Hoogtepunten van de Romantiek in Duitsland: Laat je verleiden door 10 UNESCO-sites

Idyllische oude steden, ongerepte natuur en de voetstappen van Duitse grote filosofen en componisten als Goethe, Helder of Kant. Natuurlijk vergeten we de erfenis van Henri van de Velde en Gropius niet. Tijdens deze 12-daagse reis kom je langs Frankfurt am Main, Nürnberg, Eisenach en Weimar. Je legt 675 kilometer af om verleid te worden door 10 UNESCO-sites uit de bloeiperiode van de romantiek in Duitsland. 

We beginnen onze reis in Frankfurt am Main. Daar bezoeken we het Deutsches Romantik-Museum. Zoals zijn naam al prijsgeeft, is dit museum gewijd aan tentoonstellingen die het Romantische tijdperk in ere zetten als beginpunt voor de toekomst. Vervolgens zetten we onze reis verder naar de fairtrade stad Würzburg. Daar nemen we de tijd om de Würzburg Residence te bezoeken. Dat barokke paleis met zijn bovennatuurlijke charmes verwelkomt verdwaalde zielen met haar huiselijke, warme sfeer. We zetten onze ontdekkingstocht verder naar het Toekomst Huis. Daar kan je milieuvriendelijk shoppen en aan het water uitrusten voor een heerlijke lunch. Als er nog tijd over is, bezoek dan zeker de tombe van Walther von der Vogelweide, verborgen in de Lusamgärtchen. De traditie zegt dat mensen met een gebroken hart daar rozen leggen om verlost te worden van hun hartzeer. 

7 Genezende wateren

Op de derde dag nemen we de trein richting Bad Kissingen. Daar dwalen we door de Spa tuinen en bezoeken we Europa’s grootste pompkamer om te genieten van de 7 genezende wateren. We sluiten onze dag af met een frisse duik in het Kneipp zwembad. Nadien zetten we onze reis verder naar Nürnberg.

Daar blijven we drie dagen om optimaal te genieten van de omgeving. Tijdens onze verkenningstocht bezoeken we het Imperial Kasteel en daarna het Albrecht Dürer’s huis. De dag nadien zoeken we onze weg naar Bayreuth om het Margravial Opera House te bezoeken. Al wandelend nemen we nadien de Wagner Walk om het Richard Wagner Museum te bezoeken. Dat is vernoemd naar de beroemde componist. Op dag zes maken we tijd voor Regensburg. De oude stadskern met de Stadtamhof en 100 opgelijste gebouwen nodigt uit voor een intense wandeling. Daarna vinden we onze weg naar het Romeins legerkamp waar de versterkte muren met de Porta Praetoria en Romeinse opgravingen onder de Romaanse Niedermünster kerk liggen. Ze zijn onderdeel van de Danube Limes UNESCO Werelderfgoedsite. We maken tijd voor de Regensburg Klimaatbescherming wandelroute. Die leidt je langs 11 stopplaatsen over klimaatverandering en de nodige aanpassingen voor de stad.

Ambachtelijk bier 

De dag nadien reizen we naar Bamberg. De stad is gekend als hoofdstad van het Duitse bier. Het brouwproces is hier cultureel erfgoed en de familiebedrijven gebruiken traditionele recepten die generaties lang zijn doorgegeven. De historische straten lachen je stralend tegemoet en hun charmes beroeren je ziel met hun gezelligheid. Daar bezoeken we de Bamberg Cathedral en het Market Gardeners district. De vele stadstuintjes zijn uniek in Duitsland. ‘s Avonds kunnen we genieten van een lekker drankje bij een ambachtelijke brouwerij. 

Nadien zetten we onze reis verder naar Eisenach. Tijdens onze driedaags verblijf bezoeken we het middeleeuwse Wartburg kasteel. In Eisenach vertaalde Martin Luther de bijbel en werd componist Johann Sebastian Bach geboren. Reden te meer om het Bach Huis toe te voegen aan ons lijstje met bezienswaardigheden. 

Ondertussen reizen we al 9 dagen. Dat vieren we met een excursie naar Hainich waar we tussen de boomtoppen wandelen op het Baumkronenpfad. De dag erna nemen we de trein naar Weimar. Daar bezoeken we de sites van Goethe, Schiller en Herder. We laten ons onderdompelen in de Bourgeoise cultuur van de jaren 1800. Ook passeren we langs het Bauhaus Museum om de oeuvres van Henri van de Velde en Gropius met eigen ogen te aanschouwen. 

De schatten van Sint Servatius

Om onze lijst met adembenemende sites en musea uit de Romantiek af te sluiten, reizen we verder naar Quedlinburg. Daar gaan we langs de Collegiate Church of St. Servatius met zijn indrukwekkende schatkamer. Ook stoppen we bij de Wipert Kerk en Mariënklooster. De Droomtuinen doen eer aan hun naam. Het lijkt alsof we in een mythisch verhaal ontwaakt zijn. Om ons verblijf een actieve afsluiter te geven, wandelen we naar Wernigerode om de kabelbaan te nemen naar de hoogste berg met subliem uitzicht op de regio Harz. 

Na 12 dagen onze grenzen te hebben verlegd, nemen we de trein naar Leipzig om van daar terug naar huis te gaan. Opgeladen, geïnspireerd en verwonderd genieten we nog na tijdens de treinreis door het rustgevende landschap. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer info vind je via de volgende links:

Duitse Romantisch tijdperk

Deutsches Romantik-Museum

Würzburg

 
 
 
 
 
 
 
Copyright foto's: DZT/Florian Trykowski, DZT/Francesco Carovillano, Nationalpark Hainich/Thomas Stephan, Lookphotos/Günther Bayerl,  Bayrische Schlösserverwaltung/Achim Bunz,  Regensburg Tourismus GmbH, Human Magazin/Gzako Andras,  Adobe Stock/Comofoto
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek