Thuin en omgeving: waar erfgoed, kunst en natuur samenkomen

Welkom in Thuin, een verborgen pracht in het centrum van Henegouwen, waar elke stap een ontdekkingsreis wordt en elke hoek een verhaal vertelt dat wacht om ontdekt te worden.

Het charmante stadje dient als het perfecte vertrekpunt voor een reis vol avontuur, waar geschiedenis, kunst en natuur harmonieus samenkomen. Geniet van de charme van Thuin en omgeving met bezienswaardigheden zoals de hangende tuinen, het belfort, kunstparcours Fluide, Ecomuseum Thudo en het kasteel van Fosteau.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking mett

Hangende tuinen en belfort

Thuin staat bekend om zijn ‘Hangende tuinen’. Wanneer je deze verkent vind je jezelf wandelend door een uitzonderlijk erfgoed dat zich als een levend kunstwerk uitstrekt over de zuidelijke hellingen van de Biesmelle-vallei. Deze tuinen bieden een unieke ervaring te midden van prachtige hedendaagse kunstwerken. De omliggende steegjes zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Hier kan je ook de wijngaard ‘Le Clos des Zouaves’ vinden, die beslaat negen percelen van de weelderige tuinen. Op de wijngaard produceert men rode wijn. Net zoals Banyuls of Maury is het een fijne aperitiefwijn, maar hij smaakt ook goed bij chocolade, desserts of blauwe kaas.

Een andere ‘must do’ is het beklimmen van het UNESCO Werelderfgoed Belfort dat 60 meter boven Thuin uittorent. Het is het enige overblijvende deel van een in 1811 gesloopte collegiale kerk, die zorgvuldig gerestaureerd werd door ambachtslieden. Bezoekers kunnen het van top tot teen verkennen, inclusief het uurwerkmechanisme en de beiaard met zijn 25 klokken, waaronder de imposante Maria en Paula klokken. Op het hoogste punt van het Belfort krijg je een panoramisch uitzicht over de valleien van de Samber en de Biesmelle dat je de adem beneemt.

Kunstparcours Fluide

De passie voor kunst komt tot leven in het kunstparcours Fluide. Hier, over 5 kilometer, word je omarmd door 18 kunstwerken die niet alleen de stad en haar erfgoed vieren, maar ook een diepgaand gesprek voeren met de omgeving. Kunstenaars laten hier hun creatieve expressie bloeien, waar elk beeld een uniek verhaal vertelt, een verhaal dat de wandelaar uitnodigt om deel te worden van deze artistieke reis.

Hier verken je diverse, veelal monumentale en permanente kunstwerken met thema's als bijvoorbeeld de volkstradities. Belgische kunstenaars zoals Olivier Cornil, John Cornu, Jérôme Considérant brengen met hun werken een emotionele dimensie tot leven, geworteld in herinneringen, spelletjes en de kindertijd.

Ecomuseum Thudo en de schippersbuurt

In het Ecomuseum Thudo en de schippersbuurt ga je terug in de tijd: hier komt de geschiedenis van Thuin tot leven. Als je aan boord gaat van de stilliggende museumboot aan de Quai de Sambre ontdek je de geheimen van de binnenvaart, de communicatie aan boord en op het land, en de rijke maritieme tradities.

Kasteel van Fosteau

Even buiten Thuin vind je het 14de-eeuwse Kasteel van Fosteau, erkend als monument sinds 1979, en voel de geschiedenis onder je voeten. Ontdek antieke meubels, verken de kerker en bewonder de slaapkamer van Generaal Reille, een prominent figuur in Napoleons tijd. Het complex bestaat uit 7 torens, een versterkte woning en een versterkt hoenderhof. In de prachtige Franse tuin volgen de terrassen elkaar op tot aan een vijver.

De omgeving van Thuin

Vanuit Thuin kan je ook de nabijgelegen schatten verkennen. Zo kan je de ruïnes van de Cisterciënzerabdij van Aulne in Gozée bezoeken, gesticht in de 12de eeuw door Sint Landelin, een berouwvolle rover. De abdij dankt haar naam aan de overvloedige aanwezigheid van elzenbomen. Oorspronkelijk benedictijns, werd het later een cisterciënzerabdij in de 12de eeuw, en verwierf de bijnaam ‘Aulne la Riche’ door haar groeiende wereldlijke macht.

In Lobbes wacht de unieke Collegiale Saint-Ursmerker, de oudste kerk van ons land en de enige kerk in België die dateert uit de Karolingische periode.

Ragnies staat bekend als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Hier ligt een biowijngaard en de Distilleerderij van Biercée, waar onbehandeld fruit wordt omgetoverd tot heerlijke brandewijnen, likeuren en gins.

Op korte afstand van Thuin wachten de steden Binche en Charleroi op je. Deze beide steden nodigen je uit om dieper in hun geschiedenis te duiken. Ook hier vind je UNESCO Werelderfgoed, zoals de belforten en het indrukwekkende Bois du Cazier, dat de industriële geschiedenis van Charleroi tot leven brengt.

Wandelen, fietsen en boottochten

Thuin is niet alleen een stad van geschiedenis en kunst, maar ook een paradijs voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Laat je schoenen het pad van de ‘Promenade de l'abbaye d'Aulne’ volgen, fiets langs de RAVeL en voel de lucht je zintuigen verfrissen.

Voor een onvergetelijke ervaring, kan je ook een boottocht met de schuit Gavroche ervaren. Of zelf varen, zonder vaarbewijs, over de Samber met de boten van Café Lebon. Bij terugkeer geniet je van een verfrissend streekbier of een ijsje op het terras van het café.

Meer info vind je via deze links:

Thuin en omgeving

Cisterciënzerabdij van Aulne in Gozée

Charleroi

Bois du Cazier

Promenade de l'abbaye d'Aulne

Fiets langs de RAVeL

De boten van Café Lebon

Copyright foto's: VISITWallonia, Sébastien Roberty, S. Wittenbol, David Samyn, Christophe Vandercam, Bhushavali Natarajan, Arnaud Siquet, Arnaud Siquet, Arnaud Siquet, Isabelle Gobert, Sébastien Roberty

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek