De natuurlijke charme van de Spaanse Balearen eilandengroep

De Spaanse eilandengroep Balearen, zijn een baken van natuurlijk pracht. Hun inheemse fauna en flora tonen je een rijkdom die uniek is. Met het oog op de natuurbescherming worden inwoners en toeristen geleid om optimaal te genieten van al wat de eilanden te bieden hebben.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Een schat aan inheemse fauna en flora

De Balearen vormen een schatkamer van inheemse fauna en flora, waarvan sommige soorten uniek zijn voor deze eilandengroep en nergens anders ter wereld te vinden zijn. Het eilandenrijk herbergt een rijkdom aan inheemse diersoorten, waaronder de majestueuze zwarte gier, de elegante rode wouw, de visarend, en de zeldzame Hermann's schildpad. Daarnaast dragen inheemse dieren, zoals de Balearenpad, de muurhagedis van Lilford, de Balearische pijlstormvogel en de Balearische Grasmus, bij aan de unieke charme van deze eilanden.

In het rijk geschakeerde landschap van de Balearen vinden we een verscheidenheid aan planten, variërend van de typische vegetatie van duinen en wetlands tot bergachtige gebieden en vlaktes. Dat alles wordt omringd door de typische groene landschappen die zo kenmerkend zijn voor het Middellandse Zeegebied.

Natuurbescherming heeft een hoge prioriteit, met een reeks beschermde gebieden die de ecosystemen van de eilanden koesteren. Deze beschermde gebieden omvatten een nationaal park, een natuursite en meerdere natuurparken, natuurreservaten en natuurmonumenten. Bovendien maken de eilanden deel uit van het Natura 2000-netwerk, een Europees initiatief dat zich inzet voor de bescherming van de natuur en het behoud van de biodiversiteit. De speciale beschermingsgebieden voor vogels heeft een totale oppervlakte van 221.084 hectare, zowel op het vasteland als in de zee. Zo dragen alle vier eilanden bij aan het behoud van deze kostbare natuurlijke schatten.

Cami de Cavalls

De wandelroute Camí de Cavalls loopt deels door het natuurpark en is een absolute aanrader voor wie wil genieten van de prachtige kustlijn van Menorca. De route van 185 kilometer geeft wandelaars de kans om kennis te maken met de natuurlijke schoonheid van het eiland. Verdeeld in 20 trajecten, variërend van 5 tot 13 kilometer, is de route geschikt voor wandelaars van alle niveaus. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden zoals vuurtorens, de archeologische vindplaats Talati de Dalt en verdedigingstorens. Vanaf de kliffen worden wandelaars getrakteerd op fenomenale uitzichten over de vele baaien en stranden van het eiland.

Ses salines

Een ander natuurlijk wonder in de regio is het natuurreservaat van es Vedrà, es Vedranell i Els illots de Ponent. Deze eilanden, verdeeld in twee groepen, dienen als belangrijke broedplaatsen voor zeevogels. Ze voegen nog meer natuurlijke pracht toe aan de prachtige natuurlijke omgeving van de Balearen.

Een van de meest opvallende natuurlijke wonderen van Mallorca is het Serra de Tramuntana-gebergte. Binnen dit gebergte schuilt een schat aan biodiversiteit, met prachtige bossen, vruchtbare valleien en majestueuze pieken. Wat dit gebied echt bijzonder maakt, is het culturele erfgoed dat is ontstaan uit eeuwenlange interactie tussen mens en natuur. In 2011 erkende UNESCO de Serra de Tramuntana als een Cultureel Landschap van Werelderfgoed. Hier vind je niet alleen een rijke flora en fauna, maar ook twee natuurlijke monumenten: Ses Fonts Ufanes, een natuurlijk hydrogeologisch fenomeen, en Torrent de Pareis, een van de meest spectaculaire landschappen van Mallorca.

Vogels spotten op Mallorca: een paradijs voor wandel- en vogelliefhebbers

Voor de avontuurlijke wandelaars en fervente vogelspotters is Mallorca een ware schat. Het eiland herbergt diverse natuurparken waar inheemse vogelsoorten gedijen. In de uitgestrekte draslanden van het natuurpark en natuurreservaat van S'Albufera vinden maar liefst 303 vogelsoorten hun toevlucht. Hier bloeien ook plantensoorten die kenmerkend zijn voor overstroomde gebieden met een sterke invloed van zout door de nabijheid van de zee. Dat maakt het tot een gebied van buitengewoon botanisch belang.

Het Parque Nacional Marítimo-terrestre del Archipiélago de Cabrera nodigt wandelaars uit om niet alleen inheemse vogelsoorten te observeren, maar ook te genieten van fascinerende flora. Daarbij lonken de kristalheldere wateren en betoverende baaien voor een verfrissende duik. Onlangs werd het beschermde gebied van het park uitgebreid tot bijna 90.000 hectare, waardoor het het grootste maritiem-terrestrische nationale park van Spanje is geworden.

Sa Dragonera, een klein eiland voor de kust van Mallorca, herbergt een uniek natuurgebied. Hier kunnen bezoekers niet alleen inheemse vogelsoorten bewonderen, maar ook de Balearenhagedis, die nergens anders ter wereld voorkomt. Elk van deze drie parken biedt speciaal aangelegde routes die het voor wandelaars gemakkelijker maken om de gebieden te verkennen.

Sportieve activiteiten om te doen in de Balearen

De Balearen bieden een uitgebreid scala aan sportieve activiteiten voor reizigers van elke leeftijd en interesse. Of je nu wandelaar of fietser bent, er zijn tal van bewegwijzerde routes op alle eilanden die je de prachtige landschappen laten ontdekken. Daarnaast bieden de eilanden ook ideale plekken voor kitesurfen, vooral op de stranden van Mallorca, waar kleurrijke vliegers boven het zand zweven tijdens bepaalde tijden van het jaar.

Maar de betovering van de Balearen beperkt zich niet tot het land. Onderwater onthult zich een geheel nieuwe wereld van schoonheid. De Pisidonia velden rondom Ibiza en Formentera bieden kristalhelder water en aangename watertemperaturen dankzij het milde klimaat. Onderwaterlandschappen met scheepswrakken, grotten en koralen maken de Balearen tot een waar paradijs voor duikers en snorkel liefhebbers.

Meer informatie vind je via de volgende links:

Balearen,

Camí de Cavalls

S'Albufera

sportieve activiteiten

Copyright foto's: Spain.info
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek