De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Nachttrein van Brussel naar Berlijn rijdt vanaf mei door naar Praag'

Hoe kan je zoveel mogelijk historische plekken en adembenemende landschappen aan elkaar rijgen op slechts 15,5 uur tijd? Piece of cake: koop een kaartje van European Sleeper en stap aan boord van de nachttrein die je binnenkort van Brussel of Amsterdam naar Dresden en de Tsjechische hoofdstad Praag voert (of andersom). Dat schrijft VRT NWS in een artikel op 10 oktober 2023.

De nachttrein die drie keer per week vanuit België en Nederland vertrekt met Berlijn als eindbestemming, zal vanaf 25 maart verder sporen richting Dresden en het prachtige Praag. Op deze manier slingert de European Sleeper je langs talloze plaatsen van historisch belang en maar liefst vier Europese hoofdsteden: Brussel, Amsterdam, Berlijn en Praag. Het spoorbedrijf denkt dus veel extra reizigers aan te trekken. Ze verwachten zelfs dat ongeveer 40 procent van de passagiers vanuit Brussel en Amsterdam naar Dresden of Praag zal sporen.

Elke treinreis is een avontuur op zich

Reizen per trein is gelijk aan slow travel. Deze ontspannende, avontuurlijke en duurzame vorm van reizen zit helemaal (terug) in de lift. Geen wonder: terwijl de nachttrein via de buitenwijken langzaam Brussel verlaat, kan jij rustig uitpakken of in de treinbar kennismaken met lokale lekkernijen. Rollen door de nacht en in slaap gewiegd worden door een schommelende trein werkt bijna hypnotiserend. En als je ’s ochtends wakker wordt? Dan is het tijd om non-stop te genieten van fenomenale en steeds veranderende uitzichten of nieuwe mensen te ontmoeten. Overtuigd? Op maandag, woensdag en vrijdag vertrekt de trein om 19.22 uur vanuit Brussel-Zuid. De trein stopt in Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam en verschillende andere Nederlandse en Duitse stations voordat hij de volgende dag rond 6.20 uur in Berlijn aankomt. Vervolgens bereikt de trein Dresden rond 8.30 uur en Praag even voor 11 uur. Reizigers die op zondag, dinsdag en donderdag vertrekken vanuit Praag rond 18 uur, arriveren rond 9.30 uur in Brussel.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek