Nazomeren in Rhodos: een ontdekkingsreis langs historische schatten en natuurpracht

Rhodos, het grootste eiland van de Dodekanesos, onthult in de nazomer zijn meest verfijnde kant. September en oktober bieden nog steeds zonovergoten dagen waarbij middeleeuwse schatten, historische plekken, indrukwekkende natuur en adembenemende stranden wachten om bezocht te worden. Ondanks de recente bosbranden die het eiland hebben getroffen, straalt Rhodos veerkracht uit en heet het bezoekers welkom om zijn unieke karakter te verkennen. De tijdloze charme van Rhodos Stad, de oude beschavingen in Kamiros en Filerimos, de betoverende natuur van de vlindervallei en de authentieke dorpjes Lindos en Embonas, vormen slechts een fractie van de schatten die Rhodos biedt.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux

Historische schatten, nazomerse pracht en natuurlijke diversiteit

Rhodos ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, een eiland doordrenkt van geschiedenis en getekend door een gevarieerd landschap. Met zijn reputatie als de meest zonzekere bestemming van Griekenland, is Rhodos ook in de maanden september en oktober een aantrekkelijke optie voor vele reizigers. Gedurende deze periode bieden de aangename temperaturen een gunstige gelegenheid voor liefhebbers van cultuur om de vele archeologische vindplaatsen en middeleeuwse monumenten te ontdekken, zonder de hinder van extreme hitte.

Terwijl de zomer ten einde loopt, kunnen bezoekers nog steeds genieten van het betoverende azuurblauwe zeewater. De temperaturen lenen zich nog altijd voor verfrissende zwempartijen en ontspannende momenten op het strand. De oostkust van Rhodos wordt gekenmerkt door zachte zandstranden en kalm water, terwijl aan de westkust de kiezelstranden een magnetische aantrekkingskracht uitoefenen op surfers en kitesurfers. De erkenning met maar liefst 28 blauwe vlaggen, die staan voor schone en veilige stranden, benadrukt de toewijding aan toeristische kwaliteit op het eiland.

Maak kennis met Rhodos in de onderstaande video: 

Rhodos Stad: een ontdekkingsreis naar middeleeuwse glorie

In Rhodos stad, de hoofdstad van het eiland, herbeleef je de middeleeuwen in volle glorie. De historische stad, die sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt, draagt de erfenis van de Orde van de Ridders van Sint Jan met zich mee. De ridders, die van de 14de tot de 16de eeuw over het eiland heersten, hebben hun stempel op de stad gedrukt. Terwijl de hibiscus bloeit in de nazomermaanden en de stad verfraaid met geur en kleur, voeren de geplaveide straten en gotische torens je terug naar de tijd van de ridders. De historische levensader van de stad is de haven van Mandraki, waar ooit de vloot van de ridders aanmeerde. Hier stond vroeger de Kolossus van Rhodos, een van de Zeven Wereldwonderen. Hoewel deze kolos is verdwenen, ademt de haven nog steeds geschiedenis.

De tijdloze pracht van Lindos

Aan de zuidoostkust van Rhodos ligt het schilderachtige Lindos. Het witte dorpje is doordrenkt van geschiedenis en tijdloze charme. Het adembenemende panorama vanaf de Akropolis vertelt stille verhalen van het verleden, terwijl de smalle geplaveide steegjes nieuwsgierige reizigers uitnodigen om de authentieke Griekse levensstijl te verkennen.

De Panagia-kerk, met zijn bladgouden versieringen en kleurrijke fresco's, biedt een moment van bezinning. In het archeologisch museum komt dan weer de rijke Griekse geschiedenis tot leven. Omringd door een serene tuin vertellen de meesterwerken uit het museum verhalen van ver vervlogen tijden.

In de nazomer toont Lindos zijn meest betoverende kant. De zomerse drukte neemt af, waardoor bezoekers in alle rust van de bezienswaardigheden kunnen genieten. De milde weersomstandigheden creëren de ideale omstandigheden om de steegjes te verkennen en de geschiedenis te omarmen.

Kamiros en Filerimos: in het spoor van oude beschavingen

Doordrenkt van geschiedenis, herbergt Rhodos enkele schatten die getuigen van een rijk verleden. Onder deze schatten bevinden zich de twee historische sites van Kamiros en Filerimos. In de oude stad Kamiros ervaar je de fascinerende opkomst en ondergang van beschavingen. Eeuwenoude ruïnes wekken het verleden tot leven, met marktpleinen, tempels en villa's die ooit het bruisende hart van een bloeiende gemeenschap vormden.

Op slechts 10 kilometer afstand van Rhodos stad, tussen de dorpjes Ialyssos en Pastina, rijst het oude klooster Filerimos op. Deze plek herbergt de overblijfselen van de oude stad Ialyssos en haar tempels uit de derde eeuw voor Christus. In de vroegchristelijke tijd werd er op de heuvel de Kerk van Moeder Gods gebouwd dat later door de Johannieter ridders omgevormd werd tot een katholieke kerk en klooster. Het imposante, 18 meter hoge kruisbeeld vormt het hoogtepunt van Filerimos. Langs het pad naar het kruis, staan monumenten die de lijdensweg van Jezus uitbeelden. Vanaf het kruisbeeld ontvouwt zich een panoramisch vergezicht over de azuurblauwe Egeïsche Zee en de uitgestrekte baai van Ixia, die reikt tot aan de kust van Turkije.

Petaloudes en Embonas: een reis langs authentieke dorpen en natuurlijke pracht

Voor natuur- en wandelliefhebbers is een bezoek aan de vlindervallei, ook wel bekend als Petaloudes, een absolute must. Hoewel de vlinderpopulatie in de nazomer minder uitbundig is dan tijdens het hoogseizoen, blijft de natuurlijke pracht ongeëvenaard. De vlindervallei is namelijk niet alleen een toevluchtsoord voor vlinders, maar ook een betoverend stuk natuur met kabbelende beken, schilderachtige watervallen en charmante bruggen. Bovenaan de vallei bevindt zich het Kalópetra klooster, dat een adembenemend uitzicht biedt over de omgeving. Naast het feit dat Petaloudes de naam is van de betoverende Vlindervallei, is het ook de naam van de gemeente zelf. Hier krijg je de kans om authentieke Griekse dorpjes te verkennen, compleet met Byzantijnse kloosters en traditionele tavernes.

Een andere plek waar de natuur en het authentieke leven samenvloeien, is Embonas - het hoogstgelegen dorp van Rhodos. Te midden van kronkelende bergpaden en schitterende natuur met wijngaarden, dennenbossen en olijfgaarden, ontvangt het dorp zijn bezoekers met open armen. In het dorpje kan je genieten van authentieke lokale wijnen die de smaken van de streek vangen terwijl je geniet van de rust en het ritme van het dorpsleven. Hier lijkt de tijd even stil te staan. 

Meer informatie vind je via de volgende links:

Griekenland

Rhodos

Zonzekere bestemming

Hoogtepunten

Dodekanesos eilanden

Copyright foto's en video: © visit Greece Benelux, P. Merakos, G. Giannelos, E. Fili, C. Moustafellou, G. Vaharidis
Rhodos, Griekenland
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek