Toerisme Tips Ierland: Op citytrip, wandelen en feestvieren

GRANDE.be sprak met Danielle Neyts, marktvertegenwoordiger België bij Tourism Ireland. Ze geeft ons enkele tips voor een onvergetelijk bezoek aan Ierland: wandelen, een citytrip naar Dublin, feestvieren of een bezoek brengen aan de Game of Thrones Studios in Belfast. 

Op citytrip naar Dublin en Belfast

Dublin en Belfast lenen zich uitstekend voor een citytrip in Ierland. Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland. Je vindt er vooral hippe boetiekjes, knusse caféetjes en indrukwekkende gebouwen. Ook in Dublin, de hoofdstad van de Republiek Ierland, is veel gezelligheid te bespeuren, laat Danielle weten. De stad staat bekend om haar bruisende centrum en authentieke pubs. Je krijgt er een echt dorpsgevoel. “Alles is er ook perfect te voet te doen!”

Ulysses 100-jarig jubileum 

Het boek Ulysses van de Ierse schrijver James Joyce bestaat in 2022 honderd jaar. Joyce wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw en wordt nu extra herdacht. “Er zal dit jaar heel veel te doen zijn rond de herdenking van James Joyce. Zeker op Bloomsday”, vertelt Danielle. Ieder jaar op 16 juni viert Ierland Bloomsday. Het is de dag waarop we het personage Leopold Bloom uit het boek Ulysses volgen in Dublin. "Tijdens dit evenement verkleden mensen zich in de kostuums van die periode. Ze genieten van het beroemde ontbijt en bezoeken verschillende locaties zoals de pub waar Leopold Bloom steeds te vinden was, de winkel waar hij zijn citroenzeep kocht, enzovoort. Alles uit het boek wordt een beetje nagespeeld.” Er komen fans van over de hele wereld naar Ierland om Bloomsday te vieren. 

Titanic Discovery Tour in Belfast

Belfast is dé stad van de Titanic, aangezien dat wereldberoemde schip hier gebouwd werd. Wat je dan ook niet mag vergeten bij je bezoek aan Noord-Ierland, is de Titanic Discovery Tour in Belfast. Dat is een tour waarbij je helemaal opgaat in het verhaal van de Titanic. Je leert hoe het schip werd gebouwd en hoort over de heldendaden van de passagiers tijdens de tragische ondergang. Een bezoek aan het plaatselijke Titanic museum kan natuurlijk ook niet ontbreken: “Dit jaar bestaat het museum Titanic Belfast tien jaar”, vertelt Danielle enthousiast.

Game of Thrones Studios in Belfast

Op 4 februari opende de Game of Thrones Studio Tour de deuren in de Linen Mill Studios in Banbridge, een van de vele originele filmlocaties van de serie in Noord-Ierland. “Dat is zeker een bezoekje waard”, legt Danielle uit. Je kan er een interactief bezoek brengen aan de studio’s. Zo kan je de plaatsen bezoeken waar de binnen- en buitenopnames van de serie zijn gemaakt en kan je de kleding en set pieces zien. 

Saint-Patrick’s day

We mogen natuurlijk St. Patrick's Day niet vergeten, een nationale feestdag in Ierland die gevierd wordt op 17 maart. Men herdenkt op deze dag de beschermheilige van het land, Saint Patrick. Overal in Ierland wordt dat gevierd met grote optochten, vuurwerk en openluchtconcerten. “Iedereen kleedt zich in het groen, prachtig om te zien.”

Halloween

Het is in Ierland ook gebruikelijk om er heel uitgebreid Halloween te vieren. Zo zal in de Noord-Ierse stad Derry/Londonderry ook dit jaar tussen 29 en 31 oktober Derry Halloween doorgaan, het grootste Halloween feest van Europa. “Dat moet je ongetwijfeld een keer meegemaakt hebben”, vertelt Danielle. “Halloween-liefhebbers van over de hele wereld komen naar Ierland om het te vieren.” Overal op het eiland zullen verhalenvertellers aanwezig zijn die je de stuipen op het lijf jagen, zoals ook tijdens het jaarlijkse Puca Festival. Er zal ook vuurwerk zijn, fantastische livemuziek en heel wat optochten. 

Het eiland Ierland

"Het eiland wordt onderverdeeld in verschillende zones die elk hun toeristische attracties hebben", vertelt Danielle. Zo vinden we aan de westkust de bekende Wild Atlantic Way; de langste kustroute (2500 km) die van Co. Donegal tot Co. Cork loopt. Ireland's Ancient East (het Eeuwenoude Oosten) aan de oostkust staat dan weer bekend om zijn vele historische plaatsen en Viking verleden. In het midden van het eiland, de Hidden Heartlands, vind je een verborgen water- en wandelparadijs dat je ook absoluut gezien moet hebben. "Je vindt er adembenemende natuur, veel meren, bossen en er zijn heel wat buitenactiviteiten", laat Danielle weten. En uiteraard Noord-Ierland, het grondgebied van Game of Thrones en de Causeway kustroute.  

Copyright foto's: Tourism Ireland
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels