Asturië

Asturië: Een stukje paradijs op slechts 2 uur vliegen

Asturië is een stukje paradijs in het noorden van Spanje dat onder de meeste Belgische toeristen nog niet echt bekend is. Nu er twee keer per week een rechtstreekse Ryanair vlucht naar Asturië gaat zal daar wel snel verandering in komen. Op slechts twee uur vliegen vanuit Brussels-Charleroi ben je in een stukje land waar je volledig één kan zijn met de natuur. Maak een wandeling in één van de zeven biosfeerreservaten, geniet van de groene kustlijn of breng een bezoek aan Oviedo, Gijón of Avilés.

Ongerepte natuur en eco toerisme

Asturië, of Asturias in de Spaanse volksmond,  valt vooral op door zijn natuur en landschappen. De steile Cantabrische bergen met hun glooiende groene valleien, de ongerepte 400 km lange kustlijn en het diepblauwe water van de Cantabrische zee zullen ongetwijfeld een indruk op je nalaten. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit wondermooie stukje land het toonbeeld is van duurzaam toerisme in Spanje.  

Picos de Europa, het eerste nationale park van Spanje, bevind zich in Asturië en is één van de zeven gebieden uit deze regio die door UNESCO als biosfeerreservaat zijn verklaard. In deze ecotoeristische bestemming leef je als mens in harmonie met de omgeving en vind je de meest uitgebreide collectie aan fauna en flora van het land. Asturië is het laatst overgebleven toevluchtsoord in West-Europa van de bruine beer. Ook andere dieren zoals otters, Iberische wolven, herten, vogels en vlinders kan je tegenkomen tijdens je wandeling in de Asturische natuur. 

De zeven biosfeerreservaten zijn niet het enige van Asturië dat op de UNESCO lijst prijkt. De vijf Asturische grotten met een demonstratie aan paleolithische kunst en de Asturische pre-romaanse cultuur verdienden ook hun plekje op de felbegeerde lijst.

Oviedo, Gijón en Avilés: drie steden met elk hun eigen kwaliteiten

Hoewel natuur in een heel groot deel van Asturië overheerst, heeft de provincie ook enkele steden die het benoemen waard zijn. Oviedo, de hoofdstad van de provincie Asturië, is dé stad als je kennis wilt maken met de bijzondere Asturische pre-Romaanse bouwstijl. Bezoek zeker ook de schatkamer ‘camera Santa’ van de  kathedraal ‘Santa Iglesia Basílica Catedral de San Salvador’. Deze kamer is zo belangrijk dat ze op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het is ook aan deze kathedraal in Oviedo dat de originele pelgrimsroute naar Santiago de Compostella begint. 

Gijón, één van de grootste havensteden van Spanje, gelegen langs een groene kustlijn met rotsen, kliffen en baaien is ook zeker het bezoeken waard! Het dichtbevolkte stadje heeft een mooi historisch centrum en is het perfecte voorbeeld dat mensen in harmonie kunnen leven met de zee. 

Een andere aanrader voor liefhebbers van architectuur is het kuststadje Avilés. Deze authentieke stad met indrukwekkende pleinen heeft één van de best bewaarde middeleeuws stadcentra. 

Twee vluchten per week met Ryanair

De prachtige natuurschat van Asturië was nooit eerder zo dichtbij als nu. Iedere maandag en vrijdag vertrekt een vlucht van de luchthaven Brussels South-Charleroi naar Asturias Airport in Oviedo. Op slechts twee uur vliegen beland je in dit paradijs!

 
Asturiê
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek