- Home »
Van prachtige bezienswaardigheden tot bruisende cafés: Luik in al zijn facetten
Van prachtige bezienswaardigheden tot bruisende cafés: Luik in al zijn facetten

Van Podium tot panorama: De Opera, de Citadelhellingen en Montagne de Bueren
Slechts op 12 minuten wandelen van de Koninklijke Opera van Wallonië bevinden zich de Hellingen van de Citadel. De Citadel vormt een groene oase boven op een heuvel met een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Het gebied bestaat uit 90 hectare beschermde natuur en heeft 3 sterren in de groene Michelingids. Geniet van de bekroonde natuur en de verschillende bewegwijzerde wandelingen. Op de website Huis voor Toerisme van Luik vind je een kaart terug met de wandelroutes. Daarnaast zijn er ook 60 symbolische monumenten die zorgen voor een mooie combinatie van natuurlijk en materieel erfgoed.
De Hellingen van de Citadel hebben 8 sites, waaronder de gekende Buerenberg. Om de berg op te gaan, moet je de letterlijk en figuurlijk adembenemende trap van 374 treden nemen. De trap heeft een hellingsgraad van 30% en staat in de top 10 van meest uitzonderlijke trappen ter wereld. Het is een echte must-see attractie in Luik. Laat je niet afschrikken door de enorme hoeveelheid aan trappen, maar trotseer de helling op je eigen tempo. Het panoramische uitzicht over de stad is de moeite waard.
Luikse veelzijdige musea: van archeologie tot moderne kunst
Luik heeft een uitgebreid aanbod aan musea. Het meest bekende is La Boverie, het museum voor Schone Kunsten met collecties van de stad Luik. Daarnaast omvat het museum ook een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen met een internationaal karakter. Het park van La Boverie en de Maas zorgen ervoor dat het museum omgeven is door prachtige natuur. De loopbrug “Boverie” maakt het mogelijk om gemakkelijk van de linkeroever naar de rechteroever over de Maas te wandelen. Geniet van de groene omgeving midden in de stad door een toertje in het park te maken.
Een ander museum dat zeker ook een bezoek waard is, is Le Grand Curtius. In een bijzonder architecturaal geheel wordt hier de geschiedenis van Luik samengebracht. De collecties bieden 7000 jaar aan geschiedenis van Luik. Daarom wordt het museum beschouwd als een van de rijkste kunstgeschiedenismusea van België.
Vele kunstenaars krijgen een plaats in de musea van Luik, maar het Grétrymuseum wordt opgedragen aan een artiest: ter ere van de Franse komische operaspeler André-Modeste Grétry. Het museum toont historische muziekinstrumenten, maar ook schilderijen, miniaturen, beeldhouwwerken, gravures en persoonlijke voorwerpen die het verhaal van deze bijzondere muzikant vertellen.
Een bijzonder museum is het Mulum van Luik. Dat museum staat volledig in teken van verlichting. Een grote collectie olielampen, wandlampen, werkende armaturen, kroonluchters, … tonen de evolutie van de verschillende verlichtingsmanieren.
Cultuur, natuur en historie op vier unieke plekken
In Luik krijgen heel wat oude gebouwen een herbestemming. Een mooie manier om historie te verbinden met het hedendaagse. Zo werd het voormalig openbaar zwembad van la Sauvenière in Luik de thuisbasis voor tentoonstellingen, voorstellingen en culturele expressie. Deze site is een aanrader voor fans van bijzondere gebouwen. De majestueuze proporties en Bauhaus-stijl maken een grote indruk.
Een tweede unieke plek is het Archeoforum. Het is een bijzonder archeologische site van 3725 vierkante meter, onder de Place Saint-Lambert. Je kan er terecht voor bezienswaardigheden zoals vuursteenobjecten, dierlijke botten, overblijfselen van een Gallo-Romeinse villa en de restanten van de Sint-Lambertuskathedraal. Leuk is de interactieve manier van ontdekken via de iPads die worden aangeboden. Afhankelijk van je persoonlijke interesses en voorkeuren kan je kiezen voor een bezoek van 30 minuten tot 2 uur.
Het Park van Avroy is een openbaar landspark in het stadcentrum, een unieke plek om tot rust te komen en te genieten van het groen in de stad. Het ligt aan de voormalige zijtak van de Maas, de Avroy. Door de grote grasvelden lopen wandelpaden die je uitnodigen om het park te verkennen. Gevarieerde plantensoorten, zoals ceder van Libanon, moerascipres, Treurbeuk, Byzantijnse hazelaar, … doen je wegdromen uit de stad.
Wil je even helemaal de stad ontlopen, breng dan een bezoekje aan het Aquarium van Luik en waan je in een onderwaterwereld. Het aquarium bevat 20.000 waterdieren uit wereldwijde wateren. Je komt ogen te kort om de 150 verschillende soorten allemaal te kunnen spotten. Het meest bewonderingswaardig is de Zwartpuntrifhaai.
Van Gogh komt tot leven, beleef zijn kunst
In de Saint-Pholienkerk is er een tijdelijke tentoonstelling van van Gogh. De meeslepende tentoonstelling biedt je een 360° digitale kunstervaring. Aan de hand van video-mapping worden meer dan 200 schilderijen op de muren en vloeren geprojecteerd. De beelden worden ondersteund met een geluids- en lichtshow om je ervaring nog beter te maken. Dat zorgt voor een volledig andere beleving van kunst. Als kers op de taart kan je via een VR-bril meewandelen in de 8 bekendste schilderijen van van Gogh.
Leuke dingen om te doen
Naast de vele bezienswaardigheden in Luik, zijn er ook andere activiteiten die de sfeer van de stad weergeven. Zo kan je elke zondagochtend genieten van de markt La Batte. De markt situeert zich op de kades van de Maas, wat een prachtig uitzicht biedt tijdens het slenteren langs de kraampjes. De markt is heel gevarieerd. Je kan er zowel verse producten vinden als kledingartikelen, boeken en vintage spullen.
Een andere toffe activiteit om de stad te verkennen is de pendelboot op de Maas. Het is een leuke en praktische activiteit want, naast het varen op de Maas, brengt deze boot je naar de verschillende toeristische bezienswaardigheden. De pendelboot heeft 5 haltes en kost per halte € 1 (€ 2 voor de eerste stop).
Ook biedt Luik een hele reeks boetiekjes, waar jij als shopliefhebber terecht kan. Neem zeker eens een kijkje bij Designwinkel Wattitude, het volledige aanbod in de winkel is 100% made in Wallonië.
Gaufres et boulettes
Wat natuurlijk niet kan ontbreken tijdens een citytrip is de gastronomie. Geniet van de lokale specialiteiten die Luik te bieden heeft. Een delicatesse dat je absoluut moet proberen, is de beroemde Luikse wafel. En waar kan je die beter proeven dan in Luik zelf? De wafels worden gemaakt met parelsuiker die niet smelt tijdens het bakken. Zo krijg je de beste wafels met een krokant effect.
Daarnaast staat Luik ook bekend om Les boulets à la liégeoise, gehaktballetjes geserveerd met een smaakvolle saus waarin Luikse stroop is verwerkt.
Vergeet zeker niet de verschillende ambachtelijke brouwerijen zoals La Curtius, de bruine kroegen zoals Taverne St Paul of ga naar Le pot au Lait en kom tot rust in een kleurrijk en fantasievol interieur.
In de omgeving van Luik
Ook buiten de stadsgrenzen zijn interessante toeristische hotspots. Zo kan je een bezoek brengen aan de voormalige steenkoolmijn van Blegny. De rondleiding brengt je naar een diepte van 30/60 meter en vertelt je de geschiedenis: een unieke ervaring in een door UNESCO erkende plaats.
Op 30 km van Luik vind je de Grot van Comblain. De grot biedt een beleving waarbij wetenschappelijke verklaringen worden afgewisseld met zintuigelijke ervaringen.
In Chaudfontaine ontdek je Western-city, een vleugje Texas in België. De gemeente Chaudfontaine staat natuurlijk ook bekend om haar water. Bezoek het WaterHouse en leer meer over de reis van een druppel water. Het interactief museum zorgt voor een geweldige ervaring met het hele gezin. Zoek je liever met het gezin wat actie op, ga dan naar Fort Aventure in Chaudfontaine. De activiteiten zijn een combinatie van sport en avontuur en testen zowel je fysieke als intellectuele vaardigheden.
VISITWallonia.be Pass
Klinkt een bezoek aan Luik, met alle bezienswaardigheden en attracties, als muziek in de oren? Download dan zeker de VISITWallonia.be Pass. Deze digitale toeristenpas biedt meer da 200 voordelige tarieven en speciale aanbiedingen. Download hem gratis en ontdek Wallonië aan een scherpe prijs.
Meer info
Copyright foto's: VISITWallonia, J.P. Remy, Denis Erroyaux, J.P. Remy, P. Fagnoul, Denis Erroyaux, J.P. Remy, Marc Verpoorten
