Natuur en avontuur in de wonderbaarlijke Spaanse regio Aragon

Aragón is een van de groene gebieden in het noordoosten van Spanje. In het noorden grenst de regio aan Frankrijk met de Pyreneeën als grens. In het zuiden ligt de vlakte van de Ebro rivier. Aragon kenmerkt zich door ongerepte en onaangeroerde plekken. Denk aan hoge bergtoppen, uitgestrekte steppes, riviervalleien en een gevariëerd klimaat. Dat zijn de ideale omstandigheden voor klimsporten, skiën of watersporten. Maar ze vormen ook de plek bij uitstek voor unieke vegetatie en dieren.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Monte Perdido Nationaal Park

Ordesa y Monte Perdido National Park is een natuurgebied in de Pyreneeën. Daar vind je de Ordesa-vallei. Die kreeg in 1918 de titel van Nationaal Park en werd door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is werkelijk een van de mooiste plekken in Spanje. 

Natuurlijke schoonheden zijn de steile rotswanden, hoge watervallen en nauwe kloven. Met meer dan 1500 soorten bloemen en meer dan 170 verschillende types vogels is het een paradijs op aarde. Je kan er de rivier de Arazas volgen en wordt beloond met weiden, watervallen, kloven, paden, hoge rotsen en stille, schaduwrijke bossen. 

Je vindt er ook de Añisclo-kloof, Escuain-kloven en Pineta met het keteldal. De Escuain vallei is het kleinste van het park. Het wordt gekenmerkt door grotten en kloven, en de lammergiers die erboven uitstijgen. De bovenloop is een wereld van gebeeldhouwde steen, waar de rivier geulen en poelen van bijzondere schoonheid heeft gecreëerd, voordat deze uitmondt in een spectaculaire opgang.

De Ordesa-vallei heeft op de weide in de vallei een informatiepunt, goede faciliteiten en een netwerk van duidelijk gemarkeerde routes die zorgen voor een onvergetelijke ervaring tijdens je wandeling. De gemakkelijkste en meest populaire route is het pad dat de rivier volgt naar de Circo de Soaso en de Cola de Caballo-waterval, langs de watervallen van Arripas, la Cueva en el Estrecho en hun respectievelijke uitkijkpunten. Dan doorkruis je het adembenemende beukenbos en klim je langs de watervallen van Las Gradas de Soaso om de bodem van de vallei te bereiken. Andere moeilijkere routes leiden naar de keteldalen van Carriata of Cotatuero of klimmen naar de panoramische richels van Los Flores, Pelay, El Mallo of Luenga.

Sporten in valleien en kloven

Sierra de Guara is een voorgebergte van de Pyreneeën. Waar het bijna altijd lekker weer is. Je vindt er tal van kloven waar je heerlijk kan kanoën. En er zijn wandelroutes langs bergen met hoogtes tot boven de 2.000 meter. Je wordt omringd door een prachtig zicht en vele andere mooie plekjes. Zoals het bekendste dorp, het middeleeuwse Alquézar.

Guara zet zich op de kaart als een sportlocatie waar je terecht kan om te voet of al zwemmend bergkloven en rivieren af te dalen. Je gebruikt er klimtechnieken zoals rappel om obstakels als watervallen en natuurlijke waterglijbanen te overwinnen. De bekendste kloven zijn de Vero, Formiga, Los Oscuros de Balces, Mascún en Gorgas Negras. Voor beginners zijn Formiga, Vero en Oscuros de Balces ideaal, omdat er geen touwen nodig zijn. Het wordt afgeraden om zonder de juiste uitrusting of gids op pad te gaan. 

Het Parque Natural de los Valles Occidentales omvat mooie valleien in Aragón: de Ansó vallei, de Hecho vallei en de Aragon vallei. In de Ansóvallei kan je bij mooi weer wandelen in de bossen van Zuriza en over de Alpenweiden. In de winter kan je er aan wintersport te doen. 

De valleien zijn de ideale locaties voor alpine ski of cross country. Met het oudste ski resort van Spanje in Candachu is dit 'the place to be' voor wintersportliefhebbers. Hier starten ook excursies door de valleien van Riosette en Canal Roya bijvoorbeeld. Daar kan je klimmen tot aan de toppen Aspe en Collarada. 

Ook in het natuurpark van Teruel kan je terecht voor wintersport. De Sierra de Gúdar omvat het hoogste punt van Teruel, de top van Peñarroya, vlak bij Valdelinares, met een van de meest spectaculaire uitzichten in de omgeving. De Javalambre serie heeft een afgerond profiel en biedt adembenemende uitzichten en is een toplocatie voor skiliefhebbers. 

In Teruel zijn er tal van mogelijkheden om al wandelend, paardrijdend of fietsend de meest betoverende plekken te bereiken. Een mountainbike route leidt van Camarena naar de top van Javalambre. En te voet is er het pad van Manzanera naar de kloof van El Paul. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden in de regio, met meer dan 1.000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden voor zowel lange als korte afstanden. 160 kilometer hiervan is deel van de Vía Verde de Ojos Negros Sagunto, een niet meer gebruikte spoorlijn die door de provincies Teruel, Castellón en Valencia loopt.

Tijdens het sporten kun je je laten verwonderen door het landschap en haar inwoners. Het Selva de Oza is een mooi woud in de Hecho vallei bestaande uit sparren, dennen en beuken. Daar hebben veel wilde dieren zich gehuisvest, bijvoorbeeld beren en zwijnen. Maar ook bunzings, gemzen, reeën, dassen en boommarters. In de Boca del Infierno kloof, de ruige Guarrinza vallei en de Aguas Tuertas, waar de kronkelende rivier zich een weg baant door een gifgroene vallei, is de natuur wonderbaarlijk door de smaragdgroene wateren van de gletsjer Ibon Estanes

Indrukwekkende rotsen

De regio tussen de Pyreneeën en de Ebro-vallei biedt een grote verscheidenheid aan natuur. De Mallos de Riglos zijn indrukwekkende rotsformaties aan de voet van de Pyreneeën. Die wanden zijn bijna 300 meter hoog. De rivier de Gállego loopt aan de voet van deze gigantische stenen, die herkenningspunten zijn van de Spaanse klimgeschiedenis. Hier nestelt zich een van de belangrijkste kolonies vale gieren van Europa. In het Arcaz Bird of Prey Interpretation Centre zijn er rode wouwen, adelaars, aasgieren en vale gieren in hun natuurlijke habitat te bekijken.

De Salto de Roldán is een rotsformatie ten noorden van Huesca gevormd door twee grote blokken geërodeerd door wind en water. Het is een uitstekend gebied om gieren en roofvogels te spotten. Het landschap is ideaal om te fietsen of te wandelen. 

De plaatselijke legende vertelt dat Roldán de Argote, Roeland Vergote, hier kwam, achtervolgd door zijn vijanden. Hij is volgens geschiedenisboeken de eerste persoon uit de Nederlanden die rond de wereld voer. Hij sprong er op een paard van de ene rots naar de andere.

Aan de noordkant van het natuurpark liggen de valleien van Belsué en Nocito, met gemoedelijke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hun gebouwen behouden de traditie van de regio. Het zuiden heeft het klimaat en de vegetatie die typisch zijn voor de Middellandse Zee. Hulst eiken domineren het landschap. Als er iets kenmerkend is voor het park zijn het de prachtige canyons en ravijnen, gesneden uit de kalksteen in de loop van miljoenen jaren door wind en water.

Het meer van Aragon

De aanleg van de Caspe- en Mequinenza-reservoirs aan de rivier de Ebro creëerde in 1965 een enorme watermassa van 110 km lang en met zo'n 500 km landinwaartse kustlijn, bekend als de 'Zee van Aragon' (Mar de Aragon). Het Caspe Stuwmeer is een ideale bestemming voor het beoefenen van watersporten, waaronder windsurfen, zeilen, waterskiën, roeien en kanoën. Het is ook een paradijs voor vissers. 

Ook in Mequinenza, aan de andere kant van het stuwmeer, kan je actief sporten: speedbootraces, kanoën en zelfs olympisch roeien. Maar haar bekendheid heeft het Mequinenza-stuwmeer te danken aan zijn legendarische meerval, een van de meest gewilde vissoorten vanwege zijn omvang. Elk jaar trekt het vissers van over de hele wereld aan.

Het ongelofelijke Zaragoza

De hoofdstad Zaragoza, gelegen in de gelijknamige provincie in de regio Aragon staat bekend om zijn ligging: 199 meter boven het zeeniveau, aan de rivier Ebro. Het is omringd door een betoverend landschap van bergen, bossen en woestijnen. 

Het natuurpark El Moncayo, het hoogste gebied van het Iberische bergsysteem, heeft een magische charme. De vegetatie kent een hoogteverschil van 1.500 meter en variëert van mediterrane tot alpiene soorten. Startpunten voor excursies naar dit prachtige natuurpark zijn te vinden in Tarazona, Añón de Moncayo, Litago, Lituénigo, San Martin de la Virgen de Moncayo, Trasmoz, Talamantes en Alcalá de Moncayo.

In het zuidelijke deel van het park is een schril contrast ontstaan dat bestaat uit een reeks afgeplatte heuvels, grotten, rotsen en ravijnen. Dat is de thuisbasis van de rotsfauna en -flora maar ook van schilderachtige dorpen. Zoals Purujosa, gelegen op de rotsen, of Trasobares en Calcena, verborgen in de valleien. Het park heeft bezoekerscentra in Agramonte, Añón en Calcena.

Het prachtige beukenbos van de El Moncayo is een van de meest zuidelijke van Europa en maakt de herfst tot de meest spectaculaire tijd om te genieten van de veelkleurige rijkdom van de bergbossen. Vanaf het klooster van Veruela naar Agramonte is er een route van 15 kilometer die door het bos loopt. Onderweg kom je de meeste bossoorten van het park tegen: steeneik, Pyreneese eik, zomereik, dennen en beuken.

Belchite is de toegang tot de steppen, prachtige natuurlijke landschappen die zijn gevormd door de aanhoudende werking van wind en regen. In het natuurreservaat La Lomaza en in het vogelreservaat El Planerón kan je dichtbij de fauna en flora komen die uniek is in Europa. In Zaragoza hebben de meanders, afgesneden door veranderingen in de loop van de rivier als gevolg van grote overstromingen, ossenboogmeren gevormd, plaatselijk bekend als 'galachos'. Deze wateren hebben een uniek ecosysteem van bossen langs de rivier gecreëerd, midden in een dorre wildernis, met verrassende waterfauna en -flora. Het Juslibol meer, in de buurt van Zaragoza, is zeer schilderachtig, met een indrukwekkend bos aan de voet van een imposante rotswand.

Het natuurreservaat Los Sotos y Galachos del Ebro, stroomafwaarts van Zaragoza, omvat het Al Franca-meer bij Patriz. Het is de thuisbasis van meer dan 200 soorten vogels, waaronder veel reigers. In de winter zijn er aanzienlijke concentraties eenden aanwezig en otters hebben zich er ook permanent gevestigd. Gelegen in het gebied grenzend aan La Bardena in Navarra, tussen Ejea de los Caballeros en Tauste, ligt La Bardena Aragonesa. De toegang is vanuit het dorp Sabinar of vanuit Valareña. Het is een speciale beschermingszone voor vogels. Het gebied is van groot ecologisch belang en omvat een verscheidenheid aan terreinen, waaronder esparto velden, steppen, struikgewas, dennenbossen, canyons en kloven, die interessante fauna hebben.

Een van de routes die te voet of met de fiets afgelegd kan worden heet de 'Sendero de la Negra'. Een mooie route door de verschillende ecosystemen en landschappen van La Bardena. De twee bewegwijzerde wandelingen van 10 kilometer of ongeveer 20 kilometer leiden je langs de mooiste verborgen plekken.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Aragón

onaangeroerde plekken

Ordesa y Monte Perdido National Park

Circo de Soaso en de Cola de Caballo-waterval

Pyreneeën

Alquézar

Guara

valleien

landschap

Ibon Estanes

Pyreneeën

Mequinenza-stuwmeer

Zaragoza

El Moncayo

 

Copyright foto's en video: Spain.info, Turismo de Aragón
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek