Het ongelofelijke Zaragoza

De hoofdstad Zaragoza van de gelijknamige provincie in de regio Aragon staat bekend om zijn ligging: 199 meter boven het zeeniveau, aan de rivier Ebro. De stad is omringd door een betoverend landschap van bergen, bossen en woestijnen. Ook cultuurliefhebbers vinden hier genoeg om zich te vermaken. Verschillende monumenten met architectuur in romaanse en cisterciënzerstijl, zijn kenmerkend voor de streek. Denk hierbij aan de basiliek van Nuestra Señora del Pilar en de kathedraal van El Salvador bijvoorbeeld. 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Monumenten en gastronomie

De basiliek van Nuestra Señora del Pilar, is het symbool van de stad en de tweede kathedraal van Zaragoza. De werken van Francisco de Goya en het vereerde beeldhouwwerk van de Virgen del Pilar sieren het interieur. Wat veel bezoekers charmeert is de klim naar de uitkijktoren van San Francisco de Borja. Niet ver  van de basiliek vind je de kathedraal van El Salvador. Het is de belangrijkste historische tempel van de stad. Het is de belichaming van Aragonese Mudéjar-kunst, die door de UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Binnen staan prachtige collecties van  Vlaamse wandtapijten uit de 15e tot 17e eeuw. Het adembenemende Aljafería-paleis, een 11e-eeuws islamitisch fort, past perfect in dit rijtje. Het is gebouwd als plezierpaleis voor de koningen van de taifa van Saraqusta. Andere bezienswaardigheden zijn de Santa Engracia kerk en Kerk van San Pablo bijvoorbeeld. 

Wat Zaragoza ook charmeert is de gastronomie. Ze zetten de lat zeer hoog wat wijn en tapas betreft: de meest traditionele recepten tot hemelse creaties worden aangeboden. Begeef je naar de meest bekende plekken om te genieten van de lekkerste recepten: Tubo, Plaza San Miguel, Magdalena, Plaza Santa Marta, the Central Market en Plaza San Francisco bijvoorbeeld. Hier is het een statement om lekker in de buitenlucht te genieten van een hapje en drankje.  

Natuurpark El Moncayo

Het natuurpark El Moncayo, het hoogste gebied van het Iberische bergsysteem, heeft een magische charme. De vegetatie kent een hoogteverschil van 1.500 meter en variëert van mediterrane tot alpiene soorten. Startpunten voor excursies naar dit prachtige natuurpark zijn te vinden in Tarazona, Añón de Moncayo, Litago, Lituénigo, San Martin de la Virgen de Moncayo, Trasmoz, Talamantes en Alcalá de Moncayo.

In het zuidelijke deel van het park is een schril contrast ontstaan dat bestaat uit een reeks afgeplatte heuvels, grotten, rotsen en ravijnen. Dat is de thuisbasis van de rotsfauna en -flora maar ook van schilderachtige dorpen. Zoals Purujosa, gelegen op de rotsen, of Trasobares en Calcena, verborgen in de valleien. Het park heeft bezoekerscentra in Agramonte, Añón en Calcena.

Het prachtige beukenbos van de El Moncayo is een van de meest zuidelijke van Europa en maakt de herfst tot de meest spectaculaire tijd om te genieten van de veelkleurige rijkdom van de bergbossen. Vanaf het klooster van Veruela naar Agramonte is er een route van 15 kilometer die door het bos loopt. Onderweg kom je de meeste bossoorten van het park tegen: steeneik, Pyreneese eik, zomereik, dennen en beuken.

Het spookstad Belchite, doorgang naar de natuur

Belchite is de toegang tot de steppen, prachtige natuurlijke landschappen die zijn gevormd door de aanhoudende werking van wind en regen. De oude stadskern, waarvan de ruïnes nog staande zijn, is onbewoond omdat die volledig werd verwoest tijdens de burgeroorlog. Het nieuwe gedeelte van de stad is bewoond en geeft een contrast dat menig harten bekoort. Op fietsafstand van Belchite, vind je het natuurreservaat La Lomaza en in het vogelreservaat El Planerón kan je dichtbij de fauna en flora komen die uniek is in Europa. In Zaragoza hebben de meanders, afgesneden door veranderingen in de loop van de rivier als gevolg van grote overstromingen, ossenboogmeren gevormd, plaatselijk bekend als 'galachos'. Deze wateren hebben een uniek ecosysteem van bossen langs de rivier gecreëerd, midden in een dorre wildernis, met verrassende waterfauna en -flora. Het Juslibol meer, in de buurt van Zaragoza, is zeer schilderachtig, met een indrukwekkend bos aan de voet van een imposante rotswand.

Los Sotos y Galachos del Ebro

Het natuurreservaat Los Sotos y Galachos del Ebro, stroomafwaarts van Zaragoza, omvat het Al Franca-meer bij Patriz. Het is de thuisbasis van meer dan 200 soorten vogels, waaronder veel reigers. In de winter zijn er aanzienlijke concentraties eenden aanwezig en otters hebben zich er ook permanent gevestigd. Gelegen in het gebied grenzend aan La Bardena in Navarra, tussen Ejea de los Caballeros en Tauste, ligt La Bardena Aragonesa. De toegang is vanuit het dorp Sabinar of vanuit Valareña. Het is een speciale beschermingszone voor vogels. Het gebied is van groot ecologisch belang en omvat een verscheidenheid aan terreinen, waaronder esparto velden, steppen, struikgewas, dennenbossen, canyons en kloven, die interessante fauna hebben.

Een van de routes die te voet of met de fiets afgelegd kan worden heet de 'Sendero de la Negra'. Een mooie route door de verschillende ecosystemen en landschappen van La Bardena. De twee bewegwijzerde wandelingen van 10 kilometer of ongeveer 20 kilometer leiden je langs de mooiste verborgen plekken.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Aragón

Zaragoza

Nuestra Señora del Pilar

kathedraal van El Salvador

Aljafería-paleis

Santa Engracia kerk

Kerk van San Pablo

El Moncayo

Belchite

Wijn

Copyright foto's en video: Spain.info, Turismo de Aragón
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek