De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 5 tips om je jetlag aan te pakken voor en tijdens het reizen

Sommige vakantiebestemmingen moet je zien, voelen en meemaken. Vaak betekent dit ook dat je voor die ervaringen enkele uren in het vliegtuig doorbrengt. Enter de jetlag. National Geographic deelt in een artikel van 10 januari 2024 maar liefst 5 handige tips om je jetlag te trotseren.

Niks zo leuk als culturele pracht en adembenemende natuur ontdekken terwijl je de wereld rondreist, toch? Zeker, maar als je met het vliegtuig meerdere tijdzones doorkruist, loop je het risico op een verstoring van het circadiaans ritme. Lees: je biologische klok raakt helemaal in de war. Daarom loop je op je eerste dag als een zombie door de stad en rammelt je maag op de meest ongewone momenten. Ons lichaam leeft immers op het ritme van onze eigen biologische klok, perfect afgestemd op onze tijdzone. Gelukkig biedt National Geographic je vijf praktische en door wetenschappelijke inzichten geïnspireerde tips om je lichaam te helpen afstemmen tijdens je reis.

Wennen, slapen en veel comfort

Kies bij voorkeur voor vluchten die overdag landen, want het zonlicht helpt je interne klok te resetten. Om je biologische klok snel aan te passen aan een nieuwe tijdzone, begin je de dag op je bestemming bijvoorbeeld met een stevig ontbijt en cafeïne op het lokale tijdstip. Zo zullen je darmen en hersenen sneller acclimatiseren. Vermijd blootstelling aan licht voor het slapengaan, vooral als je op je eindbestemming enkele uren achterloopt. Schuif een zonnebril op en ruil die in voor een slaapmasker net voordat je echt wegdroomt. Op deze manier geef je je hersenen een duwtje, want zodra ze duisternis detecteren, schakelen ze automatisch over naar de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Wat nog helpt tegen een jetlag? Je vliegreis zo ontspannen mogelijk maken met nekkussens, knuffels, dekens en koptelefoons met ruisonderdrukking. En niet te veel piekeren over de symptomen van een jetlag helpt natuurlijk ook. Al blijft de meest effectieve manier om een jetlag te voorkomen toch vooral door discipline voor je reis te hanteren: beheer nauwkeurig je bedtijd voor je trip, je blootstelling aan licht en je cafeïne-inname. Fijne reis!

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert de curator van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. GRANDE.be curator Amber Francken geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek