Extremadura, verborgen parel van Spanje

Extremadura is een regio vol contrasten met waardevolle monumentale locaties en uitzonderlijke landschappen. De charme van de streek wordt extra benadrukt door de UNESCO Werelderfgoed locaties en pittoreske dorpen verborgen in de karakteristieke bosrijke weilanden. Het is ook een unieke setting om te genieten van de sterren en tal van planeten te spotten.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Extremadura heeft drie locaties die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In de hoofdstad Mérida is er een archeologische vindplaats, die elke zomer wordt gebruikt als locatie voor een groot theaterfestival. De historische wijk van de stad Cáceres is ook zeker een bezoek waard. Het oude stadsdeel lijkt stil te hebben gestaan in de tijd. De straten, pleinen, paleizen en muren behoren tot de best bewaarde archeologische monumenten van Spanje en Europa. Het koninklijk klooster van Santa María de Guadalupe bevat veel schatten: Mudejar kunst, Gotische architectuur en werken van Zurbaran. Maar het klooster is vooral bekend door het beeld van de Maagd van Guadalupe, de patroonheilige van Extremadura.

In Extremadura vind je de natuur in zijn puurste vorm terug. De dehesa, eiken weiden kenmerkend voor West-Spanje, tonen de eigenheid van de streek. Het kristalhelder water nodigt je uit om in te zwemmen of te duiken. In de stuwmeren kan je vissen, zwemmen en zeilen. Het landschap is ook ideaal voor vogelaars door de karakteristieke bosrijke weilanden. Bijvoorbeeld in het Monfragüe Nationaal Park kan je veel soorten spotten. Er zijn tal van routes uitgestippeld om de vogelliefhebbers de weg te wijzen naar de mooiste vogels. De FIO, het kraanvogel festival en het vogelfestival in Caceres trekken wereldwijd de aandacht.

De Spaanse groene weg Vía Verde Ruta de la Plata

De Spaanse groene wegen (Greenways) zijn routes in een natuurlijke omgeving, voor gebruik door wandelaars, fietsers en ruiters. Deze wegen zijn grotendeels voormalige spoorlijnen. Extremadura heeft er vier: Vía Verde Ruta de la Plata, Vía Verde de Monfragüe, Vía Verde de Las Vegas del Guadiana en Vía Verde Mina La Jayona. Deze groene wegen vormen ongeveer 150 kilometer aan wandel- en fietspaden.De wegen zijn allemaal aangelegd tot toegankelijke routes, zodat iedereen hiervan gebruik kan maken ongeacht leeftijd of fysieke conditie. 

De route Vía Verde Ruta de la Plata ligt in het noorden van de provincie Cáceres. Dat was vroeger de spoorlijn Astorga-Plasencia en sluit ook aan op een oude Romeinse weg. Deze weg die Casas del Monte en Bejar in de provincie Salamanca met elkaar verbindt, is ongeveer 42 kilometer lang. Er is ook een verkorte route van ongeveer 26 kilometer uitgestippeld voor voetgangers, fietsers en mindervaliden. Zo ontdek je het mooist van deze weg in iets meer dan 5 uur stappen. De route loopt door kleine steden en dorpen in de Ambroz-vallei: Casas del Monte, Segura de Toro, Gargantilla, Aldeanueva del Camino, Hervás en Baños de Montemayor. Je vertoeft letterlijk tussen de bosrijke landschappen vol kastanjebomen en groene eikenbomen.

Op de route kun je ook zien wat er nog over is van de voormalige spoorlijn, zoals seinlichten, bewegwijzering, wissels, etc. Een belangrijke stop is het Textielmuseum in Béjar. De stad is ook de moeite waard om te verkennen door zijn historische en artistieke erfenis. Hervas is ook een speciale vermelding waard, met zijn beschermde landschap, het Castañar Gallego-bos. Een wandeling door de Joodse wijk van de stad is aan te raden: het is een van de best bewaarde Joodse wijken van Spanje.

In de zomer kun je ook heerlijk genieten in een van de heerlijke spa's of de prachtige natuurlijke zwembaden in de omgeving. De Balneario de El Salugral ligt aan de rand van Hervas en bij Baños de Montemayor kan je de overblijfselen van de oude Romeinse baden zien.

Vía Verde de Monfragüe

In de provincie Cáceres is de groene weg Vía Verde de Monfragüe een van de toegangen tot het Monfragüe National Park. Het is een van de drie Spaanse groene wegen die op minder dan vijf kilometer afstand van een Nationaal Park liggen. Deze route is ongeveer 18 kilometer lang en gaat van Las Habazas (Malpartida de Plasencia) naar het bovenste stuk asfaltpad in Caserío de Urdimalas. Zo volg je de sporen van een voormalige aftakking van de spoorlijn Madrid-Valencia de Alcántara. Al wandelend ben je ongeveer 4 uur en 30 minuten onderweg. Let op: deze route is niet toegankelijk voor mindervaliden.

Hier zijn er landelijke landschappen met steeneiken en kurkeiken, en is de kans groot om onder andere de Spaanse keizerarend, de vale gier, de aasgier, de slechtvalk, de sperwer en de oehoe te zien. De houten loopbruggen leiden je langs het vee, waar je ze vrijelijk kan zien grazen in de weilanden. Onderweg kom je het verlaten Malpartida Station tegen.

Hoewel Monfragüe geheel in het teken staat van de wilde natuur, is er hier ook veel architectonisch erfgoed en geschiedenis te zien. In Malpartida de Plasencia staan de parochiekerk van San Juan Bautista en de landkapellen van San Blas, La Virgen de la Luz, San Gregorio en San Cristóbal allemaal bij elkaar.

Vía Verde Vegas del Guadiana

De groene weg Vía Verde Vegas del Guadiana loopt tussen Villanueva de La Serena en Logrosán. Maar ook door de steden en dorpen Don Benito, Rena, Villar de Rena, Torviscal, Palazuelo (Villar de Rena), Madrigalejo, Campo Lugar en Navalvillar de la Pela. Het volgt de voormalige spoorlijn tussen Talavera de la Reina en Villanueva de la Serena en heeft een lengte van 58 kilometer.

De schoonheid van het landschap uit zich in weilanden, moerassen en landbouwgronden. En als je hier in de winter bent, kun je de grootste winter habitat van de kraanvogels zien, die hier elk najaar vanuit Noord-Europa naar toe migreren in het Moheda Alta. Verspreid langs de Greenway zijn er verschillende speciale beschermingsgebieden voor vogels zoals de Zorita en Sierra Brava Reservoir. Andere beschermingsgebieden in deze route zijn Villuercas-Ibores-Jara Geopark en Upper Guardiana Alto Zujar Rivier.

Goede plekken om te stoppen en te bezoeken zijn het kasteel Encomienda en de kerk van La Asunción in Villanueva de la Serena, en de mijnen van Logrosán (Mina Constanza en bezoekerscentrum) om het lokale mijnerfgoed te ontdekken. Deze route betekent minimaal een daguitstap omdat je al wandelend meer dan 11 uur nodig hebt. Natuurlijk kan je de wandeling ook in meerdere dagen doen.

Vía Verde Mina La Jayon

De groene weg Vía Verde Mina La Jayon is gelegen in het zuiden van de provincie Badajoz. Dat volgt de voormalige spoorlijn Peñarroya-Fuente del Arco in ruim 30 kilometer. En loopt langs de uitlopers van de Sierra Morena, door de steden en dorpen Fuente del Arco, Valverde de Llerena, Reina, Berlanga en Azuaga. Onderweg kom je graanvelden, olijfgaarden en weilanden bezaaid met steeneiken tegen. Hiervan worden sommige begraasd door kuddes merinoschapen. Je loopt in iets meer dan 6 uur tussen de beschermde gebieden van de rivieren Matachel en Bembeza. Maar ook door Campina Sur-River Conejos Reservoir en de ecologische en biodiverse corridor van de Bembeza-rivier.

Mina La Jayona is een voormalige ijzermijn die met de hand werd opgegraven met schoppen en pikhouwelen. Tegenwoordig is het een geologisch en historisch monument en een plek vol flora en fauna. Het artistieke en historische ensemble van Azuaga is een hoogtepunt van deze route.

Las Quinientas in Berlanga, een natuurpark met een grote verscheidenheid aan inheemse bomen en planten, is de moeite. Je vindt er narcissen, orchideeën, chrysanten, venkel, gaspeldoorn, tijm, enz. Het natuurpark Sierra Norte de Sevilla ligt ook vlakbij. Deze route is niet toegankelijk voor mindervaliden of ruiters. 

De schoonheid van Extremadura

 

Natuurlijke zwembaden en betoverende sterrenhemel

De regio Extremadura biedt zoveel plekken om van de zomer te genieten met valleien, rivieren en stuwmeren om zich te verfrissen en te ontsnappen aan de hitte. Dit zijn de beste natuurgebieden om optimaal te profiteren en zich te laten inspireren door de schoonheid en helderheid van de sterrenhemel tijdens de avonden. De zuivere lucht, met amper wolken en goede toegankelijkheid, maakt van de regio de plek bij uitstek voor liefhebbers van astronomie.

De streek werd opgenomen in het Europese Stars4All project en gekroond met de Starlight certificaten. Het is een van de beste plekken van Spanje om volop te genieten van de sterrenhemel. Om de magie van de nacht tot leven te roepen zijn er sterrenkundige kijkpunten geïnstalleerd op diverse locaties. Dat zijn verlichte stenen die op vastgelegde tijdstippen een sterrenplan tonen dat in de steen is verwerkt.

Ook nachtwandelingen zijn populair. De routes brengen je langs historische plekken waarbij je midden in de natuur de grootsheid van onze aarde kan aanschouwen. Aangevuld met geluiden en aroma's krijg je een volledige zintuiglijke beleving van onze voorouders en hun leefwereld. De verschillende routes zijn: Fuentes de Leon, Masatrigo Hill, Dehesa van La Roca de la Sierra, Cijara, La Siberia, Alconchel en Logrosán.

La Vera is een van de meest bezochte delen van Extremadura, vooral in de zomer, dankzij de vele watergebieden. De natuurlijke zwembaden van Madrigal de la Vera zijn een van de hoogtepunten. Met de prachtige Romeinse brug biedt dit een ideale setting om tot rust te komen. 

Los Barruecos, in Malpartida de Cáceres, vind je een prachtige natuurlijke plek waar water de ster van de show is. Het is een beschermd natuurgebied met een zeer diverse flora en fauna, en een aantal ongelooflijke geologische formaties, met name de enorme granieten rotsen. Terwijl je de omgeving verkent, kom je sculpturen tegen zoals Wolf Vostell's “Viaje de Hormigón por la Alta Extremdura” (het betonnen pad door Alta Extremadura) en neolithische en megalithische archeologische overblijfselen. 

In La Chorrera de Hervá nabij het mooie dorpje Hervás, in het hart van de Ambroz-vallei, vind je een pad dat je naar een spectaculaire waterval van 30 meter hoog leidt. Het pad voert je door de schaduw van een dicht bos van eiken- en kastanjebomen, terwijl het geluid van de rivier de Ambroz je achtervolgt.

La Garganta de los Infiernos, gelegen in het hart van de Jerte-vallei, ten noorden van Cáceres, is een prachtige kloof, met watervallen en kleine natuurlijke zwembaden. Hier kun je zien hoe het water zich een weg door de rotsen heeft gebaand.

Pittoreske dorpjes

Extremadura heeft een aantal werkelijk schitterende steden zoals de UNESCO Werelderfgoed locaties Cáceres en Mérida, en ook Trujillo en Plasencia. Maar de minder bekende steden en dorpen zijn even zeer de moeite waard om al struinend te ontdekken. Laat je meevoeren door de gastvrije plaatselijke bevolking terwijl je geniet van de lokale gastronomie.

In het zuiden, in de provincie Badajoz, zijn er veel gemeenten met prachtige oude wijken die een bezoek waard zijn. Llerena, met zijn witgekalkte huizen en gebouwen die gotische, mudéjar- en barokke stijlen combineren, is daar een van. Niet ver daarvandaan, aan de voet van het Sierra de Castellar-gebergte, ligt Zafra, dat vanwege de prachtige architectuur “Sevilla la chica” (klein Sevilla) wordt genoemd. Op een van de twee pleinen, La Grande of La Chica, kun je heerlijk een terras kiezen en je smaakpapillen laten verwennen. 

Op 45 kilometer van Zafra zijn de barokke klokkentorens van Jerez de los Caballeros prachtig om te aanschouwen. Fregenal de la Sierra is een enorm Tempelierskasteel, dat zelfs een arena en een voedselmarkt heeft. Olivenza is een stadje waar je de mix van Spaanse en Portugese tradities en erfgoed kunt bewonderen.

Ten noorden van de provincie Cáceres vind je de regio's Sierra de Gata en Las Hurdes. De uitzonderlijke schoonheid van Las Hurdes biedt de meest spectaculaire landschappen, zoals het natuurreservaat Meandro Melero en de waterval Chorro de la Meancera. Ook de natuurlijke zwembaden zijn een van de vaste trekpleisters. Vervolgens kan je een van de kleine lokale dorpjes zoals Casar de Palomero, Ladrillar of Pinofranqueado bezoeken om de traditionele leisteenarchitectuur en het regionale handwerk te ontdekken. Of om er de zoete vleeswaren te proberen die zo typerend zijn voor Las Hurdes.

De Sierra de Gata is een andere regio waar veel te genieten valt. In de herfst staan enkele van de overheerlijke lokale gerechten bereid met champignons op het menu. Je kan er zelf op paddenstoelenjacht. Al struinend kom je landelijke juweeltjes zoals Robledillo de Gata of San Martín de Trevejo tegen. Ook de stad Villa de Coria ligt op ongeveer 50 kilometer afstand en charmeert met  monumenten zoals de kathedraal en de oude 14 meter hoge Romeinse muren.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Extremadura

Spaanse groene wegen

Monfragüe 

Zomer

Cáceres

Mérida

Minder bekende steden en dorpen

Sterrenhemel

Copyright foto's: Spain.info, Turismo de Extremadura
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek