Van frontlijn tot fijnproeverij: de Westhoek in al haar glorie

In de uitgestrekte vlaktes van de Westhoek weerklinkt de echo van het verleden, een herinnering aan de littekens die de Eerste Wereldoorlog heeft achtergelaten. Maar te midden van deze historische zwaarte, worden we met open armen ontvangen in een regio die bruist van culturele activiteiten, die ons laat wegdromen in zijn rustgevende landschappen en onze zintuigen streelt met zijn rijke culinaire tradities.
 

Gelegen vlakbij de bruisende markt van Diksmuide, verrijst het Pax Hotel als een oase van luxe en comfort te midden van historische pracht. Met een ligging die recht uit een sprookjesboek lijkt te komen, nodigt het stijlvolle hotel ons uit voor een betoverend verblijf. Vanuit de ramen van de kamers strekt zich een adembenemend uitzicht uit over de straten van Diksmuide, waar het ritme van het leven van de stad zich ontvouwt onder het oog van de imposante IJzertoren. Elke kamer is een toevluchtsoord van rust, gedecoreerd met een verfijnde elegantie en voorzien van moderne gemakken die zorgen voor een onvergetelijk verblijf. Vanuit het Pax Hotel kunnen gasten zich onderdompelen in de rijke geschiedenis van Diksmuide, terwijl ze tegelijkertijd genieten van het ultieme comfort van hun verblijf. En dat is exact wat wij gaan doen. Ons onderdompelen in de rijke geschiedenis van Diksmuide.

Imposante IJzertoren

Het is een frisse ochtend. Terwijl het lentelied van de vogels weerklinkt en de eerste zonnestralen doorbreken, arriveren we bij het Museum aan de IJzer. Via de Pax-poort wandelen we door de Crypte richting het museum. Op de IJzertoren prijkt in vier talen de boodschap 'Nooit meer oorlog'. Een boodschap van hoop. Het is in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, maar het staat ook symbool voor de aan de IJzer ontstane wil tot meer politieke verzelfstandiging van Vlaanderen. 
 

De 84 meter hoge toren maakt dat de zonnestralen ons gezicht niet meer raken en we ons bevinden in de reusachtige schaduw van deze imposante toren. Het is letterlijk en figuurlijk een immense tempel van herinneringen waar het Belgische-Duitse front tijdens de Eerste Wereldoorlog tot leven komt. Hier, tussen gerestaureerde muren en torens, vind je het hartverscheurende verhaal van de oorlog, met zijn politieke erfenissen en de opkomst van Vlaamse identiteit.

Na een beklimming van 22 verdiepingen bereiken we het dakterras die ons een magnifiek uitzicht biedt over het hedendaagse Diksmuide, een stad herboren uit de as van een conflict.

Onze aandacht wordt gezogen naar één van de flyers in de inforekken. Liksems staat er geschreven. Liksems is het West-Vlaamse woord voor littekens. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus 2024 organiseert stad Diksmuide opnieuw een totaalspektakel. Een spektakel waarbij je in de tijdmachine stapt en het eens door oorlog verscheurde landschap zich transformeert tot een serene herdenkingsplek, bezaaid met liksems – stille getuigen van een tumultueus verleden. Kunst, als een brug tussen toen en nu, langs de oevers van de IJzer, waar eens de frontlinie was.

Oase van rust en duurzaamheid

Na een reis doorheen de tijd, maken we ons klaar om de rijkdom van de Westhoekse natuur te verkennen. Via de paden van de Blankaart wandelroute banen we ons een weg doorheen het prachtige groene, glooiende landschap.
 
Vogels zingen hun liederen terwijl het water zachtjes kabbelend zijn weg vindt door het landschap. Te midden van dit alles staat de Poesele fietshoeve als een oase van rust en duurzaamheid. Andy en Eveline, de uitbaters van deze wondere plek, verwelkomen ons als oude vrienden, met een geheel geüpcycled interieur, een terras waar de zon vriendelijk knipoogt en een fietswinkel die bol staat van avontuurlijke verhalen. Want zoals de uitbaters zelf zeggen: “duurzaamheid is belangrijk, maar door het concept door te trekken, creëren we ook een huiselijk gevoel. Alsof je langskomt bij familie."

Van wijnberg tot hoppeveld

In de golvende heuvels van Heuvelland gaan rust en landschap hand in hand met de rijke smaken van lokale lekkernijen. Via de kronkelende paden van de fietsroute "Van wijnberg tot hoppeveld" worden we getrakteerd op panoramische vergezichten en culinaire ontdekkingen. Deze betoverende route slingert zich langs de iconische Kemmelberg, door schilderachtige dorpjes zoals Loker, Westouter en Boeschepe, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. "Mensen denken niet meteen aan onze prachtige regio wanneer je vertelt dat je uit Heuvelland komt. Maar noem de Kemmelberg en het festival Dranouter, en iedereen begrijpt het meteen," merkt Bart Vanacker, Schepen van Toerisme in Heuvelland, op.

Onderweg passeren we rustige velden en glooiende wijngaarden, terwijl de wind vanuit de Westhoek ons gezicht streelt en af en toe een uitdaging vormt tegen de weerbarstige hellingen. Gelukkig zijn de elektrische fietsen van De Velomoaker onze trouwe metgezel. Hiermee overwinnen we moeiteloos de steilste beklimmingen, en dalen we af langs weelderige valleien naar het sfeervolle Poperinge, waar een oase van rust en gastronomische geneugten wacht.

Halverwege de landschapsfietsroute, in Poperinge, ligt restaurant Goeste, een oase van ambachtelijke gerechten en lokale ingrediënten. Hier, onder de zachte gloed van de zon, wordt elke maaltijd een eerbetoon aan de smaken van Heuvelland. Terwijl we genieten van de rust van de omgeving, biedt chef Louis zijn passie voor streekproducten aan in authentieke gerechten, waardoor elke hap een verrukking is voor onze zintuigen.
 

We rijden verder door het betoverende landschap. De majestueuze Rodeberg met zijn berglift zorgen voor een schilderachtig decor. Onze ogen worden getrokken naar het wijndomein van Entre-Deux-Monts, waar de zonovergoten wijngaarden de belofte van heerlijke lokale wijnen in zich dragen. We verdwalen in de charme van de regio en nemen een kleine omweg naar het pittoreske Watou, waar de brouwerij van St. Bernardus wacht met zijn geheimen van ambachtelijk gebrouwen bier, een eerbetoon aan de rijke brouwtradities van de Westhoek.

We sluiten onze dag af in stijl bij restaurant Den Heksestoel, waar chef Pieter zijn passie voor streekproducten en vakmanschap combineert in authentieke gerechten. Je proeft de smaken van Heuvelland in elk hapje, vergezeld van lokale bieren en wijnen die perfect samengaan met de seizoensgebonden keuken. "We hebben hier ontzettend veel restaurants. En wat nog belangrijker is, ze zijn allemaal van uitstekende kwaliteit," voegt Bart Vanacker toe.

Overnachten

Na al dat fietsen en proeven van het lokale lekkers, verlangen we naar een warm bedje en de stilte van de nacht. Te midden van het groene landschap, biedt stiltelogie B&B De Zavelaar hiervoor de perfecte oplossing. Hier draait alles om ontspanning, waar de gejaagdheid van het dagelijkse leven vervaagt en de tijd lijkt stil te staan. Met comfortabele accommodaties en een attente service, worden bezoekers uitgenodigd om te ontspannen, te reflecteren en te genieten van het moment, omringd door de natuurlijke schoonheid van de Westhoek.

Of je nu verlangt naar de knusheid van een charmante B&B, de vrijheid van een vakantiewoning te midden van het groen, of de weelde van een luxe hotel, de Westhoek biedt een overvloed aan accommodatiemogelijkheden die perfect aansluiten bij elke smaak en voorkeur. Van schilderachtige boerderijen tot elegante herenhuizen en moderne hotels, elke accommodatie in de Westhoek verwelkomt gasten met een warme gastvrijheid en een onvergetelijke ervaring die de ziel van deze betoverende regio weerspiegelt.

Middeleeuwse gekkigheid

Na een heerlijke nachtrust ontwaken we met de zon die de Kemmelberg verlicht, en worden we begroet door de kalme atmosfeer van het platteland. Met heel wat kilometers in de benen, zijn we klaar om een nieuwe dag in de Westhoek door te brengen. Vandaag staat Ieper op het programma.

Ieper, doordrenkt van geschiedenis en doordrongen van het heden, verwelkomt je met open armen en een knipoog naar het verleden. De terugkeer van de Kattenstoet op 12 mei 2024 is een viering van middeleeuwse gekkigheid, een moment waarop het verleden tot leven komt in de straten van de stad. Met kleurrijke kostuums en levendige processies herbeleeft de stad haar historie, terwijl bezoekers worden ondergedompeld in een wereld van vrolijke chaos, waardoor de grens tussen verleden en heden vervaagt.

'Vrolijk, Vrij en Vunzig'

In het Yper Museum worden we opnieuw teruggekatapulteerd naar het verleden, waarbij interactieve tentoonstellingen en bijzondere collecties ons betoveren met hun verhalen. Van de Middeleeuwen tot de moderne tijd, onthult dit museum de vele lagen van de geschiedenis van de stad, waardoor we een dieper begrip krijgen van het culturele erfgoed en de evolutie van Ieper door de jaren heen. We dwalen door de tentoonstelling "Vrolijk, Vrij en Vunzig" die ons onderdompelt in de kleuren en geluiden van het vervlogen tijdperk, de Middeleeuwen.
 
Ook in Ieper leven de herinneringen sterk aan de Eerste Wereldoorlog. In het In Flanders Museum ontvouwt zich het volledige verhaal van de Eerste Wereldoorlog, met persoonlijke verhalen die je hart beroeren en het landschap dat voor je uitstrekt als een herinnering aan het verleden.
 
Gelegen op het historische kasteeldomein van Zonnebeke, biedt het Passchendaele Museum een diepgaande verkenning van het verhaal van de Slag bij Passendale en de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Het museum nodigt bezoekers uit tot reflectie over de impact van conflict en de betekenis van vrede aan de hand van persoonlijke verhalen, artefacten en vele unieke ervaringen. Ontdek de belevingsexpo, loopgraven en een ondergrondse schuilplaats die ervoor zorgen dat je echt te midden van het verhaal staat. Nooit meer oorlog. Dat is de boodschap die weerklinkt in onze gedachten.

Beleef de schoonheid van de Westhoek

Wil je meer weten over deze betoverende regio? Bezoek dan snel de website van Toerisme Westhoek voor een diepgaande verkenning van al haar wonderen.
Copyright foto's: Talia De Telder, Tom Cuppens, Toerisme Westhoek, Gregory Verfaillie, Jan D'Hondt

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek