Van Vikingen tot Hanzesteden: UNESCO pracht langs de Duitse kustroute

Langs de Baltische kust, over een traject van 277 km, ontvouwt de Duitse kustroute zich. Onderweg doorkruis je 8 UNESCO Werelderfgoedsites en verken je de charme van Hanzesteden zoals Lübeck, Hamburg, Stralsund en Wismar. Van het Vikingdorp in Schleswig tot de serene Waddenzee en het eiland Rügen met zijn krijtrotsen, elk moment biedt een nieuw avontuur. 

Maritieme schatten in Hamburg

De route start in Hamburg, waar we vier nachten zullen verblijven. Op dag één verkennen we de stad en haar maritieme erfgoed. ’s Ochtends nemen we even de tijd om rust te vinden tijdens een wandeling langs de Binnenalster, een van de twee Alstermeren. De waterfontein van 60 meter hoog springt onmiddellijk in het oog. Activiteiten zoals waterfietsen, kanoën en zeilen zijn beschikbaar op het water. De groene gebieden langs het meer nodigen uit om te wandelen, joggen of picknicken. 

We wandelen verder totdat we uitkomen in de wereldberoemde Speicherstadt, een van 's werelds grootste complexen van havenpakhuizen. Deze wijk, gebouwd op eilandjes in de rivierbedding, biedt een scala aan culturele mogelijkheden, waaronder musea, expositieruimtes en eetgelegenheden. De befaamde Elbphilharmonie verrijst trots in dit decor en verleent een artistiek karakter aan de omgeving, die sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. 

In de namiddag brengen we een bezoek aan de HafenCity en het Maritiem Museum. In het museum gaan we 3000 jaar terug in de tijd. We ervaren er de maritieme geschiedenis in levendige tentoonstellingen. Het museum omvat negen 'dekken' met tentoongestelde objecten, modellen van schepen, schilderijen en maritiem onderzoek. De HafenCity, Europa's grootste binnenstedelijke ontwikkelingsproject, fungeert als een voorbeeld van de moderne Europese stad aan het water. Met een uitgestrekte oppervlakte van 157 hectare biedt HafenCity een levendige stad binnen de stad, doordrenkt van maritieme charme en een visie op een duurzaam Europa.

Terug in de tijd van de Vikingen

Op slechts 2,5 uur reizen met het openbaar vervoer vanuit Hamburg, bevinden we ons op dag twee in de intrigerende wereld van de Vikingen. Het Archeologisch grenscomplex van Hedeby en de Danevirke verdedigingswerken nemen ons mee naar vervlogen tijden. Hier op deze UNESCO Werelderfgoedlocatie ontdekken we de overblijfselen van een bruisende Viking-handelspost, met straten, gebouwen en begraafplaatsen die ons verhalen vertellen uit de vroege middeleeuwen. Het is een reis door de geschiedenis die ons inzicht geeft in de bloeiende handel en culturele uitwisseling tussen Europa en Scandinavië. Te midden van deze historische schatten, biedt de omgeving ook beschermde natuurreservaten, waarin zeldzame diersoorten een veilig toevluchtsoord vinden.

Verdwalen in Bremen: van historisch stadhuis tot hedendaagse schatten

Op dag drie bezoeken we vanuit Hamburg de stad Bremen, de stad van sprookjes en stadsmuzikanten Een stadswandeling leidt ons naar het marktplein met het historische stadhuis en het opvallend ‘Vrijheidsbeeld’ van Bremen, het Rolandstandbeeld. Vervolgens verliezen we onszelf in de kronkelende steegjes van de Schnoor-wijk, de oudste wijk van Bremen, waar kleurrijke middeleeuwse huisjes een charmant tafereel vormen.

Onze verkenning van Bremen eindigt in de moderne Überseestadt, een gebied dat ooit bruisend was met maritieme activiteit. Nu schittert de wijk met hedendaagse architectuur en innovatie. Hier kan je genieten van een ontspannen wandeling, winkelen en culturele ontdekkingen doen. 

Uitwaaien aan de Waddenzee

De vierde dag van ons verblijf in Hamburg is gewijd aan de verfrissende zeebries en eiland avonturen. Een korte reis van 1,5 uur met de trein brengt ons naar Cuxhaven, de poort naar het Duits-Nederlandse deel van de Waddenzee, dat zijn plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO verdiende in 2009. Vanaf hier bieden verschillende opties zich aan om verder te reizen. Een bezoek aan het Neuwerk-eiland per schip, bus of de traditionele 'Wattwagen', een paard-getrokken huifkar, is een aanrader. Maar niets kan tippen aan het avontuur van wadlopen. Bij laag tij transformeert de kustlijn tot een uniek landschap vol krabben, mosselen en zeepieren, dat dient als voedingsbodem voor zeehonden en trekvogels.

Lübeck en Wismar: twee pareltjes langs de Oostzee

Deel twee van de reis brengt ons naar de Oostzee, meer specifiek naar Lübeck, een Hanzestad op slechts 45 minuten van Hamburg, waar we twee nachten zullen verblijven. Op dag één staat een stadsbezoek op de planning. We beginnen bij het trotse symbool van Lübeck: de Holstentor. Het laat-gotisch gebouw, uit de vijftiende eeuw, diende in de middeleeuwen als een van de toegangspoorten van de stad. Langs de Trave-rivier wacht een andere verrassing: zes zoutpakhuizen, ooit functioneel voor zoutopslag in de 16de tot 18de eeuw, nu getransformeerd tot een modewarenhuis. Een wandeling langs de rivier voert ons verder naar het oude stadscentrum van Lübeck, dat sierlijk op een eilandje rust in de Trave en trots prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad omarmt ons met haar warmte terwijl we dwalen langs oude koopmanshuizen, sfeervolle straatjes en historische gebouwen. Lübeck ontpopt zich als een ware schat.

Een ander waardevol juweel aan de Oostzeekust is Wismar, een knus havenstadje met een schat aan bezienswaardigheden. Wij bezoeken de stad op dag zes van onze reis. De oude stad herbergt een van de meest prachtige historische centra in Duitsland. Overal rijzen fraaie bakstenen gebouwen op, die zo kenmerkend zijn voor de Hanzesteden. Het verbaast ons dan ook niet dat het prachtige stadscentrum van Wismar een plek verdiende op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  

Stralsund: historische Hanzestad aan de Oostzee en toegangspoort tot eiland Rügen 

Na twee dagen in het bruisende Lübeck, rijden we noordwaarts richting Stralsund. Dankzij zijn strategische ligging aan de Oostzee groeide deze stad uit tot één van de belangrijkste Hanzesteden van het land. De onaangetaste historische binnenstad, die sinds 2002 werd opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, getuigt van deze welvarende periode. We dwalen door de pittoreske straten en komen voorbij architecturale parels waaronder het 14de-eeuwse stadhuis en de indrukwekkende Sint-Nicolaaskerk, gebasseerd op het ontwerp van de Mariakerk in Lübeck.  

Handel over zee zorgde voor welvaart in de stad, dat wordt duidelijk wanneer we door de historische haven wandelen. Met de vele impressionante gebouwen en talrijke terrasjes, is het hier heerlijk vertoeven. Tussen de prachtige gebouwen, doemt het moderne Ozeaneum op. Het imposante aquarium toont het leven in de Baltische Zee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee aan de hand van leerrijke exposities en aquariums. 

Stralsund vormt, dankzij een lange brug over het water, de toegangspoort tot Duitslands grootste eiland, Rügen. Een daguitstap naar dit paradijs midden in de Oostzee kan niet ontbreken aan je verblijf. We volgen de award-winnende wandelroute, startend in Sassnitz, die ons langs de wereldberoemde kalkkliffen in het Jasmund National Park loodst en ons voorbij de mooiste uitzichtpunten brengt.  

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

De kustroute

HafenCity

Maritiem Museum Hamburg

Überseestadt

Waddenzee

Wandelroutes Waddenzee

Copyright foto's: © DZT/Francesco Carovillano, Lookphotos/Günther Bayerl, DZT/Jens Wegener, GNTB/Ralf Brunner, Markus Kirchgessner, LTM/Olaf Malzahn, TZ Wismar/Dock 30
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek