Laat je verleiden door de wondermooie eilanden van de Balearen

De Balearen eilandengroep bestaat uit verschillende eilanden in de Middellandse Zee, ten oosten van Spanje. De vier grootste eilanden Menorca, Ibiza, Formentera en Mallorca zijn de enige eilanden die permanent bewoond zijn. 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Menorca: een ongerept eiland vol diversiteit

Menorca, het op een na grootste eiland van de Balearen, biedt een unieke mix van ruige grotten, weelderige groene heuvels, zandstranden en spectaculaire baaien. In 1993 werd het eiland door UNESCO uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. Het eiland herbergt namelijk een schat aan ecologische diversiteit en landschappen van bijzonder belang. Het kroonjuweel van het eiland is het Natuurpark van S'Albufera des Grau, gelegen in het hart van dit reservaat. Hier vind je een opmerkelijke variatie aan omgevingen, van wetlands en bossen tot adembenemende kustlijnen met kliffen en eilandjes. Het park staat bekend om zijn rijke vogelleven en waterdiersoorten. Het biedt bezoekers twee vogelobservatoria en verschillende wandelroutes aan om van de natuurpracht te genieten.

Ibiza en Formentera: parels van cultuur en natuur in de Middellandse Zee

Ibiza, het meest zuidelijke eiland in de Middellandse Zee, is zoveel meer dan een feesteiland. Het mag dan wel een bescheiden omvang hebben, het bezit een schat aan natuurlijke rijkdommen. Samen met het charmante Formentera vormt Ibiza de Pityusen eilandengroep. De naam vindt zijn oorsprong in het Griekse woord voor 'pijnbomen', wat een passende beschrijving van het weelderige landschap is. Naast zijn natuurlijke schoonheid heeft Ibiza een historische schat in de vorm van de 16de-eeuwse vestingwerken, een indrukwekkend bewijs van militaire architectuur en de esthetiek van de Renaissance. De Dal Villa, gelegen in de bovenstad van Ibiza, herbergt goed bewaarde overblijfselen van de vroegste Fenicische nederzettingen, de Arabische en Catalaanse periodes. De bezoekers worden uitgenodigd om terug te reizen in de tijd.

Formentera is een bestemming die de verbeelding prikkelt van hen die houden van rustieke schoonheid en de unieke sfeer van een kleine gemeenschap. De kustlijn van het eiland is bezaaid met betoverende stranden, baaien en pittoreske dorpjes. In het binnenland wachten meren, zoutpannen, grotten en bossen van jeneverbessen en pijnbomen. De historische dorpen Sant Francesc Xavier, Sant Ferran de Ses Roques en El Pilar de la Mola voegen een vleugje extra charme toe aan het eiland. Voor degenen die graag milieubewust willen genieten van al dit moois, biedt Formentera 32 groene routes aan, variërend van 1,5 tot 15 kilometer. Deze routes voeren je langs wijngaarden, duinen, uitkijkpunten en verborgen baaien en bieden een unieke kans om de ongerepte schoonheid van Formentera te ontdekken. Elke route heeft zijn eigen verhaal en onthult de natuurlijke pracht van het eiland op zijn eigen unieke manier.

Mallorca: UNESCO Werelderfgoed en veelzijdige schoonheid

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen-archipel, betovert met zijn veelzijdige schoonheid. Het mediterrane paradijs biedt niet alleen adembenemende stranden, maar ook majestueuze bergen en schilderachtige plattelandsdorpjes. In Palma, de bruisende hoofdstad van Mallorca, genieten cultuurliefhebbers van een bezoek aan de kathedraal, Bellver-kasteel, Es Baluard-museum en de Pilar in Joan Miró Foundation. De charmante dorpjes Valldemossa en Sóller zijn dan weer ideaal om kennis te maken met de warme mediterrane levensstijl en gastvrijheid.

Meer informatie vind je via de volgende links:

Balearen

verschillende eilanden

Menorca

Ibiza

Formentera 

Copyright foto's: Spain.info

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek