Ontspan lichaam, geest en ziel tijdens de UNESCO Wellness route in Duitsland

De 11-daagse UNESCO-route gaat langs Bad Ems en zijn barokke baden, de Karolingische plek Lorsch, de kathedraal van Speyer en de Joodse wijk. We nemen ook een kijkje bij het historisch kuuroord Baden-Baden, het klooster van Maulbronn, het Bodenmeer en het bloemeneiland Mainau. Vervolgens vinden we onze weg naar het kloostereiland Reichenau, kasteel Neuschwanstein in Füssen en de rococo pelgrimskerk van Wies. Op die plekken in Duitsland vinden we innerlijke rust zodat lichaam, geest en ziel in harmonie zijn bij thuiskomst.

We beginnen onze reis in Frankfurt am Main. In vier dagen bezoeken we de Frankfurt Imperial Cathedral, het Joods Museum en de Palm tuinen. We beklimmen de Lorhberg en genieten van het adembenemende zicht over de metropolis, gesierd met appel - walnootbomen. ‘s Avonds vinden we een restaurant in Sachsenshausen. Wil je liever de dag afsluiten met een inspanning? Op 30 minuten liggen de Schwanheim Dunes, een regionaal park met wandelingen over vondelpaden, gesierd door bos- en weidelandschap. 

Keizerlijk ontspannen

De dag nadien gaan we naar Wellness Bad Ems, een van de kuuroorden van Duitsland met keizerlijke allures. Het was de plek waar de Pruisische koning Willem I en de Russische tsaar Alexander II belangrijke decreten ondertekenden. Zowel de architectuur als de Barok gebouwen met marmeren hallen zijn gemaakt om je te omarmen in een luxe en rustgevende sfeer. Als je de kabelbaan Kurwaldbahn neemt, heb je een wonderlijk uitzicht over de stad.

Op de derde dag van onze reis bezoeken we de Karolingische plek Lorsch. Daar zijn belangrijke pre-Romaanse relieken aanwezig zoals de Königshalle en het klooster. In de namiddag volgen we een rondleiding in openlucht om het domein te verkennen. Nu we niet te ver zijn van Speyer, profiteren we ervan om de Speyer Cathedral te passeren. Langs kleine paradijselijke paden, komen we uit bij het Judenhof ofwel het Joods Kwartier.

Vertoeven in rozengeur

Op de vijfde dag reizen we verder naar Baden-Baden. In twee dagen bezoeken we het historisch centrum, de spa tuinen van Kurhaus en wandelen we op de Beuting Circular Trail. Daar bewonderen we de nieuwe rozentuin. De met rozen overspannen paden, bloembedden en weilanden zijn bedekt met talloze kleurrijke bloeiende bloemen. De vele prieeltjes aangekleed met rozen nodigen bezoekers uit om uit te rusten op hun comfortabele banken en gewoon te genieten.

Om volledig te ontspannen, vinden we vervolgens onze weg naar het zwembad en de wellness van Friedrichsbad. 's Avonds is er ook de mogelijkheid om een opera-optreden bij te wonen in het Festspielhaus, een van de grootste klassieke muziek gebouwen in Europa. Oorspronkelijk was het gebouw een treinstation, wat de neo-klassieke structuur van het gebouw verklaart. De dag erna zoeken we onze weg naar de culturele en kloosterstad Maulbronn. We volgen daar de kloosterroute die je door het noorden van het Zwarte Woud leidt. De route is 146 kilometer lang en brengt je langs prachtig intact gebleven kloosters en kasteelruïnes. In drie etappes wandel je langs Hirsau, Reuthin en Alpirsbach. 

Duurzaam over het water

Dan gaan we op bezoek aan het meer Constance of beter gekend als het Bodenmeer. Daar komen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk samen. We combineren ons uitstapje met een bezoek aan het Mainau eiland. We nemen een elektrisch bootje, aangedreven door zonne-energie naar Unteruhldingen. Daar ligt het Paalwoningenmuseum: 23 gereconstrueerde huizen uit de steen- en bronstijd. Ze staan allemaal op palen in het water, met elkaar verbonden door vondelpaden. Wat de beleving van het Werelderfgoed niet alleen zichtbaar maakt, maar ook tastbaar!

Ondertussen reizen we al 8 dagen door Duitsland. In het schiereiland Reichenau zijn er verschillende wandelroutes uitgestippeld om de streek te leren kennen vanuit cultureel standpunt. Het groene eiland focust op duurzame landbouw met markten die klimaatvriendelijk en streekgebonden zijn. 

Natuur en cultuur: hand in hand

We beëindigen onze reis met een verblijf in Füssen. We bezoeken de stad en het Neuschwanstein kasteel. De dag nadien maken we een uitstap naar Steingaden om de kindvriendelijke wandelroute Brettleweg te nemen van 10 kilometer. We wandelen langs de pelgrimskerk Die Wies. Die wandeling is een mooie combinatie tussen natuur en cultuur. Zo kunnen we bezinnen over al het moois dat we tijdens deze reis hebben gezien. Sommige reizen raken je dieper dan andere. Dit is er eentje met een gouden rand. Op onze elfde dag in Duitsland nemen we de trein naar München om zo onze weg terug naar België te vinden. 

 
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.
Copyright foto's: © Lookphotos/Günther Bayerl, Getty Images/Rudolf Ernst, Lookphotos/Günther Bayerl, DZT/Karl Hoffmann, DZT/Francesco Carovillano, DZT/Ben Wiesenfahrt, Tourismusverband Pfaffenwinkel
 
    Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek