Adembenemende plekken uit het stads- en maritieme leven van de Belgische Kust

Het bruisende, stads- en maritieme leven in Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist wordt in de kijker gezet met deze meerdaagse trips. Deze totaalformules bieden je een ultieme beleving tijdens een verblijf aan De Kust: leuke uitstappen, toffe restaurants om heerlijk te genieten van lokale lekkernijen en unieke verblijven om tot rust te komen. Wij sommen de adembenemende plekken van deze kuststeden op: van de lichttoren in Nieuwpoort tot aan het Folon standbeeld in Knokke-Heist. 

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be

Pittoreske vissersstadje Nieuwpoort

De lichttoren en zijn staketsels in Nieuwpoort: daar moet je zijn om lekker uit te waaien. Daar heb je mooi zicht op de haven en kan je de zeehengelsport of vissen met kruisnet proberen. Er zijn bovendien ook vaarboten in de jachthaven die rondvaarten aanbieden. Andere plekken die de moeite waard zijn in Nieuwpoort, zijn de vissershaven en vismijn. Ook trek je naar de Ankerstraat. Dat knusse straatje brengt je naar de andere kant van de stad en is een leuke locatie voor toffe foto’s.

Het Oostende van James Ensor

In de Vlaanderenstraat in Oostende leefde en werkte James Ensor tot aan zijn dood in 1949. Daarna werd zijn huis een museum. Het belevingscentrum bestaat uit het woonhuis van Ensor in combinatie met vijf interactieve belevingsruimtes. Zo komen zijn schilderijen tot leven en kan je bijvoorbeeld interieurspullen en carnavalsmaskers bekijken. 

De strekdam, ook toegankelijk als wandeldijk, toont je een prachtig zicht op zee, Oostende en Oosteroever. Vergeet zeker de dagelijkse openlucht vismarkt, Vistrap, niet. ’s Morgens vroeg vind je hier de meest verse Noordzeevis en Oostendse grijze garnalen. Een bezoek aan de schepen Amandine en Mercator sluiten onze lijst van Oostende af: als decors museum en herbeleving van hoe schippers leefden op zee, passen ze perfect in het maritieme thema. 

Alternatieve wandelpaden naar de zee in Blankenberge

Wanneer je al wandelend de staketsels af gaat, kan je genieten van het uitzicht, watersporten of vissersboten. Het overzetbootje brengt je van het ene staketsel naar het andere. Het hele jaar door kan je genieten van de vissershaven, nu een moderne jachthaven. De nieuwe havenkade met zijn topligging dicht bij het stadshart, het strand en de duinen is uniek aan de Belgische Kust. In en rond de jachthaven vind je veel terug uit het maritieme verleden van Blankenberge. De stad is ook bekend omdat de enige Pier in België daar voor de kust ligt. De Pier wordt momenteel gerestaureerd. Gelukkig zijn er alternatieve wandelpaden aangelegd die je ver in de zee brengen. 

Unieke kunstbeleving in Knokke-Heist

In Knokke-Heist ligt de focus op unieke kunst. Zoals in het Directeur-Generaal Willemspark waar je een kunstwerk vindt van de redders van De Kust. De bronzen beelden van een koppel in zwemkleding met zwembril, verrekijker en badmuts, zijn gemaakt door Aurora Cañero. Het Zegemeer is een cultuurcentrum waarin niet alleen de openbare bibliotheek huist, ook is het mogelijk om kunstwerken te huren bij ‘Kunst in Huis’. Daarnaast worden er grote exposities gehouden zoals het jaarlijkse Internationaal Fotofestival, design tentoonstellingen en de internationale kunst- en antiekbeurs. Ter hoogte van het Parmentierlaan, heb je mooi zicht op het kunstwerk van Jean-Michel Folon, een bronzen beeld geïnspireerd door het werk van René Magritte. Tijdens hoogtij verdwijnt de man met zijn bolhoed in het water van de zee.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Meerdaagse trips

Nieuwpoort

Oostende

Blankenberge

Knokke-Heist

Copyright foto's: westtoer

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek