Reportagetip: Met de fiets door Drenthe: ruim 2.100 kilometers aan fietspaden

De provincie Drenthe, in het noordoosten van Nederland, lijkt wel voor de fiets gemaakt. Met ruim 2.100 kilometer aan fietspaden raak je in Drenthe niet snel uitgefietst. Je fietst door de ongerepte natuur, langs prehistorische hunebedden en authentieke brinkdorpen met levendige terrasjes. Drenthe is dé 5 sterrenfietsregio van Nederland.
 
Met drie Nationale Parken en veel prachtige natuurgebieden is Drenthe de aangewezen plek om tot rust te komen. In Drenthe gaan cultuur en natuur hand in hand. We presenteren de fietstocht ‘Spannend fietsen rondom brinkdorp Norg’. De fietsroute van 35 kilometer brengt je van Norg naar Veenhuizen en daar beleef je het bijzondere verhaal van de paupers in de Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid zijn genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. Je kunt natuurlijk altijd je eigen fietsen meenemen, maar het is wel gemakkelijk is om ze ter plaatse te huren. Van e-bike tot tandem en van mountainbike tot cityhybrids, voor ieder wat wils. Je vindt ze in alle soorten en maten bij erkende verhuurbedrijven tegen lage tarieven inclusief verzekering.

Brinkdorp Norg: op een zandrug met brink

De afwisselende fietstocht begint in het gelijknamige dorpje in de buurt van Assen. In de middeleeuwen ontstonden dorpen op een hoger gelegen zandrug, waar minder overstromingsgevaar was. Typisch aan een brinkdorp is de open plek – de brink – waar koeien en schapen ‘s avonds en ‘s ochtends verzameld werden. Na de start in Norg zet je koers richting Westervelde en kom je langs één van de vele prehistorische hunebedden die Drenthe rijk is. Je fietst hier door het Norgerholt en het Fochteloërveen. Dat gebied kent een zeer unieke flora en fauna.

Fochteloërveen: natuurgebied met zeldzame planten en dieren

Het Fochteloërveen is een 2.500 hectare groot natuurgebied vlakbij Veenhuizen. In de 18de en 19de eeuw werd de turfwinning stopgezet en slechts dit hoogveengebied bleef bestaan. Door goed waterbeheer is het een gebied waar zeldzame planten zoals veenpluis, waterveenmos en wollegras voorkomen. Ook ringslangen, gladde slangen, adders en amfibieën tref je hier aan. Zeer bijzonder is dat er zich vanaf 1999 kraanvogels gevestigd hebben. Vooral het natte hoogveen en de stilte maakt het voor hen een ideale omgeving. Ook is het Fochteloërveen een goede woonplaats voor het paapje, een zeldzame en inmiddels bedreigde vogel die erg lijkt op het roodborstje. Vanuit de 18 meter hoge uitkijktoren De Zeven kun je kilometers ver kijken.

Veenhuizen: bezoek de Koloniën van Weldadigheid

In Veenhuizen zet je de fiets even aan de kant voor een bezoek aan het Gevangenismuseum, een geheel gerestaureerd dwanggesticht uit 1823. In het museum loopt een permanente expositie die de unieke geschiedenis vertelt. In Veenhuizen werden armen, bedelaars, landlopers en weeskinderen opgevangen. In deze kolonie werden ze heropgevoed, leerden ze werken of zaten ze hun straf uit om een nieuw bestaan op te kunnen bouwen. In het interactieve museum ontdek je eveneens hoe Nederland omging met misdaad en straf vanaf 1600 tot heden. Sommige ruimtes, waaronder een cachot, slaapkooi en een op schaal gemaakte koepelgevangenis, zijn nagebouwd. Je kan hier zelfs overnachten – niet in een cel, maar in een voormalige cipierswoning. Nuttig weetje: in Veenhuizen zijn nog steeds vijf gevangenissen in gebruik. Geniet bij bierbrouwerij Maallust ook van een biertje met namen als Zware Jongen, Mooie Madam of De Vagebond, met toewijding voor u gebrouwen.
 
Terug naar het startpunt fiets je langs de oostkant van Norg, dat ook beslist de moeite waard is. Op de terrasjes in het dorp van Norg is het nog even heerlijk nagenieten van de fietstocht.
 

Fietsafstand


Norg - Fochteloërveen - Veenhuizen - Norg: ca. 35 km

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek