Pelgrimstochten door Castilië en León

De Spaanse regio Castilië en León wordt gekenmerkt door kleine, prachtige dorpjes. Pelgrimstochten doorkruisen de regio en leiden mensen naar en door de streek.

Afbeelding met clipart, illustratie, Graphics, tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Op bezinning door Castilië en Leon

Er zijn tien belangrijke routes die door Castilië en León lopen. De regio vormt de ideale locatie voor onvergetelijke reizen. De routes hebben elk hun eigenheid en brengen je door veel geschiedenis, met sporen in het landschap en bij de plaatselijke bevolking. Aan het einde van deze routes, heb je niet alleen jezelf gevonden maar ook de fundamenten van de Spaanse identiteit geproefd. Belangrijke routes zijn de Zilverroute, De Duero Route, De route van Heilige Theresia van Avila of de Route van El Cid. 

De Duero Route

Met de Duero Route doorkruisen reizigers natuurgebieden die tegenwoordig reservaten voor flora en fauna zijn geworden. De rivier Duero vormt een van de belangrijkste verkeersaders van Castilla y León en stroomt door de regio van oost naar west door de provincies Soria, Burgos, Valladolid, Zamora en Salamanca. De route biedt een werkelijk adembenemend landschap vanaf het startpunt in de Picos de Urbión tot aan de Portugese grens aan de majestueuze rivieroevers van de Arribes. Het vormde doorheen de geschiedenis een natuurlijke grens, resulterend in de bouw van kastelen, kloosters en vele andere historische locaties in de steden en dorpen langs de oevers. Langs deze weg vind je de lekkerste wijnhuizen zoals de Ribera del Duero, Rueda, Toro, Tierras del Vino de Zamora en Arribes. 

De Zilverroute

De Zilverroute, die 383 km lang Castilla y León doorkruist door de provincies Salamanca, Zamora en León, geeft inzicht in de belangrijkste beschavingen en perioden die de geschiedenis van Spanje hebben gevormd. De Romeinen, de Moren, de middeleeuwse renaissance en barokke periodes lieten allemaal hun sporen achter. Het Bejar-gebergte, bevat een van de meest authentiek gebleven Romeinse wegen in Spanje. Dat is het begin van deze route. Tijdens je trektocht kom je langs spectaculaire steden en dorpen zoals Benavente, Valparaiso en La Hiniesta. Onderweg volg je de mijlpalen, gevormd door gebeeldhouwde stenen zuilen met inscripties, die verwijzen naar de keizer en de kilometers naar de volgende stopplaats op De Zilverroute.

De route van Heilige Theresia van Avila

De Route van Heilige Theresia van Avila werd in Ávila door een vereniging van Theresiaanse steden opgericht in 2015 onder de naam 'De voetstappen van Sint Theresia van Ávila'. Zo werd het 5de-eeuwfeest van de geboorte van Sint Theresia van Ávila herdacht. Het is een toeristische en pelgrimsroute gebaseerd op de verschillende kloosters die ze tijdens haar leven heeft gesticht. In Castilla y León brengt de Route van Sint Theresia van Ávila je langs de negen locaties waar ze als stichteres van de Orde van de Ongeschoeide Karmelieten kloosters stichtte: Ávila, Segovia, Soria, Burgos, Palencia, Valladolid, Medina del Campo, Salamanca en Alba de Tormes. Op die laatste plek staat haar graf en zijn ook verscheidene relikwieën te zien. In verschillende van deze steden zijn musea gevestigd die haar herdenken. Er zijn ook een aantal extra routes gecreëerd, waaronder 'Van wieg tot graf', 'De route van het leven', 'De laatste rustplaatsen', 'De vroege kloosters' of 'Sint Theresia in Werelderfgoedsteden'.

De Route van El Cid

De Route van El Cid volgt de voetsporen van ridder Rodrigo Díaz de Vivar op weg naar zijn ballingschap, uitgevaardigd door koning Alfons VI in de 11de eeuw. Legende en geschiedenis komen samen op een route die door de provincies Burgos en Soria leidt. Je volgt de reis die de krijger maakte volgens het beroemde gedicht van The Cid, dat als inspiratie werd gebruikt bij de ontwikkeling van de verschillende etappes op de route. De Cid kwam langs steden en dorpen, kastelen en forten, kerken en kloosters die er nog steeds staan, doordrenkt van de middeleeuwse sfeer van toen. 

Meer informatie vind je via de volgende links:

Castilië en León

Het klooster van Santa María de Moreruela

Copyright foto's en video: Spain.info

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek