Wandelend langs de Costa Smeralda in Sardinië

Langs de Costa Smeralda zijn de helderblauwe wateren, parelwitte stranden en paradijselijke badsteden er niet alleen voor de megajachten van rijkelui. Ook actieve vakantiegangers kunnen terecht in de streek rond Olbia. GRANDE.be verkent de vorstelijke kustlijnen via vijf wandeletappes.

Golfo Aranci – Marinella / 6 km

Vertrekken doen we op de landtong van Golfo Aranci, in het noordwesten van Sardinië. Onze eerste etappe start in de plaatselijke haven van het vissersdorp, waar visrestaurants en gezellige boetiekjes het kronkelend straatbeeld sieren. De finish van deze etappe ligt in Marinella.

In Golfo Aranci of ‘Oranje Golf’ doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van de naam. Zo zou er ooit een vrachtschip met een lading sinaasappelen voor de kust gezonken zijn. Veel waarschijnlijker is dat de Golfu di li Ranci of Golf van de Krabben, zoals de streek aangeduid werd op een oude zeekaart, verkeerd vertaald werd naar Golfo Aranci.

Door de vele krabben en vissoorten groeide Golfo Aranci in de 18e eeuw uit tot een authentiek Sardijns vissersdorpje. Het luxetoerisme vond via de Costa Smeralda al snel haar weg naar Golfo Aranci. Desondanks blijft het een goedkopere versie van haar buurdorpen dankzij de goed bewaarde charmes van het oude vissersdorp. In de buurt van de haven is er altijd wel iets te zien. De veerboten uit Livorno meren meermaals per dag aan. Golfo Aranci is de toegangshaven tot Sardinië voor de Italiaanse vastelanders.

Marinella – Porto Rotondo / 5 km

Wanneer we Marinella binnenwandelen, valt ons op hoe rustig het hier is. Het dorpje is niet groot en veel locals vind je er niet. De haven van Marinella lijkt wel opgeslokt door het dorp: boten kunnen aanmeren in een vierkante inham waarrond het dorpje ligt. Je kan er boten in alle vormen en maten huren: alles van rubberboten en bananenboten tot zeilboten en catamarans. Wij stappen een eenvoudig kantoortje binnen dat nog uit de jaren ’60 stamt. We worden de achterkamer binnengeloodst en wanen ons op de set van ‘The Godfather’. De verhuurbaas zit alleen aan een tafeltje te eten en wuift ons dichterbij. Wat onze wensen zijn? Een rubberboot... dat kan. De Sardijnse versie van Don Corleone schreeuwt vanachter zijn bord spaghetti een bevel naar zoonlief. Die helpt ons uiteindelijk aan een rubberboot.

Het kustplaatsje Marinella moet het hebben van de hotels, de vakantiehuizen en de beachclubs. Veel toeristen zou je denken, maar op het Spiaggia di Marinella lijkt het goed mee te vallen. Het strand strekt zich uit over één kilometer en bij de winkeltjes kan je duikmateriaal, snorkels of windsurfmateriaal huren. Na onze pleziertocht in een Zodiac en een strandwandeling zetten we onze wandeltocht verder richting Porto Rotondo.

Porto Rotondo – Portisco / 10 km

De route van Porto Rotondo naar Portisco brengt je helemaal langs de kuststrook van de Cugnanabaai. Voor we aan de 10 kilometer beginnen, zoeken we in Porto Rotondo verfrissing aan het Spiaggia Ira, waar het witte zand bezaaid ligt met granieten rotsen. Daarna wandelen we richting de merkwaardige haven van Porto Rotondo.

Twee Venetiaanse graven waren in jaren ‘60 betoverd door het magnifieke uitzicht. Ze beslisten hun villa’s hier neer te planten en bouwden een dorp rond de cirkelvormige baai. Italiaanse beroemdheden volgden al snel en Porto Rotondo groeide uit tot een exclusief zomerverblijf voor artiesten, luxe-zonnekloppers en beroemdheden uit de hele wereld. De jachthaven is de tweede grootste van het eiland en wordt vaak het kleine broertje genoemd van Porto Cervo, maar is niet zo duur en niet zo gekend.

Kuierend rond de jachthaven zien we enkele ruim bemeten gelateria’s. Roepende Italianen geboren voor het verkopen lokken je naar hun ijstoog waar meer dan 80 soorten ijs liggen te wachten. Klein detail: per bestelling ben je al gauw 10 euro per persoon kwijt, maar je zal er dan ook een paar uur van nagenieten. Porto Rotondo-centrum heeft ook nog het centrale San Marcoplein, opgevuld met bars en boetiekjes, het historische amfitheater gebouwd uit graniet en de San Lorenzokerk met 200 houten standbeelden. Verder draait alles rond de haven.

Portisco – Cala di Volpe / 10 km

Vanuit de haven in Portisco wandelen we een halve dag via allerlei kustweggetjes naar Cala di Volpe. Nadat we de rotslijn ten noorden van Portisco voorbij zijn, passeren we de parelwitte stranden Spiaggia di Rena Bianca, Playa Razza di Junco en Spiaggia di Petra Ruja.

Na een uurtje doorstappen, blazen we even uit op het strand Liscia Ruja, genoemd naar de rode granieten rotsen die het strand inkleuren. Vele families kiezen deze stranden uit omdat de baai van Portisco de sterke zeestroming tegenhoudt. Het is hier dus aangenaam ronddobberen in ondiepe wateren.

Een uurtje verder ligt Cala di Volpe, een piepklein dorpje dat vooral bekend staat voor het gelijknamige Hotel Cala di Volpe. Hier, in het hart van de Costa Smeralda, zijn de adembenemende uitzichten en onaangetaste stranden ontelbaar. Zo dienden deze ongelooflijke omgeving en het hotel als achtergrond voor de Bondfilm ‘The Spy Who Loved Me’.

Cala di Volpe – Porto Cervo / 8 km

In deze laatste etappe wandel je na acht kilometer de parel van de Smaragdkust binnen. Het paradijselijke Porto Cervo is dé topbestemming van de Costa Smeralda. In de jaren ’60 toverde de Arabische prins Aga Kahn IV dit stukje kust om tot ‘een stad voor toeristen’. De gebouwen zijn een mengelmoes van Noord-Afrikaanse, Spaanse, Griekse en Italiaanse stijlen. Met haar 400 inwoners en duizenden rijkelui die hier op hun luxejachten hun vakantie doorbrengen kan je dit ‘Monaco van Sardinië’ gerust als een stad bestempelen.

In de haven is het één grote mierenhoop: havenmeesters in grijze polo’s scheuren met hun rubberboten tussen de luxejachten en wijzen roepend aan waar de boten moeten aanmeren. Een havenmeester op de kade ziet ons toekijken en spreekt ons lachend toe: “De jachthaven van Porto Cervo lijkt altijd één grote chaos, maar dat is slechts schijn. Er komt heel wat planning en voorbereiding bij kijken. In feite is de haven te klein om alle boten te laten aanmeren, we kampen met een continu plaatsgebrek. Het is dus altijd puzzelen bij elke nieuwe boot die binnenvaart.” Het hele gedoe levert wel een heus spektakel op. Meespelen kan, voor wie over een eigen boot en eigen bemanning beschikt.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."