Oostkantons, herfst, bos

Herfst in de Oostkantons: beleef de natuur op de meest authentieke manier

De herfst is voor veel natuurliefhebbers de mooiste tijd om te vertoeven in de Oostkantons. Het mooie kleurenpalet en de oorverdovende rust zorgen voor een echte beleving. Tijdens een fietstocht of een wandeling ben je omringd door mooie vergezichten. Er zijn talloze mogelijkheden om tijdens het najaar de natuur waar te nemen. Zo staan gidsen klaar om je te begeleiden tijdens paddenstoelenwandelingen. En de hertenbronst is een van de meest unieke ervaringen om mee te maken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ostbelgien.eu.

Fietsen in de Oostkantons

1 300 kilometer aangeduide fietspaden geven je alle ruimte en vrijheid om jouw weg te vinden in de Oostkantons. De Vennbahn fietsroute ligt op je te wachten. De Vennbahn meet zich als een van de langste èn mooiste fietsroutes van Europa. Vlakke wegen met af en toe een lichte glooiing brengen je door Duitsland, België en Luxemburg. Of je kan genieten van de RAVeL of Ovelo fietstochten op het landelijke fietsknooppuntensysteem. 

Voor mountainbikers zijn er prachtige uitgestippelde routes met mooie vergezichten over de Eifel-Ardennen. In 480 kilometer laat je je betoveren door de natuur landschappen aan de Amel, Our, Warche, Weser en Helle. 

Om ervoor te zorgen dat je een zorgeloze fietsvakantie hebt, zijn er all-in fietsarrangementen waarbij fietsvriendelijke verblijfplaatsen, fiets-en E-bike verhuurstations, fietsshuttles en een hersteldienst ter beschikking staan.

Stoneman Arduenna

De Stoneman Arduenna is een combinatie van een uitdagende mountainbikeroute en ultieme natuurbeleving dat jaarlijks mogelijk is van april tot en met september. Het is nu wel het ideale weer om je voor te bereiden om de uitdaging volgend jaar aan te gaan. Het Stoneman-concept is eenvoudig maar tegelijk een immense test voor sporters. Echte sporters rijden de hele ronde in één dag. Op het programma 176 kilometer in combinatie met 3.900 hoogtemeters. Als beloning krijg je een gouden trofee mee naar huis. Dat is een sculptuur met een vergulde steen – uitgehouwen uit een Ardense rots.

De toertocht kan ook in 2 of 3 dagen gedaan worden. Dat levert je nog steeds de titel van “finisher” op én een zilveren of bronzen trofee. Maar vergeet niet voor je deze uitdaging aangaat: de aankoop van een startpakket, met daarin een route- en stempelkaart, een GPS-tracker en praktische zaken. Langs het parcours zijn er op verschillende punten checkpoints voor de nodige stempels op je startkaart. Hiermee kan je na de finish jouw trofee afhalen. 

Eindeloos wandelen

Of je nu stapt over veldwegen, het boerenland of langs de typische wandelpaden, wandelen in de Oostkantons is een genot en heel afwisselend. In de noordelijke gemeenten wandel je vooral over heuvelachtige landschappen met veel weides, terwijl je in de zuidelijke gemeenten dan weer veel bossen tegenkomt in berg- en valleilandschappen. 

De wandelregio Oostkantons heeft het knooppuntennetwerk geïnstalleerd op wandelpaden in de Duitstalige gemeenschappen. Ook de gemeenten Malmedy en Waimes hebben hun routes vernieuwd. Met de online wandelrouteplanner GO Ostbelgien kies je de wandelroute die het beste bij jou past. Je kan ook je eigen route uitstippelen. Er staan bovendien panoramaborden op uitkijkpunten langs fiets- en wandelpaden. Je kan de panaromaborden ook virtueel raandplegen op de website van Ostbelgien.eu. In enkele muisklikken duik je steeds dieper in de panorama's. Ontdek zo landschapsdetails, historische gebouwen of verhalen uit de regio.

De Hoge Venen blijven een van de meest bezochte plekken van de Oostkantons. Het landschap kenmerkt zich door moerassen, venen en graslanden. Het grootste deel van de Hoge Venen bestaat uit hoogveenlandschap. Daarnaast kan je in de omgeving ook heel gezellige dorpjes en stadjes terugvinden, bijvoorbeeld Malmedy en Eupen. De Hoge Venen zijn een beschermd natuurgebied, dus je kan er niet zomaar overal wandelen, maar stappen op de houten vlonderpaden is makkelijk én een belevenis op zich.

Nieuw voor wandelaars: de Venntrilogie

De Venntrilogie is een driedelige wandelroute, die je leidt door zeer verschillende natuurlandschappen die prachtig in elkaar overvloeien. De volledige route van 109 kilometer is een mooi geheel, maar is ook in aparte etappes interessant om te bewandelen. Dankzij het unieke karakter en de zeer gevariëerde uitwerking werd de Venntrilogie opgenomen in de selectie van 'Leading Quality Trails - Best of Europe' van de Europese Wandel Vereniging.

De volledige Venntrilogie wandelroute is in twee richtingen bewegwijzerd. Je kan de wandelingen dus even makkelijk in beide richtingen doen. Vanuit het noorden loopt het eerste deel van de wandelroute van het drielandenpunt bij Kelmis tot in Eupen. Daar wandel je door groene gebieden, voornamelijk weiden. Het is een heel vrolijk en rustiek landschap. De hoogteverschillen zijn er niet zo groot en je ontdekt veel cultureel erfgoed onderweg. In het tweede deel klauter je omhoog naar het plateau van de Hoge Venen. Hier word je langs historische wandelpaden meegenomen voor een intense natuurbeleving. Je waant jezelf soms op de maan. Het laatste deel van de Venntrilogie loodst je door de vallei van de Warche langs het stuwmeer van Robertville om zo Bütgenbach te bereiken.

Gastronomische lokale hoogstandjes 

Tijdens de herfst en de winter bieden de restaurants van de Oostkantons vooral wildgerechten aan, afkomstig uit de eigen bossen. Het is een echte traditie die begint in de herfst en eindigt in januari. Verder staan de Oostkantons bekend om hun lekkere ham en verse forel. Je kan de typische regionale producten vinden met het label 'Made in Ostbelgien'. Deze producten hebben een hoogwaardige kwaliteit, zijn gezond én lokaal geproduceerd.

Herfstige activiteiten

In de herfst, van september tot oktober, is het dé periode voor de koning van het bos. De bronst is de paringsperiode van de herten die in Centraal-Europa vanaf midden september ongeveer drie weken duurt.  Bij de start van de bronstperiode bevinden zich nog een aantal herten in de buurt van de roedel. Tijdens de bronsttijd wordt er hard gevochten voor de gunst van de hinde. Op die manier blijft alleen het sterkste hert over in de roedels, ook wel het “alfa hert” genoemd.

Het burlen (of bronstig roepen) van het “alfa hert” wordt meerdere keren gehoord: meestal in een serie van drie tot acht roepen. De “hoogte” en de “kleur” van het roepen verschillen van dier tot dier. De bronsttijd in de herfst is zeer indrukwekkend voor de toeschouwers. Let op de opgelegde gedragsregels voor je eigen veiligheid en om de dieren niet te verstoren. 

Paddenstoelenwandelingen

September en oktober zijn ook het hoofdseizoen voor champignonplukkers. Dan zijn er onder andere weidepaddenstoelen, eekhoorntjesbrood en cantharellenkiemen te vinden in de bossen. Er worden georganiseerde paddenstoelenwandelingen gehouden zodat je verschillende paddenstoelsoorten, planten en bosdieren leert herkennen. Je gaat dan op pad met de gespecialiseerde gidsen van het Natuurparkcentrum Botrange en het Natuurcentrum Huis Ternell

 

Meer informatie vind je via de volgende links:

Oostkantons

Fietspaden

Mountainbikers 

Vennbahn Fietsroute

Stoneman Arduenna

Knooppuntennetwerk 

Online wandelrouteplanner GO Ostbelgien

Panoramaborden

Malmedy

Eupen

Kelmis

Venntrilogie

Hoge Venen

Bütgenbach 

Wildgerechten

Made in Ostbelgien

Herfst

Evenementen

Natuurparkcentrum Botrange

Natuurcentrum Huis Ternell

Copyrigt foto's: Ostbelgien, Dominik Kets, Michael Dehaspe, Chris Eyre Walker, Vennbahn.eu, Haus Ternell,  Dennis Stratmann
Hertogenwald, Oostkantons, Mountainbiken, Herfst
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek