Kunst langs de Leie: De hedendaagse Triënnale Kortrijk

Eeuwenlang stroomt de Leie van Wervik via Kortrijk naar Gent, en van daar in de Schelde. Boven het water spelen wind, wolken, regen en af en toe zon het spel van het vlakke land. De Leie is ook al eeuwenlang de thuisbasis voor straffe Vlaamse Meesters, dit jaar voegt de Triënnale Kortrijk een toets hedendaagse kunst toe.

In 2024 organiseert Kortrijk voor de derde keer de kunstroute Triënnale doorheen de stad. De focus ligt op hedendaagse kunst, op zestien plaatsen in de stad te zien. Dit jaar is het thema ‘After Paradise’. De curatoren stellen daarin de vraag ‘Wat komt er na het paradijs?’. Wat moet er met de wereld gebeuren, in het licht van de huidige wereldwijde spanningen en problemen? De kunstenaars geven hun visie, en ook het publiek wordt uitgenodigd om mee te denken en te doen.

De wandeling door Kortrijk langs alle zestien stops bedraagt ongeveer vijf kilometer. Dit zijn onze vijf favoriete stops:

1. Malgorzata Mirga-Tas in het Historisch Stadhuis

De Triënnale mikt op hedendaagse kunst, en verbindt die op de historische plekken in de stad met oude meesterwerken. De hedendaagse interpretatie bijvoorbeeld van Jan Van Imschoot van het werk van Abraham van Diepenbeeck uit de zeventiende eeuw zorgt voor veel kleur in het Historisch Stadshuis. Maar diepe indruk maakt vooral de Roma Malgorzata Mirga-Tas met haar wandvertellingen uit het leven van een sterke Roma vrouw.

2. Laia Estruch op de Grote Markt

Op de Grote Markt wordt de voet van het Belfort ingenomen door de kleurrijke oranjeblauwe installatie van Laia Estruch. Bezoekers mogen – met enige tegenwind – haar buizencomplex binnentreden: daar word je geconfronteerd met jezelf, tegen de achtergrond van de gedempte geluiden van de stad rondom.

3. Vladimir Nikolic in de Paardenstallen

In de Paardenstallen geen paarden meer. Wel zeventien meter prachtige golvende blauwe zee, netjes verdeeld over de helft van de hoogte met een maagdelijk wit erboven. Vladimir Nikolic houdt het eenvoudig, de kijker laat zich meeslepen.

4. Jordi Bernado in Broelkaai 6

Jordi Bernado toont in Broelkaai 6 de oudste boom ter wereld, eenzaam overlevend in een hobbelig wit parcours. De witschakeringen zijn eindeloos, de boom een taaie overlever.

5. Shirley Villavicencio Pizango in Wit.h

We wandelen voorbij Wit.h aan het Jozef Vandaleplein. Hier toont Shirley Villavicencio Pizango een portret met haar broer. Wit.h wil via kunst de aanvaarding van de ‘anderen’ in onze gemeenschap stimuleren: anderstaligen, vluchtelingen, diverse seksuele oriëntaties,… De witte lippen in het schilderij duiden op de moeilijkheid van communicatie van inwijkelingen die de taal niet spreken.

Leiespots

In de regio selecteerde Toerisme Leiestreek een scala van leuke adresjes, Leiespots genaamd. Onze eerste Leiespot aan de brug van de rivier in Kortrijk is het sympathieke Mexicaanse Manuel Kartel: nacho’s, taco’s,… in een warme sfeer. Dineren doen we bij Kaffee Damast aan de Texture, ook één van de stops van de Triënnale. De zon straalt binnen op onze heerlijke heilbot.

Focus Hotel in Kortrijk

We logeren in Kortrijk in het Focus Hotel, in de kamer gedecoreerd door en met werken van schilder Rik Vermeersch. Het hotel werd in 1995 opgericht door Jan Van Baelen en zijn vrouw maar wordt nu uitgebaat door dochter Hanne. De vier gebouwen bieden voor elke bezoeker wat wils: van hotel tot appartementen. Het hotel scoort met sfeer en een uitgebreid ontbijtbuffet.

Meer info:

Meer info voor een creatieve uitstap in Kortrijk vind je hier

Copyright foto's: Joselito Verschaeve - Gert Van Wichelen

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek