Reportagetip: Vijf onbekende plekken in Baden-Württemberg

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg bevat de grootste toeristische trekpleisters van Duitsland. Er zijn de hoofdstad Stuttgart, het Zwarte Woud en het Bodenmeer, om er maar een paar te noemen. GRANDE.be ging op zoek naar de minder bekende plekken die in deze deelstaat te vinden zijn.

1. Giengen an der Brenz: Teddyberenfabriek Steiff

100km ten oosten van Stuttgart

Wat Giengen an der Brenz zo speciaal maakt, is de export van een product dat de wereld veroverd heeft, de teddybeer. Margarete Steiff, door polio vanaf tweejarige leeftijd op een rolstoel aangewezen, nam in haar kindertijd naailessen om zich voor te bereiden op een carrière. Na haar studies begon ze kledij te maken voor vrienden en familie, en op aanraden van haar familie startte ze al snel met een eigen atelier. Wanneer ze in 1879 in het blad “ModeWelt” een patroon van een olifant zag, leek dit haar een leuk cadeau voor vrienden en familie. Maar ze vond het maken van de knuffeldieren zo leuk, dat er al snel andere dieren volgden en ze deze knuffels ook ging verkopen. In 1902 zat de verkoop van speelgoeddieren pas echt in de lift. Margaretes neef Richard Steiff kwam toen met een serie tekeningen van beren en apen terug uit de Dierentuin van Stuttgart. Door deze ontwerpen was er zelfs tot in Amerika belangstelling voor de knuffelberen, die uiteindelijk zouden uitgroeien tot een internationaal succes.

In 2005 richtte Margarete Steiff GmbH een museum op waarin je alles over de geschiedenis van de teddybeer en het bedrijf te weten komt. Er zijn verschillende modellen van Steiff knuffeldieren tentoongesteld en je kan er ter plaatse zien hoe teddyberen worden geproduceerd volgens traditionele methoden. Het museum bevindt zich in het centrum van de stad en is gemakkelijk te combineren met een stadsbezoek.

2. Gutach: Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof

130km zuidwestelijk van Stuttgart

Het Zwarte Woud is vooral bekend door zijn hoofdrol in de sprookjes van de gebroeders Grimm, maar de sprookjesachtige setting uit het verleden is veranderd. In het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof is nog te zien hoe er vroeger geleefd werd in het bos en welke ambachten er beoefend werden.

De boerderijen, die dateren van de 16de tot de 19de eeuw, zijn een levende getuigenis van wat er doorheen de jaren is veranderd in het woud. De boerderijwoonsten worden aangevuld met verschillende bijgebouwen die de noden van de boeren weerspiegelen. Zo kan je onder andere pakhuizen, houtzagerijen, een kapel en een smidse bekijken. In de broodoven worden nog geregeld demonstraties broodbakken gegeven door lokale boerenverenigingen.

3. Blaubeuren: Blautopf

80km zuidoostelijk van Stuttgart

De Blautopf is de tweede grootste bron van Duitsland en bevindt zich in het dorpje Blaubeuren. Door de hoge waterdruk heeft de bron een trechterachtige vorm ontwikkeld, die op zijn diepste punt een diepte van 21 meter heeft. Het water van de bron heeft een speciale blauwe kleur, die het gevolg is van kalksteendeeltjes op nanoschaal die zich in het water bevinden. Onder de grond zit nog een heel grottencomplex, waar enkel door bevoegde duikers mag worden gedoken.

4. Friedrichshafen: Zeppelin Museum Friedrichshafen

200km ten zuiden van Stuttgart

Na de ramp met de Hindenburg in 1937 spreekt de zeppelin nog altijd tot onze verbeelding. Het eerste luchtschip dat zich onafhankelijk kon voortbewegen en passagiersvluchten uitvoerde tussen het Europese en het Amerikaanse continent werd ontwikkeld onder impuls van de Duitse graaf Ferdinand von Zeppelin. De eerste zeppelin is ontwikkeld en getest op het Bodenmeer in Friedrichshafen. Door de grote open ruimte was het meer hiervoor een geschikte plek. Op die plaats bevindt zich nu het Zeppelin Museum Friedrichshafen.

Het museum documenteert de geschiedenis van de zeppelin, maar geeft ook een beeld van andere ontwikkelingen in de luchtvaart. Het pronkstuk van het museum is een replica van de Hindenburg. Daarnaast is het museum ook het enige museum in Duitsland dat technologie combineert met kunst. De kunstcollectie legt duidelijk de link tussen zeppelins en kunst, met belangrijke schilderijen van Otto Dix en Max Ackermann.

5. Mainau: Eiland en arboretum

170km ten zuiden van Stuttgart

Het Mainau-eiland, dat in het Bodenmeer ligt, is sinds 1932 in handen van de grafelijke familie Bernadotte, die ook nog steeds in een slot op het eiland woont. Doorheen de jaren toverden de verschillende adellijke bewoners het eiland om tot een prachtig arboretum met tropische planten, zoals palmen die er dankzij het milde klimaat kunnen gedijen. In 1974 werd het eiland opengesteld voor het publiek en een enorme verscheidenheid aan bloemen zorgt ervoor dat het eiland vooral in de lente en de zomer een echt feest is voor het oog.

Naast wandelen doorheen de prachtige tuinen verrast Mainau je nog met een vlinderhuis, waar tropische vlinders rondfladderen in al even tropische temperaturen. Verder zijn ook de historische gebouwen op het eiland een aanrader. De kerk en het slot vormen een harmonieus geheel en zijn een mooi voorbeeld van Zuid-Duitse barok.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek