De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken:'Lonely Planet verklaart Gent als het meest waardevolle onontdekte juweel van België'

In 2011 bombardeerde Lonely Planet Gent al als het ‘best bewaarde geheim van België’. Het recente bezoek (met bijhorend lyrisch verslag) van Tony Wheeler, de Australisch-Engelse oprichter van Lonely Planet, geeft deze prestigieuze titel nog meer glans. Dat schrijft VRT NWS op 2 augustus 2023.

Decennia geleden richtte Wheeler samen met zijn vrouw Maureen het ondertussen iconische Lonely Planet op. Hoewel ze de wijde wereld doorkruisten, had Tony nog nooit één voet in Gent gezet. De iconische reisgidsenproducent bejubelde Gent twaalf jaar geleden nochtans als een must visit bestemming. Ondertussen bezocht Wheeler Gent wel én dat lees je in het reisverslag dat Visit Gent publiceert op hun website.

Gent? Een spannende mix van cultuur, erfgoed en sfeer

Wanneer je over België als toeristische bestemming leest, staat Brugge altijd in de schijnwerpers. Onterecht, ontdekte Wheeler, want Gent zorgt evengoed voor een spannende mix van cultuur, erfgoed en sfeer. Hij was onder de indruk van de romantische sfeer die dankzij de mooie avondverlichting en de aanwezigheid van water in de straten hangt. Wheeler vergaapte zich ook aan het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. Het unieke meesterwerk van de hand van de gebroeders Van Eyck deed z’n mond openvallen van verbazing. De bewogen geschiedenis en het te bezichtigen restauratieproces in het Museum voor Schone Kunsten deden dat evenzeer. En hoewel Wheeler het Gravensteen alleen van buitenaf heeft gezien, vond hij zelfs dat “afschrikmiddel voor indringers” bijzonder indrukwekkend. Het is zijn eerste, maar dus zeker niet zijn laatste bezoek aan Gent. Wij schrikken daar alvast niet van op. De hoofdstad van Oost-Vlaanderen is een groene, historische en aldoor bloeiende stad. Wie houdt daar nu niet van?

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek