Castilië en León: landschappen, geschiedenis en lekker eten

De Spaanse regio Castilië en León, in het noordwesten van de Iberische Peninsula, vormt de grens met Portugal. De streek kenmerkt zich door kleine, prachtige dorpjes. De charme van landelijk Spanje toont zich door het landschap, koninklijke geschiedenis en bezienswaardigheden, maar ook liefhebbers van lekker eten en uitstekende wijn vinden er hun gading zeker.

Afbeelding met clipart, illustratie, Graphics, tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met spain.info

Vroeger waren deze regio’s de koninkrijken Castilië en Léon. Nu bestaat het uit negen provincies: Avila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora. Het gebied telt bijna 40 beschermde natuurgebieden waar je al sportend kunt genieten van de natuur in zijn unieke vorm. Je kan er klimmen, fietsen, kajakken... Vul je beleving verder aan met de traditionele hartige gerechten als gebraden lamsvlees, bloedworst, ‘botillo’ (gevuld gezouten vlees), gebraden speenvarken en wijn uit de regio Ribera del Duero.

De charme van Segovia

Op minder dan een uur van Madrid neemt Pedraza in Segovia, een middeleeuws dorp met geplaveide straatjes, je mee naar de 16de en 17de eeuw, toen de meeste herenhuizen werden gebouwd. De welvaart van toen was te danken aan de hoge kwaliteit van de stoffen die er gemaakt werden als concurrentie met de import uit Vlaanderen. Vooral het Plaza Mayor is charmant, met zuilengangen en terrasjes die schaduwrijke plekjes bieden om te zitten, iets te eten of te drinken. Speenvarken en lamsvlees zijn de plaatselijke delicatessen. Daarna kan je langs het kasteel en de gerestaureerde stadsmuren passeren. De eerste twee zaterdagen van juli vieren ze de Candlelit Night en het Candlelit Concert. Als de avond valt, wordt het dorp verlicht door duizenden kaarsen, en de stilte wordt alleen verbroken door het geluid van een klassiek orkest. Nog enkele dorpen in Segovia die op je lijst horen te staan: Maderuelo, Ayllón, Sepúlveda, El Muyo en Sotosalbo. 

De stad Segovia werd in 1985 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoedstad en wordt gedomineerd door de prachtige aquaduct, een van de mooiste staaltjes van Romeinse techniek. De kathedraal is bekend als 'de koningin' van de Spaanse kathedralen. Het koninklijke fort en zijn vele religieuze en civiele constructies verlenen niet alleen een esthetische aantrekkingskracht, maar ook een onbetwistbare culturele waarde aan deze stad. In straten en gebouwen zijn nog steeds sporen waar te nemen van het naast elkaar bestaan ​​van de joodse, islamitische en christelijke cultuur. Elk jaar vormen de straten van Segovia het decor voor een breed scala aan interessante culturele en toeristische activiteiten zoals de kerstviering Navidad Cultural of het rock en roll festival Maraton Rock. Ook het jaarlijks paasfeest wordt er uitbuiding gevierd gedurende een week vol tentoonstellingen en misvieringen. In de zomer kan je genieten van rondleidingen door gidsen verkleed als historische figuren die in de regio vertoefden. 

Verborgen schatten van het binnenland

Andere plekken die je ook zeker moet ontdekken zijn Granja de Moreruela, in Zamora. Daar staat het klooster van Santa María de Moreruela, een goed voorbeeld van de verborgen schatten van het Spaanse binnenland. De kerk had grote invloed op de bevolking in de 12de eeuw door het dagelijks leven te regelen. Het is gebouwd in de gotische stijl en bestaat uit drie verdiepingen. 

Urueña in Valladolid, is een ware parel. Met haar vijf musea, twaalf boekwinkels en een leeszaal, is het een boekenstad. Nochtans telt het minder dan 200 inwoners. Het dorp Frías in Burgos lijkt dramatisch uit het groene landschap op te rijzen. De hoogste punten zijn het 10de eeuwse fort en de kerk van San Vicente Mártir, met een fantastisch uitzicht vanaf beide plekken. De middeleeuwse brug is een Romeins bouwwerk.

Het land van gezangen en heiligen

Ávila werd in 1985 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad, bekend als een 'land van gezangen en heiligen', is omgeven door bijna drie kilometer aan muren. Hierachter zijn monumentale schatten, waaronder de kathedraal en een aanzienlijk aantal mooie kerken, kloosters, paleizen en statige huizen, veilig geborgen. De stad is doordrenkt met de sfeer van spiritualiteit van haar meest illustere persoonlijkheid: de heilige Theresia van Ávila. Het hele jaar door is Ávila gastheer van een groot aantal evenementen. Een van de belangrijkste is de Goede Week, uitgeroepen tot evenement van internationaal toeristisch belang. Een andere populair evenement is het International Circus Festival, dat plaatsvindt tussen eind augustus en begin september.

Bonilla de la Sierra is een weinig bekend dorpje dat werd gekozen als toevluchtsoord voor koningen en bisschoppen. Het vormde een bevoorrechte enclave in de 14de en 15de eeuw. Het is minder dan een uur rijden van de stad Ávila en ongeveer twee uur rijden van Madrid. Je begint op Plaza de la Villa om dan de collegiale kerk van San Martín de Tours (gotisch, met interessante waterspuwers), Pozo de Santa Bárbara en het 12de eeuwse kasteel van de bisschoppen van Ávila bekijken. Er wordt gezegd dat de kleuren van dit dorp Goya inspireerden. Hij was een frequent bezoeker van het nabijgelegen dorp Piedrahita. Nog dorpen in Ávila die een bezoek waard zijn: Arévalo, Arenas de San Pedro, Madrigal de las Altas Torres, Candeleda, El Barco de Ávila, Las Navas del Marques en Tiemblo. Andere bezienswaardigheden zijn het Sierra de Gredos Regionaal Park en het Valle de Ciruelas Natuurreservaat. 

Geschiedenis verweven met het heden

Salamanca, een uitmuntende universiteitsstad, heeft een evenwicht weten te vinden tussen oud en nieuw. Salamanca valt op door zijn historische verleden. Belangrijk uit het verleden zijn de Zilverroute, gecreëerd door de Romeinen, en de universiteit, een van de oudste in Europa. Naast het bruisende en bekende Plaza Mayor, zijn kathedralen, talrijke paleizen en statige huizen, is de stad ook de locatie van recentere of gerenoveerde gebouwen. Het Conferentiecentrum, het Centrum voor Scenische Kunst en Muziek en het Centrum voor Hedendaagse Kunst zijn hier voorbeelden van. Salamanca kreeg in 1988 de titel van UNESCO Werelderfgoedstad.

Mogarraz, midden in het natuurpark Las Batuecas-Sierra de Francia, is een van de mooiste dorpjes in de omgeving, op ongeveer een uur rijden van de stad Salamanca. Terwijl je door de geplaveide straatjes slentert, ontdek je voorbeelden van traditionele architectuur en het terrassysteem dat landbouw op de steile hellingen mogelijk maakt, en die perfect past in de omgeving. Mogarraz is ook een soort openluchtmuseum. De gevels zijn versierd met honderden portretten van vroegere en huidige bewoners. Ze zijn op metalen platen geschilderd door een plaatselijke kunstenaar die hulde wilde brengen aan de mensen die het dorp door de jaren heen levend hebben gehouden. Momenteel wonen er ongeveer 300 mensen. Nog enkele dorpen in Salamanca die een bezoek waard zijn: La Alberca, Candelario, Cantalapiedra en San Martín de Castañar.

Meer informatie vind je via de volgende links:

Castilië en León

Salamanca

Segovia

De prachtige aquaduct

De lekkerste wijnhuizen

Zamora

Valladolid

Soria

Copyright foto's en video: Spain.info

 

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek