De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: Helft van Parijse Place de la Concorde wordt voetgangersvriendelijk

Na de zomer zal de helft van Place de la Concorde in de Franse hoofdstad Parijs worden afgesloten voor autoverkeer. Binnenkort flaneer je zorgeloos van Jardin des Tuileries naar de iconische obelisk in het midden van het plein. Dat schrijft Gazet van Antwerpen in een artikel op 16 januari 2024.

Het is naast het Place du Tertre en Place Vendôme hét iconische plein van Parijs: Place de la Concorde. Met een oppervlakte van meer dan 8 hectare is de open achthoek in het 8ste arrondissement een centrale locatie voor fenomenale uitzichten op historische monumenten zoals Champs-Élysées, de Arc de Triomphe en de Madeleine. Niet verwonderlijk kondigt burgemeester Anne Hidalgo een half jaar voor de start van de Olympische Spelen aan dat een deel van het plein autovrij wordt.

Auto als intermezzo in de geschiedenis van het plein

Place de la Concorde wordt tijdens de Zomerspelen – die plaatsvinden tussen 26 juli en 11 augustus – het toneel voor BMX Freestyle, breakdance en skateboarden. Het plein vormt ook het middelpunt van de spectaculaire opening van de Paralympics. Om dit alles in goede banen te leiden zal het gedeelte vanaf het park Jardin des Tuileries tot aan de obelisk dus exclusief bestemd zijn voor voetgangers. Aangezien burgemeester Anne Hidalgo benadrukt dat het verkeer soepeler verloopt door de afsluiting van de helft van het plein, zal deze gewijzigde verkeerssituatie ook na de doortocht van de Olympische Spelen van kracht blijven. Zorgeloos wandelend over het plein kun je je een nog betere voorstelling maken van de hoogtijdagen van het plein, toen het diende als publieke executieplaats tijdens de Franse Revolutie. In 1836 ruimde de guillotine plaats voor de imposante 23 meter hoge obelisk van Ramses II uit Luxor, een genereus geschenk van de toenmalige onderkoning van Egypte. Wat direct opvalt zijn de hiërogliefen en de tekeningen op de sokkel die illustreren hoe de obelisk werd getransporteerd en opgericht. Na de zomer wordt het dus ontspannen staren en ronddwalen op het plein.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert de curator van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. GRANDE.be curator Amber Francken geeft er ook haar eigen mening over.
 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek