Beleef de Belgische Kust op een maritieme manier

Om het leven van vissers te eren zijn er tal van maritieme plekken en monumenten aan de Belgische Kust. Van De Panne tot aan Westende wordt de vissersstiel in ere gehouden. Tot vandaag kan je vissers nog bezig zien aan de Vismijn in Nieuwpoort of verse vis kopen in de Vistrap te Oostende. Ken jij onderstaande plaatsen al? 

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be

Petrus Decreton in De Panne

Aan het strand van De Panne staat het uitvergrote beeld van Pierre Kloeffe of Petrus Decreton. Dat is gemaakt door zijn vriend, kunstschilder Louis van den Eynde uit Anderlecht. Petrus leefde van 1853 tot 1939. Het verhaal luidt dat zijn familie van adel was en uit Picardië, Frankrijk kwam. Ze vluchtten door oorlog en kwamen in België in het vissersleven terecht. 

Vismijn Nieuwpoort

In de Vismijn in Nieuwpoort is het veilen van vis een schouwspel dat alle zintuigen aanspreekt. Je kan elke stap van het proces aanschouwen. Bij de toeristische dienst van Nieuwpoort kan je een rondleiding reserveren om van dichtbij mee te genieten van het visveilingssysteem in en rond de Vismijn.

Beaufort Navigator in Westende

Wist je dat het imposante beeldhouwwerk The Navigator Monument in Westende van Simon Dybbroe Møller gebaseerd is op het groene logo van de voormalige zoekmachine Netscape Navigator? Die zoekmachine gaf eind jaren negentig zijn leidende positie op het internet door aan Microsoft Explorer en later Google. Dybbroe Møller goot het digitale scheepsroer logo in brons. Wat een duurzaam materiaal is en al duizenden jaren gebruikt wordt. De zoute omgeving versnelt het patinering proces en zorgt ervoor dat het scheepsroer uiteindelijk groen wordt, net zoals het originele Netscape-logo. Het beeldhouwwerk heeft als achtergrond de uitgestrekte hemel en de Noordzee. De bodem onder het wateroppervlak ligt bezaaid met onderzeese communicatiekabels, een wirwar van lange snoeren die de fysieke structuur van het internet vormen. 

De Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen van Bredene

Op de hoek van de Kapelstraat en de Klemskerkestraat in Bredene staat de bedevaartsplaats ‘Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen’. Het is bekend in de streek als de plaats waar de vissersfamilies voor een behouden vaart bidden. De kapel is gevuld met dankbetuigingen aan heiligen en afbeeldingen van lichaamsdelen waarvoor om genezing gebeden is. Naast de Visserskapel is er een Mariagrot en zijn er 16 kleinere bidkapelletjes. 

Spioenkop Wenduine

Op de tweede hoogste duin van de Belgische Kust staat een wit paviljoen met rood dak: de Spioenkop. Dat geeft je een prachtig panorama over het polderlandschap, de bosrijke omgeving en de kustvlakte die het gebouw omringden.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Maritieme plekken en monumenten

Pierre Kloeffe

Vismijn

The Navigator Monument

Bedevaartsplaats ‘Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen’.

De Spioenkop

Copyright foto's: Westtoer

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek