Culinaire reis van de Oostkust naar de Westkust in België

Al struinend langs de adembenemende plekken aan De Kust, kom je deze restaurants en bistro’s zeker tegen. We leggen de focus op adressen waar je heerlijk kunt genieten van gerechten die voorkomen in de Gault & Millau Gids en de Michelin Gids. Kom mee aan tafel, van de Oostkust door het Middenkust tot aan de Westkust! 

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be.

Oostkust

Aan de Oostkust vinden we Nele en Jean-Philippe. Ze baten samen het restaurant Le Kok sur Mer in Vlissegem uit. Als leerlingen van Wout Bru en De Karmeliet staan ze klaar om je te verwelkomen in hun eigen restaurant met persoonlijke accenten. Door nauwe samenwerkingen met lokale boeren toveren ze de lekkerste gerechten met streekproducten als Limousinrundvlees, biokippen en geitenkaas. Maar ook lekkers uit de Noordzee kunnen niet ontbreken, bijvoorbeeld pieterman, rode poon, tarbot en garnalen. 

In bistro "De Kruidenmolen"in Klemskerke, van Stijn Bauwens en Veerle Quintens, leggen ze de focus op gastvrijheid. Hun succesformule bestaat uit klantvriendelijkheid en het aanbieden van kwaliteit en creativiteit. Als liefhebbers van klassieke, traditionele smaken, brengen ze een ode aan al wat lekker en Belgisch is: van huisgemaakte paté, tot koffie en melk of verse groenten rechtstreeks van de boer. 

Middenkust

Den Toogoloog in Middelkerke was vroeger een oude beenhouwerij uit de jaren '20' van de vorige eeuw. Daarna werd het verbouwd tot een 'BIER'-houwerij. Op hun kaart staan meer dan 170 soorten bier en een kleine eetkaart om heerlijk te tafelen. Zo kan je er proeven van de Sint Bernardus Abt 12, Blonden Os of Verzet blond bijvoorbeeld. 

Niet ver van de duinen en strand in Middelkerke ligt Vlass van Stefaan Lauwereins. Daar serveren ze vingerlikkende gerechten van vis, vlees en wild. Met elke hap proef je de passie. Hun menu bestaat uit perfect geselecteerde verse seizoensproducten met nadruk op Noordzeevis, Hopscheuten en handgepelde garnalen. Hun zaak maakt het mogelijk om gezellig, intiem te tafelen. De zitplaatsen zijn beperkt, wat de zaak nog charmanter en eleganter maakt. 

Westkust

In de Westkust, vind je Chef-kok Jean-Paul Bonnez, van La Coupole. Hij groeide op in het vissersleven in De Panne. Hierdoor is hij geboren en getogen met het gevoel over wat er gesmaakt wordt. Hier ligt de focus op de versheid en smaak van Noordzeevis. Op het menu vind je pijlinktvis, duinasperges en heuvellandse wijn. Wist je dat zijn garnaalkroketten gemaakt worden volgens 30 jaar oude recept? 

Hostellerie Le Fox van Sterrenchef Stéphane Buyens werkt met de beste en lekkerste producten van land en zee. Gastronomie doet hier niet mee aan de nieuwe trends. Cuisine du coeur is waar het om draait. Verse, kwaliteitsvolle seizoensproducten maken recepten waar we van watertanden. Denk hierbij aan schelvis of makreel, hopscheuten en asperges uit de duinen. Maar ook de grijze garnalen, gemaakt volgens traditioneel recept, ontbreken niet!

Ontdek alle adresjes met de leukste restaurants aan De Kust, via deze digitale gids

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Copyright foto's: Westtoer

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek