De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Balmoral Castle opent voor het eerst voor het publiek'

Aye lads en lassies! Deze zomer bezoek je voor de allereerste keer in de geschiedenis onontdekte delen van Balmoral Castle. Je bewondert het buitenverblijf van de Britse koninklijke familie in de Schotse Hooglanden tijdens een intieme rondleiding met gids. Dat schrijft VRT NWS in een artikel op 3 april 2024.

Vergeet deze zomer je bezoek aan de (massa) toeristische trekpleisters zoals Buckingham Palace of Windsor Castle. Tussen 1 juli en 4 augustus neemt een ervaren gids een groepje van 10 personen mee op een historische reis door de koninklijke vertrekken waarin King Charles en Queen Camilla hun zomervakantie doorbrengen. De Britten bekijken het als een poging van King Charles om koninklijke residenties toegankelijker te maken voor het ‘pleps’. Al kost een toegangskaartje je wel nog steeds 100 pond (117 euro). Voeg daar wat scones, sandwiches en clotted cream aan toe en je legt zelfs 150 pond (175 euro) neer. 

Ontdek de liefde van generaties koninklijke families voor het kasteel

Balmoral Castle leest als een geschiedenisboek: van Queen Victoria en Prince Albert's eerste bezoek in 1842 tot de bouw van een nieuw kasteel door dit koninklijke paar en verder naar september 2022, toen Queen Elizabeth II er haar laatste adem uitblies. De tour leidt jou langs de mooiste kamers en historische plekjes, aangevuld met een bezoekje aan de tuinen. Dat laatste is niks nieuws, want de tuinen lokken jaarlijks al zo’n duizenden royalty-watchers. Tijdens zo’n audiotour krijg je echter maar een sneak peek van één kamer in het kasteel. Vanaf deze zomer vergaap je je niet alleen aan de balzaal en de Engelse rozen in King Charles’ geliefde tuinen, maar ook aan het weelderige interieur van bijvoorbeeld de bibliotheek, de eetkamer, de lobby en The Drawing Room, waar één van de laatste foto’s van koningin Elizabeth II is genomen. De proefperiode eindigt wanneer de zomervakantie van koning Charles en Camilla op het landgoed start. Daarna start een evaluatie van de impact van het verhoogde aantal bezoekers op het historische gebouw.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek