Museumsinsel Berlijn

De actieve route: 8 UNESCO schatten in en rond Berlijn, Dessau en Cottbus

Voor wie de regio in en rond Berlijn wil leren kennen lanceerde de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme de actieve route. Je wandelt door eeuwenoude landschappen, maakt een schilderachtige boottocht en fietst door uitgestrekte parken. Met een verblijf van vijf nachten in Berlijn, twee nachten in Dessau en drie nachten in Cottbus, beslaat de route 344 km en bezoek je maar liefst acht UNESCO Werelderfgoederen. Als kers op de taart kan je de wondermooie regio ontdekken op jouw eigen tempo en op een duurzame manier. De volledige route is mogelijk met de trein, fiets en andere openbaar vervoersmiddelen.

Van Oudheid tot Moderniteit: erfgoed van Berlijnse Musea en Woonwijken

Onze reis begint in de dynamische stad Berlijn, waar we vijf dagen zullen vertoeven. Op dag één betreden we de betoverende Museumsinsel. Gelegen in de kalme wateren van de rivier de Spree, siert het eilandje sinds 1999 de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vijf gerenommeerde musea - de Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Neues Museum, Bode-Museum en Pergamonmuseum - weerspiegelen onze geschiedenis en toekomst. Met de nadruk op oudheid, geschiedenis en schilderkunst schetsen ze een prachtig tableau van de menselijke evolutie. Na een dag vol ontdekkingen, verwelkomt Berlijn ons in zijn smeltkroes van culinaire hoogstandjes.

Dag twee verkennen we met het openbaar vervoer zes modernistische woonwijken die in 2006 door UNESCO erkend werden als Werelderfgoed. Deze levendige wijken ademen de geest van de bruisende jaren 20 van de vorige eeuw uit. Berlijn was toen al een sprankelende metropool, maar kampte met woningtekorten. Moderne sociale woonwijken schoten als paddenstoelen uit de grond. Met hun frisse kleuren en moderne stijl brachten ze een positieve verandering in de leefomstandigheden van mensen met een laag inkomen.

Beukenbos Grumsin: een Adembenemende Ontsnapping uit het Stadsleven

De volgende dag trekken we de natuur in. Op slechts een uur met de trein vanuit Berlijn, ligt het betoverende UNESCO Werelderfgoed beukenbos Grumsin. Vanuit het station van Angermünde vertrekt tussen mei en oktober de Grumsin WelterbeBus naar Altklükendorf, het startpunt voor adembenemende wandeltochten door het bos. Je ontdekt er met water gevulde holtes uit de ijstijd en kleine moerassen met unieke diersoorten. Langs de Gramsiner Genusswanderweg - gemarkeerd met 'G' - vind je gezellige cafés en boerderijwinkels voor een culinaire pauze. Na twee dagen in het drukke Berlijn biedt het bos een onvergetelijke ontsnapping in harmonie met de natuur.

Van Stadsleven naar Koninklijke Grandeur: fietsroutes door Berlijn-Usedom en Wannsee-Babelsberg

De laatste twee dagen in Berlijn ontdekken we de omgeving per fiets. We volgen een gedeelte van de langeafstandsfietsroute 'Berlijn-Usedom'. We passeren het Mauerpark, de groene Berlijnse buitenwijken en houden uiteindelijk halt in de middeleeuwse stad Bernau. Het oude stadscentrum nodigt uit om in te verdwalen en te kuieren langs de stadsmuren. In de namiddag wachten de 'ADGB Trade Union School' en het 'Bauhaus Monument Bernau', beide UNESCO-sites.

Op dag vijf, de laatste dag in Berlijn, brengt de S-Bahn ons naar het serene Berlin-Wannsee, het startpunt voor een 20 km lange fietstocht langs de Wannsee-Babelsberg fietsroute. Langs deze route komt het UNESCO Werelderfgoed 'Paleizen en Parken van Potsdam en Berlijn' tot leven. We trappen langs majestueuze paleizen en kastelen omringd door weelderige parken.

Dessau: een reis langs Bauhaus-meesterwerken en weelderige tuinen

Tijdens onze volgende etappe van de reis wacht het charmante Dessau op ons, slechts anderhalf uur per trein van Berlijn. Deze schilderachtige stad is het best te ontdekken via de vele fietspaden die zich als slingerende aderen door het stadslandschap uitstrekken.

Op dag één in Dessau wagen we ons aan de 22 kilometer lange ‘Bauhaus Bike Tour‘. Als een eerbetoon aan de invloedrijke Bauhaus-beweging, biedt de tour architectuurliefhebbers de kans om enkele van de meest vooruitstrevende ontwerpen van de kunststroming te bewonderen. Langs de route komen we iconische meesterwerken tegen, waaronder het beroemde Bauhaus-gebouw, de Masters' Houses en het historische Kornhaus.

Voor onze tweede dag in Dessau staat de 'Garden Kingdom Tour: Prince Franz' op het programma.  Deze fietstocht neemt ons mee op een 70 kilometer lange reis door het prachtige tuinenrijk van Dessau-Rosslau. Voor degenen die een ontspannen tocht verkiezen, zijn er kortere wegen beschikbaar. Onderweg genieten we van de betoverende Elbeweiden, het biosfeerreservaat Midden-Elbe en het UNESCO-werelderfgoed Dessau-Wörlitz-Tuinrijk met zijn indrukwekkende kastelen en parken.

De Erfenis van Hermann Fürst von Pückler-Muskau: de parken van Bad Muskau en Branitz

We sluiten de actieve route af met een driedaags verblijf in Cottbus. Op dag 8 en 9 bezoeken we de UNESCO Werelderfgoed Fürst-Pückler parken in Branitz en Bad Muskau. Beide parken zijn unieke juweeltjes van landschapsarchitectuur en werden in de negentiende eeuw ontworpen door Hermann Fürst von Pückler-Muskau.

Het Bad Muskau Park, op de grens van Duitsland en Polen, is het grootste park van de twee. Perfect aangelegde paden, weelderige gazons en waterpartijen nemen ons mee op een betoverende reis. Idyllische vijvers en sierlijke bruggen verbinden de Duitse en Poolse oevers, waardoor we te midden van al dat moois een gevoel van eenheid en harmonie ervaren.

Het Branitzer Park, in de schaduw van de stad Cottbus, is een andere parel die de stempel van Fürst Pückler draagt. De piramidevormige heuvels en kunstmatige meren ademen een mystieke sfeer uit. De neogotische pracht van het Branitz-kasteel, eens de residentie van Fürst Pückler, voegt een vleugje koninklijke grandeur toe aan het park.

Verdwalen in het Waterlabyrint van Spreewald: boottocht langs Beekjes en Stromen

De tiende en laatste dag, komen we helemaal tot rust in het UNESCO Biosfeerreservaat Spreewald.  Na de laatste ijstijd vertakte de Spree rivier zich er in een netwerk van waterwegen. We laten ons op een bootje meevoeren langs een wirwar van beekjes en stromen en bewonderen de rijke natuur en traditionele Sorbische cultuur.

Als de avond valt, nodigt de oude stad van Cottbus uit voor een avondwandeling. De historische charme en het erfgoed van de stad omarmen ons terwijl we nagenieten van de ontdekkingen van dit stukje Duitsland.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Actieve route

Museumsinsel Berlijn

Restaurants Berlijn

Grumsin WelterbeBus

Fietsroute Berlijn-Usedom

Wannsee-Babelsberg fietsroute

Bauhaus Bike Tour

Garden Kingdom Tour: Prince Franz

Cottbus

Branitzer Park

Spreewald boot

Copyright foto's: © DZT/Dagmar Schwelle, Lookphotos/Günther Bayerl, Adobe Stock/pit24, DZT/Julia Nimke, DZT/Felix Meyer, Kulturstiftung Dessau-Wörlitz/Michael Deutsch,  DZT/Francesco Carovillano, Getty Images/querbeet, Branitz/Bildarchiv Monheim GmbH, Adobe Stock/Sina Ettmer
Füst-Pückler-Park
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek