Nationale Parken in noordoost Polen: Podlachië is het paradijs voor elke natuurliefhebber

Wie zich thuis voelt in de natuur, voelt zich thuis in Podlachië, de provincie in het noordoosten van Polen die grenst aan Litouwen en Wit-Rusland. Verspreid over de hele regio, van het district Suwałki in het noorden tot de grens met Wit-Rusland in het zuidoosten, strekken verschillende nationale parken zich uit over een oppervlakte van wel 900 km2. Kom tot rust in de beschermde natuurdomeinen en ontdek donkere oerbossen, wonderschone riviervalleien en draslanden en maak kennis met een heleboel zeldzame dieren. Te voet, op de fiets of in een kajak: het belooft een onvergetelijke reis te worden vol inspirerende bezienswaardigheden.

   

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme.

Oerbossen en bizons in Nationaal Park Białowieża

Hét symbool van de regio is het Nationaal Park Białowieża, ten noorden van het gelijknamige dorp Białowieża, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het gebied beschermt Europa’s laatste loofverliezende oerbos – een ecosysteem dat nog niet door de mens werd aangetast. Probeer zeker een rondleiding te boeken in het beschermde gebied via de site van het park (PTTK Białowieża). Je zult versteld staan van de oeroude eiken, met mos bedekte bomen en vele kleuren groen.

Tussen dat groen woont de Europese bizon: het grootste landzoogdier van Europa. De Europese bizon kende een woelige geschiedenis. Het oerbos was gedurende een lange periode beschermd jachtgebied van Poolse koningen en Russische tsaren die jaagden op de bizons. Nog later, door onder andere de Eerste Wereldoorlog, werd het dier in het gebied volledig uitgeroeid. Dankzij fokprogramma’s kon de soort op andere plaatsen gelukkig worden gered en behouden. De Europese bizons die vandaag leven, stammen af van slechts zeven dieren. In 1952 werden ze opnieuw geïntroduceerd in Polen. In het wild zijn ze moeilijk te spotten, maar je kan de majestueuze koning van het woud wel ontmoeten in het bizonreservaat.

Tienduizend houten kruisen

Op een uur rijden van het woud ligt de Heilige Berg van Grabarka. Op deze mystieke plaats klopt het hart van de Pools-Orthodoxe Kerk. Enkele eeuwen geleden, tijdens een cholera-uitbraak, zochten duizenden mensen hier beschutting tegen de dodelijke epidemie. De berg en het water uit de nabijgelegen bron waren hun redding. Later, als teken van dankbaarheid, bouwden de vluchtelingen een altaar op de berg. Vandaag staat er op die plaats een orthodox klooster en is het een belangrijk bedevaartsoord voor pelgrims overal ter wereld. Zij brengen steeds opnieuw houten kruisen naar de berg, waardoor er nu wel tienduizend verspreid staan tussen de dennenbomen. De pelgrims geloven ook dat het bronwater genezende krachten bevat.

Draslanden, moerassen en venen in Nationaal Park Biebrza

Het Nationale Park Biebrza is het grootste nationale park van Polen en ligt niet ver van het dorpje Osowiec-Twierdza. In dit park bevindt zich een uitgestrekt drasland vol moerrassen en venen. De Biebrza-vallei heeft zijn natuurlijke karakter behouden en is het leefgebied van verschillende vogelsoorten. Sommige van die vogels, zoals de kemphaan die trots zijn vleugels uitstrekt in het logo van het park, komen énkel hier voor. Als je het park doorkruist via de Tsarenroute, kom je eveneens machtige elanden tegen, die rustig doorheen het drasland trekken.

Maar er is meer dan fauna en flora in het park. Ook het machtige fort Osowiec staat hier te pronken. Het fort werd gebouwd door Rusland in de 19de eeuw om Duitse aanvallen tegen te houden. Osowiec werd nooit veroverd: het was een onoverwinnelijk fort. Als je elk hoekje en gaatje van dit enorme complex wil ontdekken, ben je wel acht uur lang zoet! Maar kortere bezoekjes zijn natuurlijk ook mogelijk. Dat moet wel met een (Engelstalige) gids. Via de site van het park kan je dat regelen (The Biebrza National Park).

De Poolse Amazone in het Nationaal Park Narew

Het Nationaal Park Narew in het hart van de regio wordt ook wel eens 'de Poolse Amazone' genoemd. De rivier de Narew is een van de enige vlechtende rivieren van Europa. De verschillende kanalen en oude rivierbedden, trekken diepblauwe lijnen door het schilderachtige landschap. 

Met een 'pychówka' (een traditionele boot die vroeger werd gebruikt in de landbouw), kan je de rivier oversteken. Op de voetgangersbrug die over de draslanden gaat op de Waniewo-Śliwnoroute, kan je dan een fotogenieke wandeling maken. Volg het traject aan de kant van Waniewo en beklim de uitkijktoren om te genieten van prachtige vergezichten. 

De oudste moskee van Polen

Ongeveer een uurtje rijden van het park ligt het dorpje Kruszyniany. Dat maakt deel uit van de gemeente Krynki en telt slechts 160 inwoners. Vroeger werd dit dorpje bewoond door de islamitische Lipka-Tataren, een bevolkingsgroep van Tataarse afkomst die zich vanaf het begin van de 14de eeuw in het toenmalige Grootvorstendom Litouwen had gevestigd. In het dorp staat de oudste Tatarenmoskee van Polen: een groen, hout gebouw dat gebouwd werd in de 18de eeuw. Ga eens binnen en luister naar de verhalen over katholieken, orthodoxen en moslims die in harmonie samenleefden. Achter de moskee, verborgen in het bos, bevindt zich een islamitische begraafplaats die zeker ook het bezoeken waard is.

Zin in wat afwisseling van de Poolse cuisine? Aan de overkant van de Tatarenmoskee kan je smakelijk eten in het wereldberoemde restaurant Tatarska Jura en proef je van de traditionele, Tataarse keuken.

Het Suwałki District en het Nationaal Park Wigry

In het Nationaal Park Wigry wisselen heuvels en tientallen schitterende postglaciale meren elkaar af. Het park ligt in het Suwałki District dat grenst aan Litouwen. Het grootste en indrukwekkendste meer is Wigry - een van de zuiverste en mooiste meren van Polen. Met zijn gevarieerde oevers, talrijke eilanden en baaien biedt het meer een thuis voor beschermde dieren, zoals verschillende soorten vogels en de bever. Het Nationaal Park Wigry is ook een paradijs voor watersporters. Je kan zeilen op het Wigrymeer of kajakken op de langste rivier in het Suwałki-district, de Czarna Hańcza.

Aan het Wigrymeer ligt het Post-Camaldolese klooster, een plek met een buitengewoon mystieke sfeer. Bewandel de smalle steegjes die rond het kloostercomplex kronkelen, bewonder het uitzicht vanaf de klokkentoren of daal af naar de crypten. Bezoek ook de pauselijke appartementen, waar paus Johannes Paulus II nog heeft gewoond. Laat je meeslepen door de verhalen van de Camaldolese monniken en ga terug in de tijd. Als je wil kan je hier zelfs overnachten in een van de hermitages waar de monniken vroeger in religieuze afzondering leefden. Zo beleef je de magie van deze plek helemaal.

Meer info vind je via deze links:

Podlachië

Nationaal Park Białowieża

Nationale Park Biebrza

Nationaal Park Narew

Nationaal Park Wigry

Copyrights: Podlaskie Travel - M. Nowakowski - J. Jakóbczak - P.Tadejko - M. Duchnowski - P. Ejsmont
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels