Insider tips voor natuur- en cultuurliefhebbers in Saarland

Dichtbij de grens met Frankrijk en Luxemburg, verrast het Saarland met een indrukwekkende natuur en een spannende mix van cultureel aanbod. Met zijn diepe bossen, glooiende heuvels en weidse rivierlandschappen is het een absolute geheime tip voor natuurliefhebbers. Maar ook voor cultuurliefhebbers: de ijzerfabriek Völklingen, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, biedt diverse tentoonstellingen en evenementen.

Tips voor natuurliefhebbers 

Het Saarland is een van de mooiste wandelgebieden in het Duitse Middelgebergte. Er zijn ongeveer 70 premium wandelpaden voor wandelplezier dichtbij de natuur met prachtige vergezichten en uitstekende bewegwijzering. Je kan er de routes volgen langs historische Keltische stenen in een ongerept bos. Op een bankje geniet je van je picknick met uitzicht op een beukenbos of bonte boomgaard. Een voorbeeld is de Schauinslandweg langs prachtige waterplassen en een steengroeve. Of het avontuurlijke Cloefpad. Dat charmeert met sublieme uitzichtpunten over de Saar en voert je langs het romantische steile dal van Steinback met stevige kronkelpaden. 

De Saarschleife, de mooiste rivierbocht van Duitsland, is niet alleen het symbool van Saarland, maar ook een natuurwonder! Het uitzicht op de Saarlus vanaf de boomtoppen van het boomkroonpad is wonderbaarlijk. Door het bos wandel je via het kasteel Montclair, wat een van de meest imposante kastelen was tot zijn vernieling in 1351. Verder langs de oevers van de Saar onder het kasteel kan je de veerboot 'Welles' nemen. Je bereikt de vallei via het natuurgebied Steinbachtal. Een reeks houten bruggetjes leidt je langs rotsformaties. 

Verwonderlijke fietstochten

Onderweg word je ondergedompeld in cultuur, culinaire verrassingen en prachtige natuur: of het nu heerlijk ontspannen is aan de oevers van de Saar, Moezel en de Franse kanalen of wat pittiger in de wijngaarden op de grens met Frankrijk en Luxemburg. Hier kan je de grenzeloze fietstochten volgen: bijvoorbeeld de meerdaagse Saar-Elzas-Tour van 276.3 kilometer. Die begint in Trier en brengt je via historische stadjes, schilderachtige landschappen en romantische sluizen naar Straatsburg.

Maak je liever een dagtocht met de fiets? Dan is de Noswendeler-See-Runde van 18.5 kilometer, naar het recreatiecentrum van het gelijknamige Noswendelsee, een betere optie. Tijdens de Adebar-Runde fietstocht spot je mogelijk ooievaars, konikpaarden, heckrunderen en verschillende vogelsoorten. Die route leidt naar de idyllische Bliesauen en het Kirkeler Bachtal.   

Cultureel genieten op zijn best: UNESCO Werelderfgoed in de ijzerfabriek van Völklingen

De voormalige ijzerfabriek van Völklingen werd in 1986 stilgelegd en wordt sindsdien gebruikt als locatie voor evenementen en tentoonstellingen. Tijdens je bezoek kan je de donkere gangen van de Möllerhalle verkennen of opklimmen naar het uitkijkplatform bij de hoogoven. 

Dit jaar wordt de 150ste verjaardag van de site gevierd met "150 jaar Völklingen Ironworks". Het programma brengt unieke tentoonstellingen als The story of Planet A van Jens Harder, over de industriële evolutie vanaf de oerknal. Of de film over de evolutie van Duitse films vanaf 1895 tot heden. In september loopt bijvoorbeeld 1200° in het muziektheater, een crossmediaal project bestaande uit een mooie mix van muziek, kunst en theater. 

Beleef nog meer met de Saarland Card 

Met de Saarland Card ontdek je meer dan 100 activiteiten, ondermeer het UNESCO Werelderfgoed Völklingen Ironworks. Bij een verblijf van twee nachten of meer bij deelnemende gastheren, is het openbaar vervoer ook kosteloos voor bus -en treinreizen.

Ontdek het Saarland hier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

 
Copyright foto's: Andreas Treitz, Günther-Bayerl
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek