL fietsroute ideaal voor gezinnen met kinderen. Deze 20 kilometer lange route neemt je mee voor een mooie reis door de tijd. Vertrekpunt is de Cantine des Italiens vlakbij de scheepslift van Strépy-Thieu. Hier kan je terecht voor het huren van fietsen of elektrische bootjes. Doorheen de hele route getuigen ijzeren bruggen en draaibruggen van vakkennis en bijzonder erfgoed.
Je kan er ook voor kiezen om een grotere fietslus van de RAVeL te fietsen. Tijdens deze fietstocht van iets minder dan 40 kilometer vertrek je vanuit Binche, een stad die bekend staat om zijn carnaval, en passeer je langs het door UNESCO erkende Werelderfgoed van Henegouwen.
Mijnsite Bois du Luc
Kom alles te weten over de economische en sociale, technologische en culturele geschiedenis van de streek in het Bois du Luc. Deze mijnsite bevindt zich in La Louvière en vormt een uitzonderlijk geheel met werkateliers, een mijnwerkersdorp en de oude Saint-Emmanuel-groeve.
Samen met de drie andere grote mijnsites van Wallonië (le Grand-Hornu, le Bois du Cazier en Blegny-Mine) is Bois du Luc een van de oudste kolenmijnen van België. Sinds 2012 maken ze deel uit van het UNESCO Werelderfgoed.
Verrijk je bezoek aan het Bois du Luc door een wandeling of fietstocht te maken door de omliggende begroeide terrils. Dat zijn heuvels ontstaan door hopen aarde en ontbrandbaar gesteente afkomstig uit de mijngangen. Deze terrils vormen vandaag een heel bijzonder biotoop van korstmossen, paddenstoelen, pionierplanten en kleine bloemen zoals hoefblad en kruiskruid. Aan de voet van de terrils ontstonden wetlands dankzij de natuurlijke percolatie van water of als gevolg van slakkenvijvers.
P.A.R.C.
Van La Louvière tot Seneffe, verspreid over een gebied van 26 km² vind je het P.A.R.C. De Pôle des Arts Région du Centre (P.A.R.C.) bestaat uit 8 musea die zich hebben verenigd om een nieuwe culturele dynamiek tot stand te brengen. Deze musea herbergen meer dan 120.000 werken: van hedendaagse kunst en symbolisch surrealisme tot industrieël erfgoed en keramische kunst.
Een van de musea is Keramis, het Keramiekmuseum in La Louvière. De hedendaagse en gedurfde architectuur omvat een oud geklasseerd gebouw dat drie gigantische flessenvormige ovens bevat van acht meter hoog. De flesovens zijn een overblijfsel van de voormalige fabriek Manufacture Boch en zijn van onschatbare waarde voor de industriële archeologie. Vandaag de dag worden de ovens gebruikt als tentoonstellingsruimte voor hedendaagse keramisten, maar ook als educatieve ruimte voor tal van activiteiten. Hier bewonder je een opmerkelijk aardewerk dat in de 19de en 20ste eeuw werd geproduceerd door de Bochfabriek, een parel van de Belgische industrie, evenals een belangrijke collectie keramiek van representatieve kunstenaars uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Brouwerij Saint-Feuillien
Ook kan je een kijkje nemen achter de schermen van de familiebrouwerij St-Feuillien in Le Roeulx. Tijdens de rondleiding dompelen de gidsen je graag onder in de rijke geschiedenis van deze 150 jaar oude historische site. De brouwerij werd in 1873 opgericht door Stéphanie Friart. Vandaag de dag is het de vijfde generatie van de familie Friart die de productie van de bieren op zich neemt. Proef tijdens een degustatiesessie een van de biertjes van St-Feuillien: een Grisette Blonde of een St-Feuillien Grand Cru. Met twaalf verschillende biersoorten is er voor elke liefhebber wat wils.
De St-Feuillien Grand Cru zag het levenslicht in 2011. Het tilde Brouwerij St-Feuillien naar een nieuw, elegant niveau. De Grand Cru is een helder blond degustatiebier, met nagisting op de fles, en met een sterke persoonlijkheid, de kwintessens van de meeste edele hop en de fijnste gistingsaroma’s. Het bier onderscheidt zich van de andere bieren van het huis door de afwezigheid van kruiden, een ongefilterde, ruwe hopping, en het gebruik van een champagnegist tijdens de gisting.
Om de streektraditie in stand te houden, breidt de familie Friart uit. Zo werd er de afgelopen 10 jaar een volledig geautomatiseerde en ultramoderne brouwzaal geïnstalleerd en kwam er een uitbreiding van het biologische bierassortiment.
Meer info vind je via onderstaande links:
Activiteiten bij Centrumkanaal
Fiets- en bootverhuur Cantine des Italiens