De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Valencia: duurzaam genieten in de Groene Hoofdstad van 2024'

Voor een duurzame droomvakantie moet je naar Valencia. De uitgestrekte groene ruimtes nodigen uit tot ultieme ontspanning. En dan is er nog het duurzame behoud van Valencia’s rijke geschiedenis, de pure gastronomie… Enfin, je snapt waarom de Europese Commissie dit bruisende stadsparadijs tot ‘Groene Europese Hoofdstad van 2024’ kroont. Dat schrijft HLN.be op 15 maart 2024.

Wie houdt er nu niet van Valencia? Het is een stad met een rijk cultureel erfgoed en weelderig groen, bijna het hele jaar door zon en een heerlijke lokale gastronomie. Maar pronken met de titel van Groene Hoofdstad van Europa? Daarvoor moet een stad allereerst meer dan 100.000 inwoners tellen. Check. De échte uitdaging ligt in het behalen van diverse ecologische doelen en prestaties. Gelukkig vinkt Valencia veel vakjes aan. Daarom ontvangt de stad nu een toelage van 600.000 euro om te investeren in projecten die de duurzaamheid van de stad nog verder ontplooien.

Voorsuitstrevende Spaanse parel

Valencia zet zich actief in voor hernieuwbare energie en groene afvalverwerking. Bekijk een plan en de stad kleurt tot diep in het centrum groen. Logisch want Valencia beschikt over maar liefst vijf miljoen vierkante meter aan tuinen. Als toerist geniet je ook van rust buiten de groene zones. Valencia telt veel autovrije straten waarover je naar hartenlust kan flaneren. Verkies je de ontdekkingstocht per fiets? Met meer dan 160 kilometer aan fietspaden, verken je de stad veilig en gemakkelijk op je stalen ros. En dan hebben we het nog niet gehad over de lokale gastronomie. De kleurrijke fruitboomgaarden en moestuinen rondom de stad kleuren oranje, terwijl de gezellige lokale markten je jaarrond laten genieten van smaakvolle seizoensproducten. Dankzij dit korte-ketenavontuur blijven de transportkosten laag, net als de CO2-uitstoot! Koken met lokale ingrediënten is voor Valenciaanse chef-koks geen modegril, maar pure traditie. Als je een smaakvol, ethisch verantwoorde maaltijd voor je neus geschoven krijgt, worden je zintuigen toch dat tikkeltje extra verwend. Wat denk je, citytrip boeken?

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek