Door weiden, bossen en venen van de Oostkantons met de nieuwe Venntrilogie wandelingen

Sinds eind-augustus werd in de Oostkantons de nieuwe wandelroute Venntrilogie opengesteld voor wandelaars. Hier gingen jaren van voorbereiding aan vooraf. Als een van de eersten mogen wij de nieuwe wandelroute bewandelen door het sublieme landschap van de Oostkantons. We vertrekken met een missie: genieten van het zeer gevariëerde parcours, van de krachtige natuur en geen uitdaging uit de weg gaan. 

De Venntrilogie is een driedelige wandelroute, die een tegenhanger is van de populaire Vennbahn fietsroute maar dan toegespitst op wandelaars. De route doorkruist zeer verschillende natuurlandschappen die prachtig in elkaar overvloeien zoals de kleuren in een schilderij gemaakt met waterverf. De volledige route van 109 kilometer is een mooi geheel, maar is ook in aparte etappes interessant om te bewandelen.

De volledige Venntrilogie wandelroute is in twee richtingen bewegwijzerd. Je kan de wandelingen dus even makkelijk in beide richtingen doen. Vanuit het noorden loopt het eerste deel van de wandelroute van het drielandenpunt bij Kelmis tot in Eupen. Daar wandel je door groene gebieden, voornamelijk weiden. Het is een heel vrolijk en rustiek landschap. De hoogteverschillen zijn er niet zo groot en je ontdekt veel cultureel erfgoed onderweg. In het tweede deel klauter je omhoog naar het plateau van de Hoge Venen. Hier word je langs historische wandelpaden meegenomen voor een intense natuurbeleving. Je waant jezelf soms op de maan. Het laatste deel van de Venntrilogie loodst je door de vallei van de Warche langs het stuwmeer van Robertville om zo Bütgenbach te bereiken.

De grootste troef van de wandeling? Dat de wandelroute de volledige streek verbindt, met al zijn culturele verschillen. Bijvoorbeeld tijdens de etappes 3 en 6: 's morgens ontbijt je in het Duits en ‘s avonds bestel je je bier in het Frans. Zo gingen we op pad, het wondermooie landschap van de Oostkantons doorkruisend aan de hand van geselecteerde deeltjes van de volledige wandeling.

Van Vallée du Hohnbach naar Katharinenstift 

Deze wandeling is een stuk van de eerste wandelingroute. Je wandelt van Kelmis via Lontzen, Eyneburg en Hohnbach naar Astenet. In 6,1 kilometer krijg je een goed overzicht van het eerste deel van de Venntrilogie: het pittoreske Hohnbachdal, kruisingen van weilanden en wegeltjes tot aan het oude Kasteel Slot van Katharinenstift.
 

Je bevindt je op een plateau omgeving met weiden en bossen. Het parcours ligt in een glooiend landschap en de groene bewegwijzering brengt je gemakkelijk van punt naar punt. Dit gedeelte is voor ieder niveau van wandelaar geschikt. De smalle kerkwegjes brengen je via draaipoorten naar het weidelandschap wat uitnodigend naar je lijkt te lachen. Het is een rustige, maar mooie start van de trilogie.

Van Huis Ternell naar Signal de Botrange 

Het tweede luik is het meest unieke deel van de Venntrilogie. Je gaat in 14.3 kilometer van Huis Ternell via de rivier Helle naar Signal de Botrange. Je baant je een weg midden in de ruige natuur langs de Helle en maakt de doorgang van het veengebied van de Hoge Venen via vlonderpaden. Zo vind je je weg naar het hoogste punt van België op 694 m.

Het is een avontuurlijker etappe en je komt nauwelijks andere wandelaars tegen. Je bent helemaal alleen in de natuur zonder huizen en andere menselijke activiteiten. Als een pelgrim word je omarmd door de wijde wildernis van de Hoge Venen en het kabbelende water dat je als muziek begeleidt. Je pad wordt doorkruist door de kronkels van de rivier Helle en de smalle paadjes errond, met als gids de grijze bewegwijzering van de Venntrilogie.

Het landschap is prachtig en afwisselend: doorheen dichte bossen en hoge bomen, dan hoge varens en verder een zeer rotsachtig parcours langs de rivier om te eindigen in heidegebied. Het laatste deel brengt je door moerassen. Daar loop je op de typische houten vlonders. De dagelijkse drukte en stress worden met elke stap achtergelaten want je aandacht wordt volledig opgeëist door de omgeving en een stilte waarin je de natuur hoort ademen.

Voor deze etappe is een goede voorbereiding belangrijk want het is niet geschikt voor elke wandelaar. Je klimt en klautert soms langs kronkelende en stijgende paden. Je zorgt er ook voor dat je voldoende drank en voeding bij hebt. Ook een gps of kompas en een noodnummer zijn belangrijk omdat je op weinig plaatsen GSM bereik hebt. 

Van Route de l’Ancienne Douane naar Ferme Libert 

Het derde deel brengt ons door de kloof van Trôs-Marèt, via de Route de l’Ancienne Douane, Hockai en Bévercé naar Ferme Libert. In 4.2 kilometer, ontdek je een stuk van de vierde etappe. Het brengt je naar een avontuurlijk pad hoog boven het water, dat leidt naar prachtige uitzichten over de vallei. Even voel je je verheven in hogere sferen, want je kijkt als een god tevreden naar al het moois beneden je.

We klimmen doorheen het bos tot bovenaan de heuvel, waar onderaan de vallei de rivier is te zien. We wandelen bovenop de heuvel. Dit gedeelte van de wandeling heeft geen hoge moeilijkheidsgraad en is haalbaar voor iedere wandelaar. Hier en daar zijn er stukjes die licht klauterwerk vereisen. Hoe verder je de vierde etappe wandelt, hoe pittiger het landschap. Hiervoor heb je een goede fysieke vorm nodig. De grijze bewegwijzering geeft goed aan waar je moet zijn. 

Aan het einde van de wandeling laten we de rivier links liggen en draaien we richting Bévercé naar het gehucht Ferme Libert. Dat is ideaal om te rusten met een hapje en drankje: een gezellig einde van de wandeling.

Van Chôdes naar Weywertz

Dit vierde gedeelte combineert een klein stukje van de vijfde en zesde etappe van de Venntrilogie. We vinden onze weg langs de rivier de Warche via Chôdes, Burcht Reinhardstein en het meer van Robertville naar de sublieme rust bij Im Himmelchen in Weywertz. We wandelen over bergkam paden door de Warchevallei met een prachtig uitzicht op de vallei. We passeren ook het kasteel van Reinhardstein en zien verschillende fraaie facetten van de Warche. 

Langs de Warche volgen we de blauwe bewegwijzering met klimmen en dalen. Dit gedeelte van de route is niet pittig en haalbaar voor de meeste wandelaars. Terwijl het gedeelte van Malmedy naar Robertville wel een stuk moeilijker is met veel klimmen en dalen. We wandelen via de burcht van Reinhardstein, richting het meer Robertville. Langs de boorden van het meer volgen we de wandeling langs een vijftal bochten die steeds opnieuw de volgende delen van het meer onthullen. Im Himmelchen is de magnifieke rustplek van deze wandeling. Hier vinden menig wandelaars hun weg in elk seizoen. Tijdens de wintermaanden is het ook dé plek voor buurtkinderen om te sleëen bijvoorbeeld. 

Je bevindt je tijdens deze route in het zuidelijke deel van de Venntrilogie, in de buurt van Malmedy langs bossen en water. Maar ook langs weiden en open landschappen. Dat leidt tot een zeer gevarieerd parcours. 

Im Himmelchen nemen we plaats op het bankje aan de voet van de weiden, langs de rivier. Met een leeg hoofd en een tevreden hart blikken we terug op een uitstekende wandelvakantie. Het landschap van de Oostkantons heeft bewezen dat het magisch is: je geeft haar jouw zorgen en je krijgt er prachtige herinneringen, leuke ontmoetingen en innerlijke rust voor terug.

Praktisch: een goede voorbereiding is het halve werk

In samenwerking met 12 geselecteerde toeristische aanbieders zijn reisaanbiedingen ontwikkeld inclusief bagagevervoer van hotel naar hotel, lunchpakketten en overnachtingen. Zij hebben bovendien ook de nodige voorzieningen als droogruimte voor schoenen.

Je kan ook gratis materiaal huren in het 'Huis voor Toerisme Hoge Venen-Oostkantons’ in het centrum van Malmedy. De bedoeling is om het voor de wandelaar zo eenvoudig mogelijk te maken, zodat je zonder wandelkaart de route kunt afleggen en maximaal van de ervaring kunt genieten. 

In de Hoge Venen is er op vele plaatsen geen bereik via GSM. Dus moet je je doortocht daar goed voorbereiden. Denk hierbij aan het nodige materiaal en drank. Maar ook aan je veiligheid. Je kan best je route volgen via de Outdoor app en je inschrijven in de 112 App. In het algemeen is het ook beter om niet alleen op pad te gaan. 

Als je als toerist enkele dagen in de streek vertoeft, is het fijn iets bij te leren over de lokale bewoners. Zo ontstond het idee om een boek te maken als officiële wandelgids van de Venntrilogie, in samenwerking met illustrator Boris Servais. Hierin worden de leukste en meest sprekende verhalen uit de streek gecombineerd met alle praktische informatie over de wandelroutes. Deze kun je gratis in alle toeristenkantoren langs de route krijgen of downloaden op de website van de Venntrilogie.

In samenwerking met de toeristische diensten van de nabijgelegen Duitse regio de Eifel geeft de Venntrilogie ook aansluiting op de bekende wandelroute de Eifelsteig. Zo ontstaat een interregionale samenwerking.

Dankzij het unieke karakter en de zeer gevariëerde uitwerking werd de Venntrilogie opgenomen in de selectie van 'Leading Quality Trails - Best of Europe' van de Europese Wandel Vereniging.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Venntrilogie

Een driedelige wandelroute

Drielandenpunt

Hoge Venen

Bütgenbach

Kelmis

Huis Ternell

Signal de Botrange

Burcht Reinhardstein

Het meer van Robertville

Malmedy

Reisaanbiedingen

Materiaal huren

Outdoor app

112 App

Copyright foto's: Ostbelgien.eu, Dominik Ketz, Chris Eyre Walker, Haus Ternell, Raeren, Michael Dehaspe
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek