UNESCO Werelderfgoed in Duitsland: de 3 troeven van Sleeswijk-Holstein

Duitsland telt 51 plekken die door UNESCO werden uitgeroepen tot Werelderfgoed. Drie daarvan liggen in het noorden van het land, in de regio Sleeswijk-Holstein. Voor alle drie is er een band met de zee. In het oosten geeft de Hanzestad Lübeck via Travemünde uit op de Baltische Zee. Ook de nederzetting van Haithabu en het verdedigingsnetwerk van Danewerk verbinden via de Schlei naar de Baltische Zee. In het westen ligt de Sleeswijk-Holstein Waddenzee dan weer aan de kust van de Noordzee. De notering als UNESCO Werelderfgoed houdt in dat deze drie plekken unieke natuur- en cultuurgebieden zijn met een zeer groot belang.

Hanzestad Lübeck

In de middeleeuwen was Lübeck een van de meest vooraanstaande Hanzesteden, een groepering van enkele tientallen steden over heel Europa die samen handeldreven. Het uitzicht van de stad doet ook vandaag nog middeleeuws aan: dat komt vooral door de typische rode Gotische baksteen en de vakwerkhuisjes. De ‘skyline’ van de stad wordt gekenmerkt door de zeven torens van de vijf belangrijkste kerken. Het historische centrum van Lübeck werd al in 1987 door UNESCO erkend: dat omvat uiteraard de kerken, het stadhuis, de Koberg wijk met gebouwen uit de 13de eeuw en de wijk met de patriciërswoningen uit de 15de en 16de eeuw. 

Twee gebouwen verdienen bijzondere aandacht. In het stadscentrum aan de Sint-Jacobskerk ligt het hospitaal van de Heilige Geest. Dat is een opvanghuis voor ouderen en zieken, te vergelijken met de Hospices de Beaune. Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw woonden er nog mensen, vandaag is het een indrukwekkend symbool van sociaal werk. Een tweede spectaculair gebouw ligt aan de ingang van de stad: de voormalige toegangspoort Holstentor uit de 15de eeuw. Het machtige bouwwerk is een echte ‘landmark’ van de stad, tegenwoordig huist binnenin een museum. Het beschermde stadscentrum nodigt uit om rond te wandelen, en wat te verdwalen in het puzzelwerk van straatjes, met daartussen steegjes en afgeschermde gangetjes. Die geven dikwijls uit op achterliggende huisjes en tuintjes. Het is typisch Lübeck: men telde ruim 90 van zo’n gangetjes in het stadscentrum.

De nederzetting Haithabu en het verdedigingsnetwerk Danewerk

Noordelijker in Sleeswijk-Holstein ligt aan het riviergebied van de Schlei de nederzetting Haithabu. Die dateert van minstens 1.000 jaar geleden, uit de tijd van de Vikingen. De ‘Ochsenweg’ kwam hier langs, in die tijd een belangrijke handelsweg. Het dorp was een verzamelplaats voor diverse soorten vakmensen, zoals bijvoorbeeld goudsmeden en juweelontwerpers met parels. Je kan er nog houten huisjes zien, en ook het Viking Museum Haithabu bezoeken. Daar werden een groot aantal overblijfselen uit de tijd van de Vikings bij elkaar gebracht.

Landinwaarts werd Haithabu afgeschermd met een hoge half cirkelvormige omwalling. Die werd verbonden met de Danewerk, het verdedigingsnetwerk van de Deense koning aan zijn zuidelijke grens. Meer dan 25 kilometer ervan is nog bewaard: aarden wallen, greppels en metselwerk. In het Danevirke Museum leer je er alles over. De combinatie van Haithabu en Danewerk werd in 2018 door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

De Sleeswijk-Holstein Waddenzee

Aan de kust van de Noordzee reikt de Sleeswijk-Holstein Waddenzee vanaf de monding van de rivier Elbe tot aan het eiland Sylt bij de Deense grens. De kuststrook meet 450 kilometer en is zo het grootste aaneengesloten waddengebied ter wereld. Het gebied werd een nationaal park van Sleeswijk-Holstein in 1985 en erkend door de UNESCO als Werelderfgoed in 2009. Wadden, geulen, duinen en zoutmoerassen: het vormt samen een spectaculair natuurspektakel. Het getij komt en gaat, fauna en flora leven er in een enorme diversiteit. Hier wonen 6.000 bruinvissen, de grootste populatie ter wereld. Je kan hele families zien duiken in het water en terug boven water komen, net voor de kust.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer info over de drie gebieden vind je via deze links:

Sleeswijk-Holstein

Lübeck

Haithabu

Danewerk

Sleeswijk-Holstein Waddenzee

German National Tourist Board

Copyright foto's:  GNTB/ Francesco Carovillano, www.anibaltrejo.com/Anibal Trejo, LTM/Bernd Schmidt, Olaf Malzahn/LTM
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek