De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Mount Fuji'

Mount Fuji, een topbestemming in Japan, heeft nu een toegangspoort om het aantal bezoekers te beperken. Dagelijks mogen maximaal vierduizend bezoekers de beklimming naar de top starten. Dat schrijft National Geographic in een artikel op 18 juni 2024.

Een bezoek aan Japan zonder Mount Fuji te beklimmen, dat is als naar Yellowstone National Park gaan zonder bizons te spotten, naar Lissabon zonder Pastéis de Belém te proeven, naar Bondi Beach zonder het warme zand tussen je tenen te voelen. Je snapt het wel, ’t is écht zonde. Helaas beseffen veel (buitenlandse) toeristen dit maar al te goed, waardoor het aantal klimmers serieus de spuigaten uit loopt. Sterker nog, het aantal mensen dat de vulkaan wil beklimmen, is groter dan wat het gebied aankan. Daarom komt de Japanse gouverneur van de regio Yamanashi nu met drastische maatregelen op de proppen.

Maatregelen voor Japans toeristenprobleem

Japan, en een beklimming van vulkaan Fuji in het bijzonder, staat al lang op menig reisradar, maar omdat het Land Van De Rijzende Zon zo lang op slot was tijdens en na de pandemie, passeerden velen er nog niet. Met ruim tweehonderdduizend hikers die de top van Mount Fuji bereikten, kwam daar in 2023 verandering in. Het heeft ook wel iets magisch, je zo klein voelen op die imposante vulkaan. Na een paar uur van klimmen en dalen, van gehijg gecombineerd met open monden en kippenvel, bereik je het hoogste punt van de 3776 meter hoge berg. Maar als je bedenkt dat het klimseizoen zich beperkt tot slechts 72 dagen, van juli tot halverwege september, begrijp je dat zelfs de hoogste berg van Japan snel verzadigd raakt. Daarom is er nu een toegangshek geplaatst waar dagelijks maximaal vierduizend bezoekers door mogen. Tussen 16.00 en 03.00 uur kom je alleen binnen met een reservering voor een overnachting in een hut langs het Yoshida-pad. Hoewel de beklimming vrij toegankelijk is, zijn sommige hikers slecht voorbereid of rusten ze niet genoeg uit. Bovendien vormt het afval dat toeristen achterlaten een enorme uitdaging. Opnieuw rijst de vraag: waar is de harmonie?

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek