- Home »
Volg de voetsporen van Romeinen, ridders en zeemeerminnen tijdens de UNESCO Gezinsroute in Duitsland
Volg de voetsporen van Romeinen, ridders en zeemeerminnen tijdens de UNESCO Gezinsroute in Duitsland
Met de gezinsvriendelijke route van 8 dagen volgen we de sporen van de Romeinen, ridders en zeemeerminnen in 227 kilometer. We beginnen bij het Romeinse fort Saalburg in Frankfurt en nemen de trein naar Sankt Goarshausen. We verkennen unieke kastelen, bezoeken de oudste stad van Duitsland Trier en ervaren de charmes van Keulen. Onderweg passeren we maar liefst 7 UNESCO Werelderfgoed-sites en genieten we van de veelzijdigheid van deze reis.
Romeinse fort Saalburg
Start in Frankfurt am Main. Na een wandeling door de stad, nemen we de bus naar Saalburg. Daar ligt een familievriendelijk archeologisch park met gerenoveerd Romeins fort. Het fort is meer dan 100 jaar geleden gerestaureerd en staat hoog op de Saalburg Pas in het Taunusgebergte. Met zijn karakteristieke gekantelde muren deed het dienst als bewaker van de voormalige grens van het Romeinse Rijk, bekend als de Limes. Dat gebied werd in 2005 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, en de Saalburg maakt nu ook deel uit van dit eervolle erfgoed. Rondom het fort strekken zich de overblijfselen van een Romeins dorp uit, met tempels die zich schuilhouden in de schaduw van eeuwenoude bomen.
Handen uit de mouwen en aan de slag
In het archeologisch park van Saalburg vind je naast de historische bezienswaardigheden ook speciale tentoonstellingen. De Fabrica-ruimte transformeert momenteel in de 'Spelunca Ludorum'-speelhal. Daar zijn talloze tafels waar je spellen uit de Romeinse tijd kunt spelen. Verschillende doe-stations bieden de mogelijkheid om oude handwerktechnieken te leren. Een schilder-station wacht op iedereen die zijn vingers niet van pen en papier af kan houden. Bovendien is er een uitgebreide maquette van het kasteel met een media-station waar de gedetailleerde functies van de verschillende gebouwen van het kasteel worden gepresenteerd.
Met de trein naar Sankt Goarshausen
Tijdens de tweede dag van onze reis, nemen we de trein door de Rijnvallei met uitzicht over prachtige landschappen en kastelen. Het mooie ‘Boven Midden-Rijndal’ veroverde ook een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het stuk tussen Unkel/Remagen en Bingen/Rüdesheim is de rivier op haar mooist. Al sinds de Romeinse tijd trekken mensen door het Midden-Rijndal. De rivier is altijd de belangrijkste doorgang tussen Noord- en Zuid-Europa geweest. Kooplieden, pelgrims, reizigers en grote legers namen allemaal deze weg.
We stoppen in Sankt Goarshausen om het standbeeld van Loreley te bezoeken. De aanblik van de fabelachtige Loreley-rots bracht eerder een angstig gebed op de lippen van de mensen van die tijd, dan de ontzagwekkende zuchten van verbazing nu. Dat kwam pas toen Romantische dichters, zoals Friedrich Schlegel, een andere kijk gaven op de omgeving. In contrast met de gewaardeerde barokke landschappen, bood de Middenrijn ruige, ongerepte natuur waar romantici naar hunkerden. In 1801 creëerde Clemens Brentano met zijn gedicht ‘Zu Bacharach am Rheine’ wellicht de bekendste Rijn Mythe, waarin het tragische verhaal van de betoverende tovenares Lore Ley werd verteld. Kunstenaars zoals Christian Georg Schütz en William Turner schilderden de eenzame kasteelruïnes boven op de steile kliffen, in lijn met de romantische literatuur.
Kastelentocht over de Rijn
De derde dag nemen we de boot op de Rijn om het kasteel in Marksburg en het Stolzenfels kasteel te bezichtigen. Vervolgens nemen we de kabelbaan van Koblenz over de Rijn naar het Ehrenbreitstein fort.
Marksburg is een van de weinige kastelen die zich nog in zijn oorspronkelijke staat bevinden, zonder reconstructie of renovatie. Hierdoor geeft het je een unieke kijk op de periode van de 13de eeuw tot en met de 15de eeuw. Door zijn ligging op de top van een heuvel, boven het kleine romantische stadje Braubach, wekt dat al veel nieuwsgierigheid op. De typische binnenruimtes zoals de kasteelkeuken, grote zaal, slaapkamer, kapel en wapenkamer brengen je terug naar de Middeleeuwen.
Het Stolzenfels kasteel is gelegen op een flank van de Rijn en straalt veel charme uit. De aangelegde tuinen door Peter Joseph Lenné bevatten grotten, watervallen en een groot aantal planten. Binnen in het kasteel wachten prachtige interieurs en de imposante ridderzaal om ontdekt te worden.
We sluiten onze dag af in het niet te missen Ehrenbreitstein fort. Het gebouw doet dienst als cultureel centrum dat onder het Koblenz Staatsmuseum valt. De tentoonstellingen hier zijn vooral gefocust op fotografie, archeologie, wijn en gastvrijheid. Buiten worden bezoekers getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de Rijn, de Moezel en Koblenz.
Trier, de oudste stad van Duitsland
De dag nadien doen we het rustiger aan tijdens ons bezoek aan Duitslands oudste stad Trier. Hier nemen we de tijd om de uitzonderlijk goed bewaarde Romeinse monumenten te bezoeken: het amfitheater, Porta Nigra, de kathedraal en Lieve Vrouwekerk. Wat ook leuk is om te doen, is kanoën op de Moezel. Dat is de ideale plek om afkoeling te zoeken op het water.
De veelzijdigheid van Keulen en omgeving
Ten slotte zgaan we op weg naar Keulen waar we de komende 4 dagen zullen doorbrengen. Deze veelzijdige stad heeft een schat aan attracties, waaronder de majestueuze kathedraal, boeiende musea en levendige winkelstraten. Van april tot oktober kun je elk weekend snuffelen op gezellige tweedehands marktjes.
Op de zesde dag van onze reis staat een excursie naar de kastelen Augustusburg en Falkenlust in Brühl op het programma. Brühl is ook bekend vanwege het populaire pretpark Phantasialand. De volgende dag begeven we ons naar Aken, waar we een familievriendelijke stadswandeling maken en de sporen van Keizer Karel volgen. Het interactieve Charlemagne museum biedt een diepgaande kijk op de geschiedenis van de stad, van de prehistorie tot het heden.
We sluiten onze achtdaagse reis af in het Xanten Archeologisch Park, het grootste archeologische openluchtmuseum ter wereld. Daar worden interessante feiten over de Romeinse tijd interactief gepresenteerd. De hoogtepunten van het park zijn de vakwerkhuizen en de ambachtelijke technieken die weer tot leven zijn gewekt.
Meer informatie vind je via de volgende links:
Copyright foto's: © DT/Gregor Dinghauser, DZT/Francesco Carovillano, Limesmuseum Aalen/Ulrich Sauerborn, DZT/Florian Trykowski