De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Sagrada Familia'

Net zoals de Eiffeltoren voor Parijs, is de Sagrada Família voor Barcelona een absolute must-see. Een stedentrip is niet compleet zonder een bezoek aan dit iconische meesterwerk van Antoni Gaudí. Binnen twee jaar zal de bouw eindelijk voltooid zijn! Dat schrijft Het Nieuwsblad in een artikel op 26 maart 2024.

“Is da nu nog nie af?!” Ik ben er zeker van dat veel toeristen in Barcelona met exact dezelfde gedachte omhoog tuurden naar het iconische bouwwerk van Antoni Gaudí. Dat is niet verwonderlijk, aangezien het al 144 (!) jaar geleden is dat de gerenommeerde Spaanse architect de eerste steen van de basiliek legde en zelfs op de bouwwerf woonde. Waarom de populaire stad mikt op 2026? Omdat het dan precies 100 jaar geleden is dat Gaudí overleed. De ambitie om de basiliek volgens zijn exacte plannen (uit 1915) te voltooien brandt dus feller dan ooit.

'Erfgenamen van Gaudi' klaren de klus

Van de Spaanse Burgeroorlog tot de coronapandemie én met tussenpozen van financiële problemen, vandalisme en een 140 jaar oude, niet-goedgekeurde bouwvergunning: pfieuw, op deze manier begrijp je waarom het immense project anno 2024 nog steeds niet is afgerond. Gelukkig zijn volgens de voorzitter zowel het geld (enkel afkomstig van giften en entreegeld van jaarlijks vijf miljoen bezoekers) als het materiaal beschikbaar om het gebouw volledig af te werken binnen twee jaar, inclusief de toren gewijd aan Jezus Christus. Met een hoogte van 172,5 wordt deze toren zelfs de hoogste blikvanger van Barcelona genoemd. Hoewel de Sagrada Familia zelf in 2026 klaar moet zijn, blijven ze de basiliek hier en daar nog opsmukken. Met sculpturen en decoratieve details bijvoorbeeld, maar ook met de bouw van een grote externe trap die tot de hoofdingang moet leiden. Buurtbewoners en bedrijven protesteren hier echter tegen, dus deze werkzaamheden zullen zeker tot 2034 duren. Binnenkort pronken dus niet alleen Casa Vicens, Palau Guëll, Casa Batlló en Casa Millá op je bucketlist, maar ook een volledig afgewerkte Sagrada Familia.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek