De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Staat de iconische toren in Bologna op instorten?'

Om je ongestoord te vergapen aan de iconische Garisenda-toren van de oude binnenstad van Bologna moet je snel zijn. Het bouwwerk uit de 12de eeuw helt dusdanig dat er vrees bestaat voor mogelijk instortingsgevaar. Dat schrijft NOS in een artikel op 9 november 2023.

In het centrum van Bologna tonen de Garisenda-toren en de naburige Asinelli-toren de rijkdom van de Italiaanse middeleeuwen. Deze hellende torens vertoonden altijd al enige beweging en worden voortdurend door wetenschappers gemonitord met behulp van moderne technologie. Maar sinds eind oktober beweegt de 48 meter hoge toren op een atypische manier en verliest hij mogelijk z’n stabiliteit. Daarom heeft het stadsbestuur de omgeving rondom de torens meteen ontoegankelijk gemaakt voor toeschouwers, bus- en autoverkeer.

Stabiliseren en restaureren

Zodra de boetiekjes, universiteit en horecazaken in het centrum hun deuren openen kan Bologna stampvol stromen. Hoe houd je het overzicht en ontvlucht je de drukte? Simpel, door La Garisenda te bezoeken. De toren, voltooid in 1109, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Geen wonder dat zoveel toeristen het terracotta bouwwerk trotseren. Op die beklimming zal je helaas nog enkele jaren moeten wachten. Geen enkele wetenschapper kan met absolute zekerheid zeggen of de toren op het punt staat om te vallen. Wat wel vaststaat, is dat de toren een helling heeft van drie meter, duizend jaar oud is en is gebouwd met materialen die afslijten door weersomstandigheden. Voor het herstel van de stabiliteit van de toren zijn dus ingrijpende werkzaamheden nodig, waarbij het stadsbestuur een beroep doet op de expertise van een architectenbureau, ingenieurs en cultuurhistorici. Er is dus volop aandacht voor het herstel dat jaren kan duren en miljoenen euro’s zal kosten. Maar zo’n icoon – dat zelfs vereeuwigd is in de Goddelijke Komedie van de Italiaanse schrijver Dante - laat je natuurlijk niet zomaar verloren gaan.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek