Een tafel vol verhalen, van klei tot sterren: culinaire ervaringen langs de Waddenkust

Een enkele smaak, een moment van verrassing dat de zintuigen prikkelt en de nieuwsgierigheid aanwakkert. Daarvoor zijn we bij De Graanrepubliek aan het juiste adres. We proeven er klei van de akkers. Een ongewone proeverij die onze smaakpapillen op unieke wijze prikkelt. De klei smaakt naar pure wodka met een aardachtige ondertoon. Een voorproefje van de rijke culinaire ervaringen die nog zullen volgen tijdens onze reis in Friesland langs de Waddenkust. 

Ons culinair avontuur start in Groningen: in het hart van de Remise waar het Proeflokaal ons laat genieten van de beste producten, spannende experimenten en ingrediënten uit De Graanrepubliek en de regio. Hier draait alles om smaak. Dat bevestigt smaakexpert Laurens: "Bij De Graanrepubliek (ver)bouwen we producten rond smaak. Smaak is waar we beginnen, smaak is alles. En voor een onberispelijke smaak moet je grond natuurlijk gezond zijn, je land natuur inclusief, je manier van werken collaboratief". Het Proeflokaal biedt niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een viering van samenwerking en gemeenschap, waar boeren, makers, onderzoekers en smaakexperts samenkomen om de allerbeste smaak te bereiken en het voedselsysteem fundamenteel te verbeteren.

Na een dag vol smaakvolle ontdekkingen, rusten we uit in het Eemshotel in Delfzijl, een oase van rust omringd door de natuurlijke schoonheid van de regio. Vanuit de ramen op onze kamer strekt zich een adembenemend zicht uit over de Eems Dollard en de zeedijken van Duitsland. Het ritme van het water dat zich ontvouwt in het spel van eb en vloed wiegt ons zachtjes in slaap.

De volgende dag trekken we onze wandelschoenen aan: we zijn klaar om ons culinair avontuur langs de Waddenkust verder te zetten. Een gids begeleidt ons naar de Kiekkaaste Vogelkijkhut bij Nieuwe Statenzijl. Het pad naar de vogelkijkhut is nogal blubberig waardoor onze pas vertraagt. We klimmen de houten trap van de Kiekkaaste omhoog en banen ons een weg door de hut. Wat we te zien krijgen is onvoorstelbaar: een schitterend zicht op de bewegende natuur, waar zoet en zout water samenkomen in een uniek landschap dat rijk is aan planten, vogels, vissen en andere dieren.

Ondanks dat het lenteseizoen is aangebroken, is het een koude, kille dag met een steeds meer woedend waaiende wind. Onze neuzen en oren zijn al zo rood als een pioen. Gelukkig worden we bij Bakje Doen ondergedompeld in het lokale leven en verwelkomd met een overheerlijke koffie te midden van ongerepte natuur en prachtige vergezichten. De warmte en intensiteit van de koffie neemt de rode gloed van ons gezicht weg en maakt dat we niet langer staan te rillen op onze benen. We ontmoeten gepassioneerde mensen die de geschiedenis en tradities van de regio levend houden. Zo spreken we met de kapitein van de 'Waiteareau' boot, die ons ontroert met het verhaal van zijn laatste reis rond Appingedam.

Wereld van sterren(chefs)

Te midden van de historische pracht van Appingedam, aan de schilderachtige waterwegen die de stad doorkruisen sinds haar oprichting in 1327, schittert Paviljoen Overdiep als een culinair juweel. Hier, omringd door de beroemde hangende keukens en de karakteristieke pakhuizen, smullen we van een smaakvolle maaltijd terwijl we uitkijken over de rustgevende wateren van Appingedam. Met een volle maag kunnen we er weer volledig tegenaan.

Op onze weg vormen de prachtige tulpenweides een kleurrijk decor. We zijn getuige van een accordeoniste die gepassioneerd voor haar raam staat te oefenen terwijl we passeren langs de Johannes Kerkhovenpolder BV, een bijzonder akkerbouwbedrijf met een kleurrijke historie, waar moderne technologie wordt gecombineerd met respect voor natuur en omgeving.

Dan gaat het naar de Suvelfabryk in Noordoost Friesland, waar we worden ondergedompeld in de rust van het wijde Waddenland en overnachten in ruime vakantieappartementen. Vol enthousiasme leert Janet Frieling ons koken met (on)kruiden en producten direct uit de Wadden. Na de kookworkshop zijn we nog steeds geen driesterren chefs, maar we kunnen toch al een aardig stukje koken met deze overheerlijke producten. Niet alleen onze kennis in koken wordt verrijkt. Dankzij Koen Driessen van Waddensky krijgen we tijdens een sterrenkijkavond fascinerende inzichten in de wereld van sterren. Het zorgt voor iets magisch: fonkelende sterren als glasheldere kristallen, dansend door de nacht die de hemel oplichten tot een mysterieus twinkelend universum.  

Op avontuur met WadExpedities

Casper Meinders en Anja Mellink van WadExpedities in Moddergat, nemen ons de volgende dag mee op avontuur en laten ons het Waddengebied en zijn rijke geschiedenis op een unieke manier kennen. "Mensen zouden moeten leren van de dieren. In moeilijke tijden passen zij zichzelf aan om te overleven, niet hun omgeving. Mensen zijn niet meer gewend om zich aan te passen, je moet ook vaak hun verwachtingen dempen. Soms krijg ik twee weken voor een expeditie telefoon met de vraag 'Het gaat binnen twee weken regenen volgens de Buienradar, wat moeten we dan doen?' Mijn antwoord daarop is altijd 'Regenjassen'!" vertelt Casper.

In het betoverende landschap van Dokkum, aan de schilderachtige oevers van de Schreiershoek, verrijst Het Paviljoen, oord van culinaire verwennerij en ontspanning. Zowel tijdens de zomer als tijdens de winter ben je hier aan het juiste adres: van het zonnige terras, met de voeten in het zand en de warme zon op het gezicht, tot een knusse plek bij de kachel op koude dagen. Hier draait alles om ontspanning en genieten, waarbij elke hap een reis is naar culinaire verrukking en elke slok een toast is op het goede leven. Laat je onderdompelen in de ongedwongen sfeer en laat de stress van het dagelijks leven achter terwijl je je verdiept in de heerlijke gerechten en verfrissende drankjes.

Rijke smaken en tradities

Het Ziltepad, een eerbetoon aan de rijke historie en de natuurlijke pracht van de Waddenkust, nodigt ons uit voor een betoverende ontdekkingstocht langs religieus erfgoed en adembenemende landschappen. Tijdens de wandeling zijn er tal van activiteiten te ondernemen in de deelnemende kerken, zoals ontspannende yogasessies onder de bezielende leiding van Petra Weel in de sfeervolle Bonifatiuskapel.

Onze culinaire reis door het noorden wordt bekroond met een 4-gangen diner bij Proef Lokaal Dokkum, een eerbetoon aan de rijke smaken en tradities van Friesland. Lokale, eerlijke ingrediënten gecombineerd met moderne technieken, resulteren in bijzondere gerechten die de essentie van de regio vastleggen en een streling zijn voor de tong. Na een eerste hap, ervaren we in onze mond een explosie aan smaken. En er zijn nog drie gangen te gaan. We denken terug aan wat Laurens van De Graanrepubliek zei: "Smaak is waar we beginnen, smaak is alles". 

Copyright foto's: Sjoerd Bracke & Cuno de Bruin, Sjoerd Bracke & Cuno de Bruin, Talia De Telder, Talia De Telder, Merel Tuk, Merel Tuk, Merel Tuk, Merel Tuk, Merel Tuk, Merel Tuk, Merel Tuk

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek