Van kustvilla's tot muurschilderingen: Kunstige Trips aan de Belgische Kust

Aan de Belgische Kust wacht een boeiende wereld van kunst en cultuur. Het Beaufort Beeldenpark is slechts het begin van wat deze regio te bieden heeft. Van historische wijken met prachtige villa's tot levendige gevelkunst en charmante kapelletjes, elke hoek van de Kust heeft zijn eigen unieke verhaal te vertellen. Laat je inspireren door de kunstige trips en culturele schatten terwijl je geniet.

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be

De Belgische Westkust: van kustvilla’s tot kleurrijke gevels

Langs de Belgische Westkust wachten twee adembenemende locaties het hele jaar door op kunstliefhebbers en rustzoekers. Vanaf de Kykhill, op de top van een duinpark, geniet je van een panoramisch uitzicht over de bekende Dumontwijk in De Panne. Vanaf dat uitkijkplatform zie je de glinsterende zee in de verte. De wijk zelf is een streling voor het oog met zijn prachtige kustvilla's, met klimop bedekte cottages en ook moderne architectuur. In Nieuwpoort kunnen kunstliefhebbers zich dan weer vergapen aan de opvallende gevels van Oli-B. Deze Brusselse kunstenaar gaf de verouderde gevels van vijf aangrenzende huizen langs de zeedijk een frisse make-over. Het resultaat is een levendig geheel van felle kleuren en organische vormen. 

Een ideale combinatie van erfgoed en creatieve expressie aan de Belgische Middenkust

De Belgische middenkust kent een ideale combinatie van erfgoed en creatieve expressie. Villa les Zéphyrs, in Westende, is een prachtig stukje beschermd erfgoed uit 1922. Het interieur, van de hand van Henry Van de Velde, straalt de grandeur van die tijd uit. Elk detail, van de opvallende glas-in-loodramen tot het verzonken terrazzobad, van de charmante kelderkeuken tot de prachtige art-nouveau-aankleding van de eetkamer, getuigt van tijdloze elegantie. Ver weg van de jaren 30 sfeer kunnen bezoekers zich in Oostende vergapen aan de gigantische muurschilderingen, opvallende sculpturen en installaties van The Crystal Ship.  Sinds 2016 transformeerde het de stad tot een openluchtmuseum met werken van zowel nationale als internationale kunstenaars. Dankzij een gratis wandel- en fietsplan kan je de kleurrijke kunstwerken verkennen en tegelijkertijd de verschillende wijken en gezichten van Oostende ontdekken. De Visserkapel in Bredene is dan weer een ideale plek voor bezinning. Het charmante kapelletje uit 1736 was een geliefde bedevaartsplaats voor Belgische vissers. Naast de Visserskapel staat een Mariagrot met 16 kleinere bidkapelletjes. Elk jaar worden hier kaarsen aangestoken: een eeuwenoude traditie om bescherming en voorspoed af te smeken voor de zeevarenden.

Video: Beleef de Belgische Kust dit najaar: 

Kunst aan de Belgische Oostkust: Van Einstein tot het Visserskruis

Ook aan de Belgische Oostkust wacht een rijke culturele ervaring. In De Haan herinnert een standbeeld van Albert Einstein aan zijn zes maanden durende verblijf in 1933. Je kan naast de geleerde zitten in het parkje van de Normandiëlaan en een wandeling maken door de villawijk De Concessie, waar je de Villa Savoyarde in de Shakespearelaan vindt, waar Einstein ooit verbleef. Verder naar Zeebrugge staat het indrukwekkende visserskruis. Het 16 meter hoge betonnen monument werd in 1936 opgericht ter nagedachtenis aan de vissers die hun leven op zee verloren. Vanaf hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de drukke havengeul, waar grote containerschepen in- en uitvaren. In Het Zoute, de exclusieve villawijk van Knokke, staat de Dominicanenkerk, liefkozend 't Zoutekerkje genoemd. Deze neoromaanse kerk uit 1925 is een levendig stukje erfgoed. De kerk en de omliggende kloostergebouwen vormen een harmonieus geheel, met hun rode dakpannen en witgeverfde gevels. De vierkante binnenplaats dient als een sfeervolle locatie voor missen en concerten.

Beaufort Beeldenpark: groeiende kunstschatten aan de Kust

Langs de volledige Belgische Kust bevindt zich het Beaufort Beeldenpark. Het unieke kunstproject is ontstaan dankzij een driejaarlijkse kunsthappening. Wat het Beaufort Beeldenpark zo bijzonder maakt, is dat het blijft groeien. Nieuwe kunstwerken worden regelmatig toegevoegd. Momenteel zijn 40 permanente werken het hele jaar door te bezichtigen.

Vind meer informaties via de via de volgende links: 

Kunstige trips

Kunstige trips Westkust

Kunstige trips Middenkust

Kunstige trips Oostkust

Beaufort beeldenpark

Copyright foto's: Westtoer, Sofhie Legein, Marc Wallican, Jules Cesure,  Nick Decombel

Albert Einstein bank, De Haan
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek