Alle culturele wegen leiden naar de UNESCO Werelderfgoed locaties in Weimar

Weimar biedt een unieke rijkdom aan culturele hoogtepunten. Het kleine stadje in het hart van Duitsland heeft 16 UNESCO Werelderfgoed locaties, van de klassieke periode met Goethe en Schiller. Ook voor Bauhaus met de Belg Henry Van de Velde en Walter Gropius als steunpilaren was Weimar de bakermat. Vandaag stroomt de culturele creativiteit als nooit tevoren door de aderen van de stad met een jaarlijks cultureel agenda om u tegen te zeggen.

Te midden van Duitsland, ligt een park waarin een stad is gebouwd, Weimar. De natuurlijke schoonheid van het stadje is subliem. Dat is omringd door verschillende parken die de evolutie van invloeden en creativiteit prachtig samenbrengen. Langs de oevers van rivier Ilm ligt een landschapspark met klassieke en post-klassieke kenmerken. Dat is ontworpen door niemand minder dan Goethe. Een lijnenspel en Romeinse Huis zorgen daar voor nog meer flair. Het Belvedere park en orangerie met barokke invloeden uit Frankrijk, Engeland en Rusland verwelkomen je met hun rustgevende charme. Het is de ideale plek om op adem te komen na een bewogen ontdekkingsreis van culturele hoogstandjes.

Het Klassieke Weimar

De elegante woonstad, met ruime parken en prachtige tuinen, combineert de Duitse en Europese cultuurgeschiedenis. In de 18de en 19de eeuw werd het beschouwd als het intellectuele centrum van Duitsland. Klassieke locaties zijn onder meer de woningen van Goethe en Schiller, evenals de beroemde hertogin Anna Amalia-bibliotheek.

Bij het begin van de 20ste eeuw was de moderniteit in heel Europa voelbaar en concentreerde zich in Weimar: de eerste democratische grondwet van Duitsland werd hier aangenomen.

De Bauhaus-beweging

De Bauhaus-beweging bestaat dit jaar 100 jaar! Bauhaus staat voor revolutionaire ideeën. De gelijknamige designschool werd in Weimar opgericht door Walter Gropius met onder anderen Wassily Kandinsky, Paul Klee en Oskar Schlemmer als de eerste meesters. Later verhuisde de academie naar Dessau.

Hun architectonische en kunstzinnige concepten hebben het design en architectuur van de 20ste eeuw gevormd. Die visionaire ideeën op het gebied van design en architectuur wonnen wereldwijd roem. Bijzondere aanraders in Weimar zijn het Hohe Pappeln Haus, het Nietzsche Archief en het Neue Weimar Museum.

De Belg Henry van de Velde wordt beschouwd als een van de voorvaders van het Bauhaus. Het Neue Weimar Museum biedt informatie over het leven en werk van Van de Velde aan. Zijn omvangrijke oeuvre en een tentoonstelling over hem verrassen bezoekers continu.

Culturele activiteiten in nazomer en herfst

Weimar staat voor bewegend, pulserend en divers. Creativiteit in alle vormen wachten kunstliefhebbers op: van festivals tot klassieke concerten, theaters op kleine podia of openluchttheater. De Bauhaus Weken lopen van 15 augustus tot 10 september. Als afsluiter is er de Bauhaus Parade. Je kan ook het eerste modelhuis van de beweging 'Haus Am Horn' bezoeken via een augmented reality tour. Ook nog tot 10 september vindt het Kunstfest Weimar plaats, dit jaar ook in het teken van 100 jaar Bauhaus. Het festival Genius Loci van 15 tot 17 september richt zich op multimedia, performance en lichtkunst. En dan is er de klassieker: van 13 tot 15 oktober gaat in Weimar voor de 370ste keer de Uienmarkt door, het oudste volsfeest van de regio Thüringen. De ui regeert die dagen: in taarten, gerechten, versieringen, boeketten... en in de kroon van de uienkoningin.

In Weimar en verder in heel Thüringen loopt van 5 tot 23 oktober het Achava festival. Dat wil de religieuze en culturele dialoog met het jodendom stimuleren, in de vorm van concerten van internationale artiesten en tentoonstellingen.
 

Verheug je op een veelzijdig jubileumjaar en ontdek nog meer reis- en avonturen tips op weimar!  

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Weimar

16 UNESCO werelderfgoed locaties

Bauhaus

Bauhaus Weken

Kunstfest Weimar

Genius Loci

Uienmarkt

Achava festival

Copyright foto's: © Luca Klingele, weimar GmbH, Thomas Müller, weimar GmbH 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek