De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Haspengouw creëert eigen pelgrimsroute'

Wie Haspengouw zegt, denkt fruit en bloesems. Sinds kort ontdek je de Limburgse streek via de bijna 100 km lange pelgrimsroute 'Via Christina Mirabilis', waar haar verhaal je leidt langs natuur, erfgoed en kunst. Dat schrijft VRT NWS in een artikel op 21 juni 2024.

Een Pelgrimsroute afwandelen? Daarvoor hoef je voortaan niet meer naar het iconische bedevaartsoord Santiago De Compostela. Een groep van 35 vrijwilligers heeft sinds kort dus zelf een pelgrimsroute ontwikkeld in ons eigen Belgenlandje. De route slingert van Sint-Truiden naar Wellen en Borgloon, om weer terug te keren naar Sint-Truiden. Onderweg ontdek je het verhaal van Christina Mirabilis: een heilige die volgens de legende na haar dood in Haspengouw rondzwierf.

Voor (niet)-gelovige wandelaars

De Via Christina Mirabilis bestaat uit vijf opeenvolgende dagetappes door de streek waar Christina heeft gewoond. Maar wie is de heilige Christina? Volgens de overlevering uit 1232 sterft ze op jonge leeftijd, maar verrast ze iedereen door op haar eigen begrafenis weer tot leven te komen. Na haar verrijzenis is ze allesbehalve gelukkig. Ze wordt als vreemd en bijna onhandelbaar beschouwd en zwerft rond in de Haspengouwse dorpen, op zoek naar eenzaamheid. Tot ze een heilige vrouw wordt… Is de route dan enkel geschikt voor gelovige wandelaars? Helemaal niet. De tocht door deze prachtige natuur en rijke erfgoed is een verademing van het drukke alledaagse leven, ideaal om te genieten en tot rust te komen. Wil je de pelgrimsroute verkennen? Bestel dan de wandelgids via de website van Christina Mirabilis of haal een exemplaar op bij de toeristische dienst van Sint-Truiden.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek