- Home »
Unieke belevenis dichtbij huis: Hoei
Unieke belevenis dichtbij huis: Hoei
Kom en bewonder met ons Waalse steden die elk met hun uitzonderlijk historisch erfgoed, prachtige landschappen en charmante stadskern je verblijf extra pit geven. In de duizend jaar oude Maasstad Hoei, staat de tijd stil want je wordt omringd door architecturaal erfgoed. Met een knipoog naar geschiedenisliefhebbers zochten we de leukste adresjes uit. Deze plekken moet je bezoeken als je je weg vindt naar de stad tussen Namen en Luik.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met .
Monumentale schatten
Al op de grote markt word je verwelkomd door Li bassinia, een prachtige fontein. Onze reis gaat verder naar de Place Verte, met een stop in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Ook het Gemeentelijk Museum staat op onze lijst van bezienswaardigheden. Het 14de-eeuwse gotische gebouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk was ooit de locatie voor 5 gebedshuizen. De kerk bewaart nog steeds een romaanse crypte maar ook een schat bestaande uit 4 reliekschrijnen uit de 12de en 13de eeuw. Daarnaast toont het haar charmes met drie vierkante torens, een glazen dak boven het koor, een prachtige roosvenster en gebrandschilderde ramen van de hand van Raymond Julin.
Terug in de tijd
Vanuit het Fort van Hoei heb je een opmerkelijk zicht over de stad en de rivier. Het memoriaal gewijd aan de Tweede Wereldoorlog maakt het lijden van de zielen, die binnen de muren werden vastgehouden, tastbaar. Het terrein laat een ingrijpende indruk achter: van de enorme koetspoort met donkere gewelf en de sombere gevangeniscellen, ondervragingsruimte en detentiekamers. Zo zie je hoe schrijnend het destijds was. De leefomstandigheden van de gevangenen in het concentratiekamp, worden herkenbaar gemaakt voor het publiek door de audio getuigenissen.
Het Fort werd gebouwd tussen 1818 en 1823. Op die plek stond tot 1717 een oud kasteel Tchestia. Een put van 90 m diep op het domein, is het enige bewijsstuk van die periode. Van mei 1940 tot 5 september 1944 werd het Fort een concentratiekamp onder leiding van Duitsers die daar 7000 mensen van diverse achtergronden opgesloten hielden.
In de ruïnes van het Kasteel van Moha, op 8 kilometer van Hoei, ontdek je de overblijfselen van het feodale tijdperk. In de 7de eeuw werd dat gebouwd om in de jaren die daarop volgden te ontwikkelen tot een fort. Na de bestorming in 1376, werd het fort ingenomen en ontmanteld. Dat heftige verleden is waar te nemen in de funderingen, torens, kelders en trappen. Die zijn intact gebleven en getuigen van de geschiedenis.
Andere monumenten die op de lijst van uitzonderlijk erfgoed van Wallonië staan zijn het Kasteel van Jehay en het Kasteel van Modave. De grachten rond het Kasteel van Jehay geven je een impressie van de Maas Renaissance uit de 16de eeuw. En het panorama over de Condroz vanaf het Kasteel van Modave doet je vergeten dat je in België bent.
Op het ritme van de stad
Hoei leer je al wandelend kennen door je bijvoorbeeld te begeven naar de heuvels van de stad. Daar kan je deelnemen aan een rondleiding in de wijngaard Le Clos des Prébendiers van wijnmaker Jacques Mouton. Na de rondleiding kan je nog genieten van een proeverij en je inschrijven voor een snoeicursus bijvoorbeeld.
Als je jouw ziel volledig wil loskoppelen van alle impulsen, breng jezelf dan op het ritme van de stad met een wandeling door de oude middeleeuwse stadskern. In iets meer dan 2 kilometer ontdek je de charmes van Hoei en zijn rijke geschiedenis aan de hand van de prominente gebouwen van destijds.
Voor fervente wandelaars is er ook een wandeltocht van ongeveer 11 kilometer, die loopt door het platteland van de Condroz, in de buurt van Modave en Clavier. Een van de hoogtepunten van deze wandeling is het gehucht Saint-Fontaine. Dat heeft een 12de-eeuwse kapel, vijvers en een doorwaadbare plaats. Ook met de fiets kan je de regio ontdekken door de RAVeL-paden te gebruiken. Zo is er een fietstocht die je langs drie kastelen brengt door het hart van de Burdinale en Mehaigne natuurparken.
Meer informatie vind je via de volgende links:
Copyright foto's: Visit Wallonia