Inspirerende 8-daagse industriële cultuurroute in Duitsland langs 7 UNESCO Werelderfgoederen

De industriële cultuurroute voert je mee langs de vier Duitse grootsteden Stuttgart, Essen, Hannover en Hamburg, die elk een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de industriële revolutie van het land. Tijdens deze reis bezoek je 7 UNESCO Werelderfgoederen en leg je 829 kilometer duurzaam af: met de fiets, boot of het openbaar vervoer.

Stuttgart als uitvalbasis

Onze reis begint met een verblijf van drie dagen in Stuttgart. Daar bezoeken we op de eerste dag de twee huizen van Le Corbusier in de Weissenhofsiedlung. Natuurlijk slaan we de prachtige toren in Killesberg niet over. Het uitzicht over de stad is daarboven werkelijk oogverblindend. De volgende dag verplaatsen we ons naar de IJzersmelterij van Völklingen in Saarland. Dat vult haar dagen tegenwoordig als cultuurcentrum waar er onder andere klassieke concerten, elektro-festivals en tentoonstellingen worden gehouden. ‘s Avonds zorgt een kroegentocht voor de nodige ontspanning. Al gauw vinden we onze weg naar de heerlijke wijntjes van de gezellige wijnbars in de stad. Op de derde dag ontdekken we het unieke Watermanagementsysteem in Augsburg. Dat voorzag de stad eeuwen van drinkwater. Na een treinreis van 1.5 uur met audiotour over de stad, weten we alles over wat er te zien en beleven valt in Augsburg. Hier kan je bijvoorbeeld ook de industriële erfgoed fietsroute doen in Filstal. 

Essen, in het hart van het Ruhr-gebied

Op dag vier reizen we verder naar Essen, de Europese Groene hoofdstad van 2017. Daar staat het industriële complex Zeche en Kokerei Zollverein, een koolmijn complex, in de kijker. In het hart van het Ruhr-gebied ontdekken we zo de wereld van kool, kunst en cultuur op een terrein van 100 hectare. Geniet hierna van lekkere cuisine aangeboden in het restaurant van het museum. Van creatieve hapjes tot braadworst kan hier genuttigd worden te midden van machines of met een mooi panoramisch zicht. We nemen de Essen Monumentenroute om alle gebouwen te bezichtigen die nog goed bewaard zijn gebleven. Zo komen we langs de Schurenbachhalde, de Bohum Centennial Hall en de DASA Working World-tentoonstelling. Voor de actievelingen en avonturiers, kan er in het Industriële Monument Landschaftspark Duisburg-Nord geklommen of gedoken worden.

Hannover, marktplaats van innovatie

We vertrekken naar Hannover op de vijfde dag van onze reis. De stad heeft internationaal een reputatie om de marktplaats van innovatie te zijn. Daar aangekomen, is het tijd om het voormalige terrein van de wereldtentoonstelling Expo 2000 en de stad te verkennen. In een ver verleden was Hannover een koninkrijk. Het Leineschloss paleis en de Koninklijke tuinen van Herrenhausen zijn hiervan uitmuntende getuigen. Het Fagus Werk, een fabrieksgebouw ontworpen door architect Gropius, bezoeken we op de zesde dag. Al vijf generaties worden hier producten ontwikkeld voor vuurpreventie door de ontwikkeling van vlamdetectie en verwijderingssystemen. Vervolgens staat het historische stadscentrum van Goslar op de planning. Dat bevindt zich binnen de oorspronkelijke stadsmuren met daarbuiten een prachtige groene omgeving van bergweiden, bossen en stuwdammen. Hierdoor lijkt het alsof je een tijdmachine terug naar de middeleeuwen hebt genomen. Plots word je omringd door vakwerkhuizen, indrukwekkende torens zoals die van de romaanse kerk Marktkirche en het keizerlijk paleis Kaiserpfalz. Indien gewenst, kunnen we ons bezoek uitbreiden met bezichtigingen aan de Rammelsbergmijnen, het Oberharzer Wasserregal of het complexe netwerk van vijvers rond Clausthal-Zellerfeld. 

Metropool Hamburg

Na drukke dagen in Hannover, ontspannen we tijdens een boottocht door de haven van Hamburg en de historische Speicherstadt. De stad haalt haar charme van de rivier Elbe die haar straten en haven tekent. Als een van de grootste steden van Duitsland en belangrijkste havenstad, vormt het een zelfstandige deelstaat. Als afsluiter van deze prachtige reis, dineren we in een restaurant in een van de historische warenhuis gebouwen. Misschien kunnen we zelfs nog een concert meepikken in de Elbphilharmonie? 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer informatie vind je via de volgende link: 

Industriële cultuurroute

IJzersmelterij van Völklingen

Zeche en Kokerei Zollverein

Essen Monumentenroute

Hannover

Hamburg

Copyright foto's:  GNTB/ Francesco Carovillano, Andreas Burmann, Gerry Judah

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek