Het Eat Festival in Brussel: een hoogmis voor fijnproevers

Van 28 september tot 1 oktober neemt het Brusselse Eat Festival zijn intrek in het hart van de Gare Maritime op Tour & Taxis. Tal van gepassioneerde Brusselse chef-koks, patissiers en kaasmakers zetten er de gastronomie van onze hoofdstad op de kaart. GRANDE.be sprak naar aanleiding van deze hoogmis voor foodies met Jeroen Roppe, woordvoerder van visit.brussels.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met visit.brussels.

Op culinaire reis door onze hoofdstad

Tijdens het laatste weekend van september kunnen fijnproevers hun hart ophalen tijdens de 11de editie van het Eat Festival. Het Eat Festival neemt je mee op een culinaire reis van smaken en verrassende gerechten van Brusselse chef-koks die de diversiteit van de hoofdstad belichamen. “Brussel heeft een lange culinaire traditie”, licht Jeroen toe. “Alles wat met gastronomie te maken heeft, wordt alsmaar belangrijker. Het is frappant dat toeristen enkel en alleen naar Brussel komen om te eten, daarom wilden we aan de hand van het Eat Festival een staalkaart aanbieden van wat Brussel op culinair vlak te bieden heeft. Het valt in de eerste plaats op dat ons gastronomisch aanbod ontzettend gevarieerd is, vooral op cultureel vlak. Brussel is de meest kosmopolitische stad van Europa en dat uit zich in het restaurantaanbod: trends, keukens en invloeden vanuit alle uithoeken van de wereld bereiken ons hier en dat is echt iets om mee uit te pakken. Daarnaast heeft Brussel een hele lange geschiedenis als zakenstad, wat het grote aantal restaurants verklaart”.

Een frisse wind door de Brusselse keuken

De jongste jaren waait een nieuwe wind doorheen culinair Brussel. De huidige economische situatie en tal van vernieuwende trends zetten restaurants ertoe aan om een nieuwe aanpak in de keuken te hanteren. “We stuiten op een vernieuwend aanbod van restaurants die zowel ontzettend trendy zijn, maar daarnaast ook steeds meer belang hechten aan het werken met lokale producenten en seizoensgebonden producten. Ook op economisch vlak wordt men gedwongen om anders te werken: tal van restaurants gaan aan de slag met minder personeel. Deze evoluties vertalen zich in compleet nieuwe restaurants die er voor gezorgd hebben dat Brussel een heel aantrekkelijke stad geworden is voor liefhebbers van alles wat met eten te maken heeft”, licht Jeroen toe.

Het Eat Festival is voor culinair Brussel een mooie kans om hun zaak een weekend lang in de kijker te zetten bij een (inter)nationaal publiek van fijnproevers. “De selectiecriteria voor deelname aan het festival zijn erg uiteenlopend. Chefs worden onder meer geselecteerd op basis van representativiteit, maar we houden ook rekening met de geografie. We proberen restaurants verspreid over het hele Brusselse Hoofdstedelijk Gewest te vertegenwoordigen. Daarnaast vinden we het noodzakelijk dat de deelnemende zaken de nieuwe dynamiek in de keuken vertegenwoordigen, jong van geest, creatief en hip zijn. Tot slot hechten we belang aan het culturele spectrum: keukens van over de hele wereld worden in de spotlight gezet. Zo ontdek je tijdens het Eat Festival bijvoorbeeld Kamoun, een trendy Libanees restaurant, maar ook adressen zoals Bouillon Bruxelles, die staan voor de lokale Belgische keuken, zijn vertegenwoordigd”, aldus Jeroen.

Smulfestijn in het hart van de Gare Maritime

Het Eat Festival is al meer dan 10 jaar hét evenement in Brussel voor wie houdt van gastronomie. “Het festival is al jarenlang een succesverhaal dat in verschillende gedaantes en op verschillende locaties in onze hoofdstad heeft plaatsgevonden”, vertelt Jeroen. “De eerste editie vond plaats in het Terkamerenbos, daarna verhuisden we naar het Warandepark in het centrum van Brussel. Tijdens de pandemie werd de Gare Maritime als locatie voor het Eat Festival gekozen. Aangezien er toen met een beperkte capaciteit gewerkt moest worden en het afstandscriterium belangrijk was, hanteerden we een zittende formule. Inmiddels gaat het event voor de derde maal op rij op deze prachtige locatie in Tour & Taxis door”.

Bier- en wijproeverij

Het gamma aan verrukkelijke gerechten wordt aangevuld met een groot assortiment aan bier en wijn. “Net zoals de afgelopen jaren, zijn ook dit jaar de wijnmakers van Bordeaux goed vertegenwoordigd op het festival. Na Frankrijk, is België de grootste afzetmarkt voor Bordeauxwijnen, Belgen zijn er verzot op. Tijdens verschillende workshops en wijnproeverijen maak je kennis met het aanbod van Bordeaux”.

Nieuw dit jaar is de samenwerking met het BXLBeerFest, dat tijdens hetzelfde weekend plaatsvindt, op een nabije locatie in Tour & Taxis. “We hebben onze krachten gebundeld met het populaire BXLBeerFest,”, vertelt Jeroen. “Bier neemt een steeds meer prominente plaats in op het festival”.

Ter gelegenheid van deze samenwerking, wordt een BXLBeerFest Bar geïntegreerd op het Eat Festival. Houders van een Eat-ticket kunnen genieten van een mooie korting op dit niet te missen brouwfestival.

Verover jouw early-bird ticket

Tickets voor het Eat Festival zijn vanaf nu te verkrijgen op de website van visit.brussels, of aan de ticketbalie ter plekke. Reserveer jij jouw ticket online, dan bekom je een mooie vroegboekkorting (zo lang de voorraad strekt). Naast vier dagen toegang tot het Eat Festival omvat jouw ticket ook: één glas Bordeauxwijn, deelname aan één van de activiteiten van de École du Vin de Bordeaux, één Masalto-koffie, een cocktaildegustatie, een Gimber-limonadeproeverij, één gerecht naar keuze, water à volonté en een Eat-glas als aandenken.

Meer info vind je via deze links:

Tickets

Eat Festival

Programma

Praktische info

Partners

BXLBeerFest

Gare Maritime

Tour & Taxis

Visit.Brussels

Copyright foto's: Maurine Toussaint en Eavan Fahy
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek