Dicht bij de Abdij van Maredsous: een oase van rust en spiritualiteit

In het hartje van Wallonië, verscholen in de schilderachtige en bosrijke omgeving van Maredsous en omringd door glooiende groene heuvels, ademt de Abdij van Maredsous een en al rust uit. Deze spirituele plek vormt de ideale uitvalsbasis voor een afwisselende reis: van neogotische abdijen, majestueuze kastelen, authentieke dorpjes tot de enige watertuin in België.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met 

Neogotische pareltjes

De Abdij van Maredsous is een architecturaal pareltje in de vallei van de Molignée. Opgetrokken in een neogotische bouwstijl is het een van de mooiste abdijen in België. Je geniet er van de oase en rust, je bewondert de imposante architectuur en ontdekt de rijke geschiedenis van deze spirituele plek. En: er zijn de heerlijke kazen en bieren van de Abdij van Maredsous om te proeven!

Een ander perfect voorbeeld van de neogotische bouwstijl is de Abdij van Maredret, op een van de groene heuvels die uitkijkt over het dorp Maredret. Spijtig genoeg kan je deze prachtige abdij niet bezoeken, maar voor wie een bezinningsperiode wenst, bieden de Benedictijner monniken de mogelijkheid om er enkele dagen door te brengen om te bezinnen of te bidden.

Kasteel van Bioul

De regio van Maredsous is niet alleen interessant voor bierliefhebbers, maar ook wijnliefhebbers worden er verwend. Het Kasteel van Bioul biedt een proeverij, met uitzicht op het park en de weelderige wijnstokken. Dat is een must-ervaring voor fijnproevers. Bovendien nodigt het majestueuze kasteel van Bioul met zijn uitgestrekte 11 hectare aan omliggende wijngaarden je uit voor een ontmoeting met de gepassioneerde familie Vaxelaire. Laat je leiden op een interactieve reis, genaamd 'Made in Bioul' waarin je wordt meegenomen naar het rijke verleden van het familiekasteel en de intrigerende wereld van Bioul. De familie deelt maar al te graag de geheimen van hun majestueuze wijndomein, en van de kunst van het wijnmaken.

Wandelen en fietsen

In de omgeving kan je optimaal genieten van heerlijke wandel- en fietstochten, omringd door groene pracht, afwisselende authentieke landschappen en schilderachtige dorpjes. Er is een breed aanbod van routes, bijvoorbeeld een 8 km lange wandeling langs de indrukwekkende ruïnes van Montaigle of een avontuurlijke fietstocht van 22 km naar het charmante dorp Sosoye.

Voor degenen die het pittoreske landschap op een nostalgische en avontuurlijke manier willen ontdekken, is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de Railbikes van de Molignée. Met deze unieke spoorfietsen fiets je over een oude spoorlijn langs de prachtige vallei van de Molignée, met enkele adembenemende uitzichten.

Mooiste dorpen

Op slechts een korte afstand van Maredsous wachten twee van de mooiste dorpen van Wallonië om ontdekt te worden. Sosoye en Falaën werden beide bekroond als 'Mooiste dorpen van Wallonië'.

Langs de meanders van de Molignée in de Condroz vind je het kalkstenen dorpje Sosoye. Het grootste deel van dit pittoreske dorpje strekt zich uit langs de hoofdstraat. Op een kleine heuvel zie je de prachtig gerestaureerde Geboortekerk uit de 18de eeuw, de nabijgelegen pastorie die ook is geklasseerd, en de 17de eeuwse tiendenschuur. Interessant is het feit dat Victor Horta de plannen heeft getekend voor een elegante villa, verscholen op een beboste helling.

Het centrum van het dorp Falaën wordt gevormd door het kerkplein, met zijn dertigtal traditionele woningen uit de 18de en 19de eeuw, die een typisch voorbeeld zijn van de bouwstijl in de Condroz. Het gevarieerde straten- en steegjespatroon draagt bij aan de charme van Falaën. Bovendien herbergt dit dorpje de intrigerende ruïnes van het kasteel van Montaigle, waardoor de geschiedenis van deze plek nog meer diepgang krijgt.

Natuurpracht

In de betoverende Tuinen van Annevoie ervaar je een harmonieuze samensmelting van kunst en natuur, waar heldere bloembedden, groene lanen en unieke waterpartijen samen een magisch decor vormen. Deze enige watertuin in België, die sinds 1982 wordt erkend als belangrijk erfgoed van Wallonië, biedt een schitterende en unieke wandelervaring.

Tijdens je bezoek aan de Tuinen van Annevoie word je getrakteerd op een betoverende symfonie van natuurlijke pracht en kunstzinnige vormgeving. Geniet van de schitterende waterpartijen, bewonder de heldere bloembedden en wandel door de groene lanen. Het is een bijzondere plek: Annevoie wordt beschouwd als de enige watertuin in België en een van de mooiste in Europa. Opmerkelijk: het magische waterspektakel gebeurt zonder machines of pompen.

Iets verderop, langs de rand van de Lesse, nodigt het park van Furfooz je uit voor een ontdekkingstocht door de overblijfselen van verschillende historische periodes, waaronder Romeinse thermen. Het park herbergt ook een unieke variëteit aan fauna en flora, dat toont de diversiteit van de regio.

Uniek overnachten

Wie op zoek is naar een unieke overnachtingservaring in de betoverende streek van Maredsous, vindt bij 'Les Duves' of de gîte 'Les Herbes Folles' de perfecte bestemming.

'Les Duves' is een prestigieuze loft, midden in de natuur in een voormalige stenen zagerij. De eigentijds ingerichte ruimte, de decoratie en het meubilair zijn met zorg vervaardigd door de kunstenaars-eigenaars. In 'Les Duves' geniet je van een ongeëvenaarde atmosfeer, waar de schoonheid van de natuur en hedendaagse stijl samenkomen. De locatie langs de rivier Le Burnot, vlakbij Maredsous aan de poort van de Belgische Ardennen, maakt van deze landelijke gîte een buitengewone plek om te verblijven. De rustieke charme van de oude molen draagt bij aan de unieke beleving.

De gîte 'Les Herbes Folles' is helemaal anders: het is een landelijk verblijf met uitzonderlijke voorzieningen. Met 6 kamers, een uitgestrekte tuin en zelfs een bioscoopzaal verwelkomt 'Les Herbes Folles' je in Maredsous. Deze gîte in de vallei van de Molignée, straalt comfort en gezelligheid uit, waardoor het de ideale plek is voor een ontspannen verblijf met vrienden en familie.

Meer info vind je via deze links: 

Maredsous en omgeving

Abdij van Maredret

Kasteel van Bioul

Wandelen

Fietsen

Tuinen van Annevoie

Park van Furfooz

Copyright foto's: VISITWallonia, Bruno D'Alimonte, Bruno D'Alimonte, Mathieu Pfennings, Yoshimura, Trekking & Voyage, Bruno D'Alimonte, Les Globe Blogueurs, Benjamin Potie, Benjamin Potie

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek